Gandesti pozitiv?

/ / Modificat: 2005-09-28
Gandesti pozitiv?





 

Ca si celelalte aspecte ale vietii, sanatatea poate beneficia in mare masura de felul nostru de a gandi pozitiv. Stim cu totii ca o stare buna de sanatate este esentiala ca sa ne putem bucura de viata. Din pacate, uitam, cu voie sau fara voie, ca este, de asemenea, o parte integranta a bunastarii.

Ganditi-va la acest lucru.

Daca sunteti mereu bolnav, abatut sau chiar pur si simplu indispus, nu veti putea sa va bucurati din plin de viata, iar toate bunurile pe care le veti acumula nu va vor folosi la nimic, pentru ca nu veti putea beneficia de ele. In acelasi mod, e interesant sa remarcam ca deseori sanatatea se imbunatateste in mod semnificativ indata ce dispar necazurile financiare.

Gandind pozitiv, schimbandu-va conceptia despre lucruri, veti fi in masura sa va imbunatatiti sanatatea. Trebuie sa analizati cu toata seriozitatea ce se petrece in viata voastra, cum va afecteaza greutatile zilnice si in ce fel se repercuteaza asupra sanatatii voastre. De exemplu, anu­mite persoane sunt predispuse la arsuri la stomac, chiar ulcer, cand situatia lor financiara le preocupa. Neintelegerea, cearta, framantarea, de­zo­rientarea au deopotriva efect direct asupra sanatatii.

O simtim mult mai frecvent decat o con­stientizam: trupul nostru este influentat direct de gandurile noastre si de tot ce se petrece in jurul nostru. Lipsa armoniei, a intelegerii, poate provoca tulburari ale sanatatii noastre, pentru ca slabeste intregul sistem nervos. Formam un tot: trupul, mintea, sufletul nostru conlocuiesc in acelasi invelis trupesc; ce se intampla la nivelul uneia din partile sale are repercusiuni asupra intregului.

Credem poate ca sanatatea e independenta de prosperitate, dar e cu totul gresit. Sanatatea face parte din fericire, in aceeasi masura ca bunastarea, o munca interesanta, o casa frumoasa. Este bunul nostru nepretuit, dar deseori este cel caruia ii acordam foarte putina atentie.

Avem impresia ca bolile nu depind de noi, ca nu putem sa facem nimic ca sa le evitam. Societatea noastra este atat de convinsa de acest lucru incat lasam sanatatea noastra pe mana altora, fie ca e vorba de medici, infirmiere, personal sanitar, sau alti terapeuti.

Atentie! Nu incerc aici sa minimalizez munca acestor persoane (deseori mai mult decat extraordinara), dar trebuie sa recunoastem ce este evident: sanatatea noastra se afla mai intai sub raspunderea noastra si nu sub aceea a profesionistilor, oricat ar fi ei de competenti.

De cand au aparut medicamentele-minune, suntem aproape siguri ca e de-ajuns sa luam o pilula ca sa fim din nou sanatosi. Repet, nu contest nici utilitatea medicamentelor. Sa ne gandim numai la antibioticele care salveaza in fiecare zi zeci de vieti. Da, stiinta face "minuni", dar ea nu poate sa le faca fara participarea noastra – a voastra.

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.

Sanatatea noastra raspunderea altora?



  

Problema e ca am ajuns sa consideram sanatatea noastra, trupul nostru, ca fiind raspunderea altora. Cu o pilula sau o injectie. Natura ne demonstreaza ca lucrurile nu se petrec chiar asa. Ganditi-va cateva clipe la toate bolile ca SIDA, hepatitele, chiar tuberculoza, care acuza o recrudescenta ingrijoratoare. Dintre aceste boli, unele nu mai raspund tratamentelor care, pana atunci, avusesera un anumit efect – in ciuda promisiunilor ce ni s-au facut si a sperantelor pe care le nutrim.

De altfel, medicii solicita tot mai mult participarea activa a pacientilor lor la tratamentul prescris. Unii recomanda meditatia sau vizualizarea creatoare. Din ce in ce mai mult, procedeele folosite de civilizatiile stravechi sunt cercetate stiintific si ne intoarcem la ele. Rugaciunea e din nou la moda, dupa ce a trecut printr-un declin, in epoca moderna. Omul redevine constient ca formeaza un tot, cu emotiile sale si cu spiritualitatea sa.

Acest lucru are o reala importanta (si o influenta) asupra fiintei noastre, asupra a ceea ce suntem si a ceea ce vom deveni, si acesta este motivul care ne determina sa studiem impreuna mijloacele care ne pot ajuta sa fim sanatosi. Bineinteles, sunt sfaturi de ordin general care, la prima vedere, pot parea simpliste. Dar daca le analizati cat de cat, veti ajunge sa intelegeti curand ca toate aceste sfaturi se inscriu in perspectiva gandirii pozitive si ne ajuta sa trans­formam atitudinea pe care o pastram fata de noi insine.

Dupa cum am afirmat in mai multe randuri, ca sa va transformati viata e necesar sa faceti efortul de a va schimba atitudinea. Sanatatea voastra poate fi influentata de ganduri negative si de emotii necontrolate; prin urmare, se cere sa infaptuiti anumite schimbari structurale in atitudinea voastra, in felul vostru de a gandi. Procedand astfel, ii indemnati pe ceilalti sa si le schim­be si pe ale lor.

Nimic mai simplu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre