Cum sa depasesti temerile de proaspata mamica

/ / Modificat: 2017-10-13
Cum sa depasesti temerile de proaspata mamica

Sa fii mama este poate cel mai frumos si cel mai greu lucru din lume. Una dintre cele mai mari provocari ale maternitatii o reprezinta gestionarea grijilor pe care ajungi sa ti le faci, in mod firesc. Iti fac griji pentru copii, pentru familie, pentru partener si pentru relatia voastra. Dezvolti noi temeri legate de lucruri despre care nu ai fi crezut ca te pot tulbura.

Iata care sunt cele mai comune surse de griji excesive si metodele prin care le poti controla:

1. Copilul tau nu are un program fix

Multi parinti simt ca ar trebui sa le impuna copiilor o rutina previzibila. Aceasta idee este adesea invatata in spital, unde mamicile sunt sfatuite sa le dea copiilor sa manance la ore fixe si sa-i culce dupa un program strict. Uneori, parintii obosesc sa aplice aceste "reguli", mai ales cand copiii se opun ideii de a manca sau de a merge la somn la o anumita ora.

Vestea buna este ca nu exista reguli odata ce ai ajuns cu bebelusul acasa. Daca pentru tine functioneaza o alta rutina, atunci este minunat, mergi cu ea mai departe! Daca nu, una dintre modalitatile de a-i fixa bebelusului un program este sa te concentrezi asupra ritmului acestuia. Familia ta isi va fixa propria rutina in timp, in functie de evenimentele care au loc in jurul ei.

2. Nu stii exact de ce plange bebelusul tau

Exista mame care afirma ca pot face diferenta intre tipurile de plans ale copilului. Ele pur si simplu stiu cand acesta tipa de foame sau pentru ca se simte foarte obosit si are nevoie sa doarma.

Poti incerca sa acorzi mai multa atentie plansului bebelusului si semnelor diferite care il insotesc. De exemplu, plansul de foame poate fi insotit de sunete de supt, ceea ce te ajuta sa identifici corect nevoile copilului. Daca nu reusesti sa faci diferenta intre sunetele pe care le scoate in timpul plansului, nu e nicio problema. Unii bebelusi sunt mai "zgarciti" cu indiciile, asa ca nu-ti ramane decat sa o iei pe ghicite, pana te prinzi de ce vor.

3. Siguranta bebelusului in timpul somnului

In primele luni de viata, bebelusii isi petrec cea mai mare parte a timpului dormind. Este firesc sa simti ca nu-i poti supraveghea in momentele de somn si asta te poate determina sa pierzi noptile, ascultandu-i cum respira.

Este important sa-ti verifici copilul in orice moment, mai ales cand este mic si doarme singur in patutul lui. O solutie este sa pui un monitor in camera copilului, pentru a-l putea supraveghea. Simplul fapt de a-ti auzi si vedea copilul pe ecranul monitorului este reconfortant pentru minte si suflet. Te poti odihni si tu in voie.

4. Nu esti sigura daca micutul tau mananca suficient

Indiferent daca il alaptezi la san sau il hranesti cu lapte formula, iti poate fi greu sa-ti dai seama daca bebelusul tau mananca suficient. Nu-ti ramane decat sa te transformi in detectiv. Numara scutecele udate de-a lungul zilei si cantareste-l, pentru a determina daca si cat a luat in greutate.

Majoritatea mamelor se simt mai linistite daca stiu exact ce nevoi de hrana are bebelusul lor. Poti sa-ti dai seama cu usurinta de acest lucru, pe masura ce capeti experienta in alaptare.

5. Timpul petrecut cu partenerul este o necunoscuta

Primele luni dupa venirea pe lume a bebelusului sunt intense. Este foarte probabil ca tu si partenerul tau sa simtiti ca de multe ori treceti unul pe langa altul in casa, facand cu randul la ingrijirea copilului.

Pe masura ce timpul trece si va obisnuiti cu rolul de parinti si cu rutinele copilului, se vor ivi si ocazii de a petrece timp impreuna. Pana atunci, compensati luand o gustare sau cina in doi.

6. Te temi ca nu esti o mama buna

Vestea proasta este ca nu este singura data in viata cand te vei lovi de aceasta frica. Teama apare la intervale regulate, pe masura ce copilul creste si imperfectiunile tale ies in evidenta, sub verdictul "e vina mamei".

Vestea buna este ca DA, esti o mama buna. Pentru ca iti pasa de copilul tau si faci tot ce poti pentru a-l ingriji cat mai bine. Tocmai faptul ca iti faci atat de multe griji te face o mama buna. Iar copilul tau va aprecia grija ta, de asta poti fi sigura!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri mamici Temeri parinti Viata de mama

Articole recomandate

Citeste si despre