Cum reactionezi la sfaturile nedorite?

/ / Modificat: 2011-11-15
Cum reactionezi la sfaturile nedorite?

Ti s-a intamplat vreodata sa te lasi afectata de un sfat sau de un comentariu insensibil la adresa copilului tau sau atunci cand ai fost insarcinata? Cu siguranta nu esti singura. Fiecare graviduta sau proaspata mamica se gaseste cateodata in nefasta postura de a suporta sfaturi nedorite din partea strainilor, a prietenilor si chiar a rudelor.

Pe langa faptul ca nu intelegi intotdeauna dezinvoltura unora de a te judeca fara retineri, nu stii cum ar trebui sa reactionezi in fata acestor indicatii nesolicitate si stanjenitoare.

De unde pleaca sfaturile nedorite?

Foarte multe femei simt cum se creeaza imediat o legatura intre ele si o viitoare sau proaspata mamica pe care abia o cunosc, instinctul fiind de altfel necesar pentru continuitatea vietii sociale.

Aceasta familiarizare brusca le inspira unora senzatia ca au tot dreptul sa-si exprime punctul de vedere chiar si atunci cand, in alte circumstante, s-ar fi abtinut.

Comentariile rautacioase

Increderea in propria persoana poate fi lezata cu usurinta atunci cand o femeie, aflata intr-o dispozitie vulnerabila si delicata, primeste un comentariu rautacios sau jignitor.

Multi parinti raman fara grai atunci cand se confrunta asemenea situatii si gasesc maniera potrivita de raspuns. Oricat de tentant ar fi, varianta ideala este sa nu ripostezi cu aceeasi moneda, ci sa dovedesti ca esti mai presus.

Un "multumesc pentru pont" si parasirea locatiei in care s-a petrecut discutia este cea mai buna reactie in acest sens.

 

www.parentingmoms.info

Stategii inteligente

Iata cateva strategii inteligente care te ajuta sa reactionezi corect atunci cand primesti sfaturi si comentarii nedorite:

Postura si mimica, tacerea, alaturi de cateva gesturi sugestive precum incrucisatul bratelor sau evitarea contactului vizual pot fi o unealta puternica.

  • Sinceritatea: spune fara retineri: "ma deranjeaza sa aud acest lucru" si pleaca.
  • Simtul umorului: o replica rautacioasa poate fi contracarata cu succes facand apel la umor: "da, copilul meu este imbracat cam subtire pentru ca saptamana trecuta s-a iritat din cauza hainelor groase, iar acum incerc alta varianta".
  • Discretia: nu esti obligata de nicio lege sa dezvalui detalii intime unor straini indiscreti, asa ca atunci cand cineva te intreaba cand trebuie sa nasti, de pilda, ofera un raspuns vag: "in curand".
  • Intoarce spatele: comentariile cu adevarat impertinente cer o reactie pe masura. Spune: "se pare ca ati avut o sarcina traumatizanta", apoi pune punct conversatiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi nedorite

Articole recomandate

Citeste si despre