Cum invat sa fiu parinte?

/ / Modificat: 2012-11-13
Cum invat sa fiu parinte?

Se invata sau nu meseria de parinte? Aceasta este o intrebare care strafulgera adesea mintea multor persoane, atat inainte, cat si dupa ce devin parinti. Chiar daca multora li se pare o "meserie" grea si solicitanta, in realitate, lucrurile sunt mult mai simple, insa trebuie bine analizate si asumate pana la momentul venirii pe lume a bebelusului. Afla de la psiholog cum sa te pregatesti pentru rolul de parinte si ce presupune acest statut!

Paternitatea sau maternitatea este un rol care se invata cel mai bine din experienta, adica atunci cand devii parinte. Oricate carti si materiale ai citi despre cum sa te pregatesti pentru aceasta experienta, la ce sa te astepti sau cum trebuie sa te porti, teoria nu se poate compara niciodata cu practica.

Am rugat-o pe Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", sa ne spuna care sunt cele mai bune moduri prin care o persoana poate invata sa fie parinte sau cum ar trebui sa se faca trecerea de la rolul conjugal la cel parental.

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care specialistul le-a dezvaluit a fost acela ca dorinta de a deveni parinte apare inca de la varsta copilariei si nu la maturitate, asa cum am putea crede.

"Dorinta de a deveni parinte nu apare cand suntem adulti sau cand avem un copil, ci ea exista inca din mica copilarie. La fetite, apare in jurul varstei de 18 luni, in momentul in care incep sa se identifice cu mama si se reactualizeaza in jurul varstei de 5-6 ani."

Coexistarea rolului parental cu cel conjugal

Daca nu te pregatesti intens si nu meditezi asupra modului in care ti se va schimba viata atunci cand vei aduce pe lume copilul, s-ar putea sa faci cu greu fata noului rol in care vei fi pusa dupa nastere sau sa nu stii cum sa te comporti.

Este important sa diferentiezi foarte bine intre rolul conjugal si cel parental, dar sa fii constienta ca aceste relatii nu se exclud una pe cealalta, ci se completeaza. Trebuie sa inveti sa le diferentiezi, dar sa le faci totodata sa coexiste in viata ta intr-un mod cat mai armonios.

Intelegerea rolului de parinte

Sa fii parinte nu inseamna doar sa concepi si sa nasti copilul. Este un rol mult mai complex, pe care putine persoane il inteleg.

Realizarea si intelegerea diferentei intre statutul de parinte biologic (genitor) si parentalitate, adica capacitatea unui parinte de a-si asuma noul rol si de a incerca sa il inteleaga cu tot ce vine "la pachet", este un prim pas spre a deveni un parinte responsabil, explica psihologul.

Legatura de filiatie cu copilul

Ai nascut un copil, il ingrijesti, ii dai sa manance, il schimbi, ai grija sa fie sanatos si ti se pare ca esti un parinte demn de toata lauda. Cand mai creste, incepi sa "pompezi" in el cat mai multa informatie, pentru a deveni cat mai destept, si ai impresia ca iti faci "datoria" de parinte.

Sa fii parinte nu inseamna doar sa ai grija de bunastarea lui fizica, ci si de cea emotionala. Este important sa asiguri o legatura de filiatie cu copilul, sa ii recunosti apartanenta si locul in familie. Reusesti acest lucru atunci cand implici copilul in activitatile care tin de familie, cand luati mesele si petreceti timp impreuna si cand ii arati zilnic dovezi de afectiune.

Crezi ca poti invata sa fii parinte sau ca este o calitate care se dezvolta de la sine? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calitati parinte bun Rolul de parinte Crestere copii Ingrijire copii

Articole recomandate

Citeste si despre