Care este stilul tau in disciplina copilului?

/ / Modificat: 2013-09-23
Care este stilul tau in disciplina copilului?

Disciplinarea copilului reprezinta adesea o adevarata provocare in viata unui parinte. Din clipa in care se pune problema disciplinarii celui mic, apar si intrebarile referitoare la corectitudinea metodelor aplicate. Din fericire, nu exista o singura cale "corecta" de a-ti invata copilul, de la cele mai mici varste, ce inseamna disciplina. Descopera principalele tipuri disciplinare si alege caracteristicile care ti se potrivesc!

Disciplina versus pedeapsa

Una dintre cele mai importante distinctii cu care un parinte trebuie sa fie la curent este aceea dintre disciplina si pedeaspa. Cei doi termeni nu sunt sinonimi: disciplina implica, mai degraba, un proces de invatare decat coercitie. Astfel, disciplina se refera la regulile de conduita pe care cel mic ar trebui sa le adopte, la diferenta dintre bine si rau, acceptabil si inacceptabil si altele.

Alege combinatia de reguli perfecta pentru tine

Exista mai multe tipuri disciplinare la care te poti raporta atunci cand vrei sa ii oferi copilului tau o educatie excelenta, iar acestea vor fi de multe ori in contradictie cu stilul tau personal. De aceea este esential sa stii ca tu esti propriul tau expert si ca tu esti cea care ia cele mai potrivite decizii cand vine vorba despre disciplinarea copilului. Cu alte cuvinte, afla care sunt caracteristicile fiecarui tip disciplinar in parte, dupa care selecteaza-le pe cele in conformitate cu valorile familiei tale.

Iata principalele tipuri disciplinare:  

Disciplina bazata pe limite

Acest stil disciplinar sustine ca toti copiii au nevoie de limite bine trasate pentru a se simti in siguranta si ca, atunci cand acestea nu sunt stabilite clar, copiii vor adopta comportamente specifice pentru a le identifica. Accentul in acest caz cade pe trasarea limitelor si stabilirea unor consecinte pe care copilul sa le suporte in cazul incalcarii lor.

Principalele tehnici ale acestui stil de disciplina se refera la explorarea alternativelor impreuna cu copilul, acordarea unui timp de linistire si selectarea unor consecinte firesti sau logice, in functie de actiunile copilului. Astfel, este important ca, pentru inceput, copilul sa stie clar care sunt limitele. De exemplu, daca micutului tau ii place sa se joace cu obiectele din geanta ta, spune-i ca, la final, sa le puna inapoi. Apoi, in situatia in care copilul nu respecta limita impusa, aplica o consecinta in concordanta cu situatia (consecinta logica): timp de cateva zile, nu va mai avea voie sa iti exploreze geanta, spre exemplu.

Nu uita nici de consecintele "naturale". Daca, de pilda, copilul tau isi uita acasa pachetelul pentru scoala, nu da fuga sa i-l duci. In schimb, permite-i sa descopere pe propria-i piele consecintele actiunilor sale. Nu in ultimul rand, pune-i la dispozitie un numar limitat de optiuni si plaseaza-i lui responsabilitatea deciziei. Daca, de pilda, copilul tau canta la pian, iar tu il rogi sa cante mai incet fara niciun rezultat, spune-i ca fie te asculta, fie ii iei jucaria si i-o returnezi abia ziua urmatoare.  

Disciplina bazata pe blandete

Acest stil disciplinar promoveaza adoptarea comportamentelor menite sa previna plansetele si atitudinile razvratite ale copilului. Astfel, disciplina bazata pe blandete implica dezvoltarea unor ritualuri zilnice care sa ii ofere copilului sentimentul de siguranta, cat si folosirea unor avertismente inaintea unor schimbari ("Plecam acasa in cinci minute".).

Tot acest stil disciplinar promoveaza formularea cerintelor catre copil intr-o maniera pozitiva, evitand cuvintele cu incarcatura negativa si chiar si particula "nu". Iar atunci cand copilul adopta un comportament neadecvat, stilul disciplinar bazat pe blandete sugereaza identificarea motivelor din spatele atitudinii nepotrivite, distragerea atentiei sau validarea emotiilor copilului.

Acest tip disciplinar este similar stilului pozitiv care sustine ca atitudinile nepotrivite ale copilului reprezinta oportunitati de invatare, iar micutul este incurajat sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor. 

Disciplina bazata pe identificarea si gestionarea emotiilor

Acest stil disciplinar sustine ca fiecare copil este capabil sa isi recunoasca si sa isi inteleaga emotiile, iar atunci cand ajunge sa isi gestioneze trairile, isi poate corecta comportamentele nepotrivite. Ca parinte, iti poti ajuta copilul sa atinga acest obiectiv, intarind, in tot acest timp, si legatura emotionala dintre voi doi.

Pentru inceput, comunica-i copilului cu sinceritate ce este acceptabil sa faca si ce nu si discuta cu el despre emotiile pe care le-ar putea resimti in anumite situatii neplacute. Apoi, este foarte important ca si tu sa inveti lectia empatiei si sa incerci sa te pui in locul lui, pentru a identifica adevaratele motive care au generat un anumit tip de comportament.

Arata-i copilului ca intelegi de ce reactioneaza intr-un anumit fel, ca ii intelegi frustarile ("Stiu ca este greu cand iti doresti ceva si nu il poti avea. Si pun pariu ca esti foarte dezamagit".). Odata ce micutul isi va da seama ca il intelegi, va avea incredere in tine si in deciziile tale ("Nu putem sa cumparam dulciuri ori de cate ori mergem la magazin. Dulciurile in exces sunt nesanatoase".).  

Disciplina bazata pe modificarea comportamentului

Acest stil disciplinar este similar celui bazat pe trasarea unor limite clare. De aceasta data, insa, accentul cade mai mult pe avertismente si recompense decat pe impunerea limitelor si sustinerea lor cu ajutorul consecintelor care decurg din nerespectarea lor. Astfel, acest tip disciplinar promoveaza folosirea unor avertismente care iti vor ajuta copilul sa isi asume responsabilitatea asupra actiunilor sale.

In timpul unei discutii in contradictoriu cu el, cand copilul nu este de acord cu masurile impuse de tine, nu intra in jocul lui, ci ofera-i un prim avertisment. Daca nu te asculta, ofera-i calm un al doilea avertisment. In cele din urma, spune-i sa ia o pauza de cateva minute, dupa care veti continua conversatia.

In situatia unor "abateri" mai grave, inlocuieste pauza cu o consecinta mai drastica. De pilda, nu ii mai permiti sa se joace pe calculator cateva zile. La polul opus, foloseste-te de recompense - de la laude la recompense concrete - pentru a-ti motiva copilul sa adopte comportamentele potrivite.

Tu ce stil disciplinar adopti cand vine vorba despre educatia copilului tau? Care este cel mai apropiat de valorile familiei tale? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copil Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre