Armonia in familie cand ambii parinti muncesc

/ / Modificat: 2011-02-03
Armonia in familie cand ambii parinti muncesc

Satisfacerea nevoilor familiale, alaturi de cele profesionale si de crestere a copilului, poate fi o sarcina dificila atunci cand ambii parinti muncesc foarte mult. Asigurarea unui echilibru si a unei armonii in familie, precum si ingrijirea si cresterea unui copil fericit si proactiv in astfel de conditii poate fi o provocare. Iata cateva trucuri prin care sa ai o familie unita si fericita!


Exista echilibru intre viata de familie si munca?

Desi exista mult pesimism in acest sens si se considera ca este dificil, chiar imposibil sa ai parte si de una si de alta, specialistii ne asigura ca le poti avea simultan. Da, chiar si cu grija casei, gatitul, stresul grijile si alte preocupari care te streseaza si te coplesec.

Fii realista in privinta obiectivelor pe care ti le propui!

Nu iti stabili obiective care sunt departe de a putea fi atinse. Sau cel putin nu iti crea asteptari cum ca o sa le finalizezi intr-un timp mult prea scurt. Calculeaza bine distanta dintre scop-realizare si daca este nevoie pune-ti obiective pe termen lung.

Fii organizata!

Trebuie sa fii mereu cu planul si programul in mana si in minte. Trebuie sa inveti sa prioritizezi lucrurile pe care le ai de facut in functie de urgenta cu care trebuie puse in practica si sa inveti ca nu poti face totul intr-o singura zi. Fa programul pe cel putin 2 saptamani, in mare, si il mai ajustezi pe parcurs. Nu il aglomera si asigura-te ca notezi nu numai lucrurile "de facut", ci si pauzele si momentele de relaxare, inlusiv momentele speciale de petrecut cu copilul si cu familia.

Armonizeaza programul tau cu cel pe care il ai stabilit pentru copil. Mai degraba programeaza unele treburi in functie de rutina micutului!  Nu este bine sa intervii  si sa dai peste cap in vreun fel programul educativ si disciplinar sau de ingrijire a copilului.

Invata sa spui si NU la locul de munca!

In general munca este cea are tendinta sa ne acapareze si sa ne dea tot programul peste cap. Din dorinta de a fi buni si de a face lucrurile cat mai bine, uitam notiunea timpului.

Cel mai bine este sa incercii sa iti impui limite atat tie, cat si angajatorilor, atunci cand esti mamica sau tatic. Trebuie sa te gandesti bine la disponibilitatea de a te mai angaja in organizarea unor activitati si proiecte in afara serviciului sau fara o obligativitate anume, pentru ca atunci cand esti parinte trebuie sa pretuiesti putinul timp in care esti libera pentru a-l dedica copilului sau propriei persoane. Trebuie sa decizi impreuna cu angajatorul cat poti calatori si unde, cat poti ramane peste program si daca ai sau nu weekend-uri la dispozitie pentru a munci.

Concentreaza-te pe ceea ce ai de facut si nu incerca sa amesteci treburile!

De aceea te organizezi, pentru a evita sa ajungi in situatia de a munci cand trebuie sa petreci timp cu copilul, sa iti iei de lucru pentru acasa si asa mai departe. Cand esti la munca muncesti, cand esti acasa cu copilul i te dedici trup si suflet acestuia si asa mai departe. Copiii isi dau seama cand anume esti cu adevarat "prezenta" si cand anume ti-e distrasa atentia chiar daca fizic esti acolo.

Nu ezita sa ceri ajutor!

Mamicile trebuie sa stie sa ceara ajutorul atunci cand sunt in incurcatura. Nu trebuie sa dovedeasca ca le poate face pe toate: si casa si masa, si ingrijire copil, si viata de cuplu si de familie. Nu poti excela in toate! Iar acolo unde nu reusesti este bine sa stii ca ai pe cine te baza!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii minunati Cariera si copil Crestere copil Ingrijire copii

Articole recomandate

Citeste si despre