8 lucruri interesante despre fericire

/ / Modificat: 2017-10-05
8 lucruri interesante despre fericire

Te-ai intrebat vreodata ce te face cu adevarat fericit? Contul bancar? O stare buna de sanatate? O masura mai mica la haine? Succesul copilului tau? Multi oameni cred ca au nevoie de anumite obiecte pentru a fi fericiti si ca fericirea va veni atunci cand isi vor atinge obiectivele propuse. Poetul francez Guillaume Apollinaire spunea: "Din cand in cand, este bine sa ne oprim din cautarea fericirii si sa fim fericiti”. Poate ca ar fi bine sa iei si tu o pauza si sa reflectezi asupra observatiilor de mai jos. S-ar putea sa-ti schimbe modul de perceptie asupra fericirii!

1. Temperatura influenteaza fericirea

Oamenii au tendinta sa asocieze fericirea cu zilele fierbinti de vara, petrecute la malul marii. Cel mai probabil, aceasta asociere este mostenita din copilarie, cand vara insemna vacanta si distractie pe toata linia. Oamenii de stiinta sustin ca nu vremea calda e cea care te face fericit. Din contra, temperatura ideala pentru fericire este 13,8 grade Celsius. Bun venit, toamna!

2. Efortul de a gasi fericirea te face mai putin fericit

Paradoxal, cu cat incerci mai mult sa fii fericit, cu atat vei deveni mai trist. Un studiu recent avanseaza ideea ca valorificarea fericirii este un demers lipsit de... valoare! Si asta pentru ca oamenii care se straduiesc sa-si evalueze fericirea, ajung de cele mai multe ori sa fie dezamagiti.

Si atunci, care este solutia? Raspunsul s-ar putea sa te surprinda. Atunci cand te preocupi de fericirea altora, ajungi sa devii tu insuti fericit. Studiile psihologice moderne si insusi Dalai Lama sustin ca persoanele care se implica in activitati de voluntariat in mod regulat sau care isi ajuta semenii intr-un mod sau altul sunt mult mai impacati cu sine si ating un grad de satisfactie mai mare in viata.

3. Batranii sunt mai fericiti

Un alt studiu recent arata ca un om devine mai fericit dupa varsta de 50 de ani. Cercetatorii nu au reusit sa-si explice exact cauza acestui fenomen. Unii sustin ca varstnicii ar avea parte de mai putin stres si motive de ingrijorare decat tinerii de 20-30 de ani. Altii afirma ca batranetea aduce intelepciune si automat, fericire.

4. Fericirea e contagioasa

Poti raspandi tu insuti fericirea sau o poti lua de la oamenii din jurul tau. Cercetatorii au constatat ca fericirea proprie este oarecum dependenta de fericirea anturajului. Daca un prieten de-al tau este fericit, si fericirea ta creste cu 15%. Nefericirea este si ea contagioasa, insa la un nivel mai redus. Si asta pentru ca suntem cu totii interconectati. Alege compania oamenilor fericiti daca vrei sa ai parte de mai multa fericire.

5. Banii pot cumpara fericirea

Intr-o anumita masura, ce-i drept. Specialistii de la Universitatea din Michigan din Statele Unite au constatat ca nivelul fericirii provenit dintr-un venit mai mare nu are limite. Totodata, concluziile americanilor se opun studiilor anterioare, care sustineau ca reprezentantii clasei de mijloc, odata ce reusesc sa avanseze pe scara ierarhica si ajung sa castige mai multi bani, nu devin mai fericiti.

De aici rezulta doua intrebari cheie: oamenii fericiti produc mai multi bani? Sau banii sunt cei care ii fac pe oameni mai fericiti? Un lucru este cert: persoanele cu o dispozitie buna si o atitudine pozitiva si placuta au mai multe sanse de succes si avansare profesionala decat cele care gandesc negativ. In orice caz, este greu sa-ti imaginezi ca cineva poate fi trist pe un iaht personal.

6. Zambetele au darul de a te face mai fericit

Cand te afli intr-o pasa proasta, este destul de enervant sa-i auzi pe ceilalti spunandu-ti sa zambesti. Si totusi, stiu ei ce stiu. Studiile de specialitate au aratat ca zambetele, chiar si atunci cand sunt fortate, iti imbunatatesc starea de spirit si te fac sa te simti mai fericit.

Psihologii sustin faptul ca emotiile pot fi reglementate prin expresii faciale. Ei au remarcat, de-a lungul mai multor ani de cercetare, ca oamenii care au mimat expresii de frica sau teroare au experimentat o crestere a frecventei cardiace si a temperaturii pielii. Pe de alta parte, persoanele care au afisat expresii faciale pozitive, au beneficiat de o schimbare pozitiva a starii de spirit. De asemenea, vizionarea propriei reflexii in oglinda a avut un impact si mai mare asupra starii emotionale. Concluzia: daca iti doresti sa te simti mai fericit, nu trebuie decat sa iti zambesti in oglinda.

7. Momentele de nostalgie iti imbunatatesc starea de spirit

Vizionarea unei reluari a spectacolului sau filmului preferat, reascultarea unui cantec din tinerete sau privitul fotografiilor vechi, toate aceste actiuni au un impact pozitiv asupra starii de spirit si bunastarii. Daca te simti singur, incearca sa revezi un film sau un serial care ti-a placut in studentie sau sa savurezi o mancare care iti reaminteste de perioadele frumoase ale copilariei sau adolescentei.

8. Marile evenimente nu conteaza atat de mult pe cat crezi

Multi oameni depun eforturi mari pentru a-si indeplini cele mai arzatoare dorinte sau petrec timp indelungat in asteptarea unor evenimente importante, dar se dovedeste ca fericirea provenita din cumpararea unei case sau castigarea la loterie, de exemplu, este temporara. Un studiu interesant a comparat nivelul de fericire resimtit de doua categorii de persoane situate, aparent, la extreme: castigatorii la loterie si persoanele care au devenit paralizate in urma unor accidente. Evident, au existat diferente importante la inceputul studiului, insa, un an mai tarziu, s-a dovedit ca paraplegicii erau la fel de fericiti ca si cei care castigasera la loterie.

Prin urmare, daca tu crezi ca vei fi mai fericita slabind 10 kg sau cand copilul tau va veni acasa cu nota 10 in teza la matematica, trebuie sa fii constienta ca este vorba de o fericire temporara. Cel mai important este sa te simti bine in propria piele si sa fii recunoscator pentru ceea ce ai.

"Fericirea nu e ceva gata facut, ea vine din faptele tale", spunea Dalai Lama.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fericire Familie fericita Atitudine pozitiva

Articole recomandate

Citeste si despre