6 sfaturi pentru a petrece timp cu fiecare copil in parte

/ / Modificat: 2013-11-21
6 sfaturi pentru a petrece timp cu fiecare copil in parte

Daca ai o familie numeroasa, binecuvantata cu mai multi copii, este important sa-ti imparti timpul, dragostea si atentia in mod egal intre toti fratiorii. Rivalitatea fraternala si gelozia reprezinta principalele pericole la care este predispusa relatia dintre copii, daca nu ai grija sa ii tratezi egal. Cu toate acestea, copiii au nevoie si de atentie individuala. Noi te invatam cum sa dedici timp separat fiecarui copil in parte, fara riscul aparitiei invidiei si geloziei intre frati!  

Foloseste-te de pasiunile si interesele copiilor tai!

Urmareste-ti cu atentie copiii pentru a le afla pasiunile si interesele. De exemplu, unul poate fi interesat de gatit si ti se alatura frecvent in bucatarie, in timp ce altul adora sa colinde cu tine prin magazine, la cumparaturi. In aceste cazuri, transforma activitatile pentru care fiecare manifesta interes in timpi individuali acordati fiecarui copil.

In timpul in care un fratior se joaca pe calculator sau isi face temele, apropie-te mai mult de copilul caruia ii place sa gateasca si cunoaste-l mai bine in timp ce pregatiti masa. Apoi, cand vine momentul sesiunilor de cumparaturi, ia cu tine celalalt copil si acorda-i atentia individuala de care are nevoie. O astfel de impartire a timpului si atentiei tale intre fratiori combate riscul aparitiei rivalitatii si geloziei intre ei.

Planificati seri tematice pentru voi si copii!

Faceti un calendar la inceputul fiecarui luni si inventati o traditie de familie. Stabiliti si programati seri ale fetelor (in care vei fi doar tu cu fetita), seri ale baietilor (taticul cu baietelul) si seri mixte (tu cu baietelul si taticul cu fetita).

Daca esti organizata si atenta in modul in care planifici aceste momente, toata lumea va fi multumita, fara ca cei mici sa aiba impresia ca sunt neglijati de vreunul dintre parinti.  

Planificati excursii de weekend in doi!

Din cand in cand, planificati excursii scurte in doi, astfel incat atat tu, cat si taticul sa apucati sa petreceti mai mult timp individual cu fiecare fratior. De exemplu, planificati weekenduri de pescuit si drumetii pentru tatic si baietel, apoi cateva zile de relaxare pentru tine si fetita etc.

Folositi micile excursii de 1-2 zile pentru a va apropia mai mult de fiecare copil in parte si a-l cunoaste mai bine.  

Profitati de rutina de seara a copiilor!

Rutina de seara a fiecarui copil implica o multime de activitati la care trebuie sa fii martora ori sa te implici activ - baita, imbracat, ascultat muzica, citit povesti, discutii intre patru ochi etc.

Daca pana acum, preferai ca tu sa te ocupi de un copil si taticul de celalalt pentru a-i baga la culcare, este timpul sa alternati din cand in cand rolurile, astfel incat sa petreceti mai mult timp cu fiecare copil in parte.  

Mizeaza si pe spontaneitate!

Chiar daca trebuie sa fii grijulie atunci cand te hotarasti sa aloci timp individual copiilor tai, uneori, spontaneitatea este o solutie mai buna. Nu toate momentele in care petreci timp separat cu copilul trebuie planificate in detaliu. Uneori, aceste momente au tendinta de a veni de la sine.

In general, copiii se impart singuri intre parinti atunci cand vor sa se joace sau sa faca diverse activitati cu ei. De exemplu, baietelul poate tine companie taticului atunci cand repara ceva prin casa, iar fetita ti se poate alatura in bucatarie, la gatit, fara ca tu sa planifici aceste activitati. Profita de aceste momente pentru a petrece timp de calitate cu fiecare dintre ei.  

Implica-i in activitati de curatenie separate!

Implicarea copiilor in curatenia casei este esnetiala inca din primii ani, fiind una dintre metodele prin care cei mici invata sa fie independenti si responsabili. Imparte-ti familia in doua echipe - tu cu fetita, tata cu baietelul - si deleaga sarcini fiecareia in parte.

In acest fel, copilul te va ajuta la curatenie in acelasi timp in care aveti ocazia de a va cunoaste mai bine. Din cand in cand, schimbati echipele, astfel incat sa petreceti timp individual cu fiecare dintre fratiori.  

Tu cati copii ai si cum reusesti sa-ti imparti timpul si responsabilitatile astfel incat sa le acorzi atentie individuala? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timp petrecut cu copii Timp calitate copii Relatie parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre