11 lucruri pe care nu ar trebui sa le spui unei mame cu mai multi copii

/ / Modificat: 2017-09-05
11 lucruri pe care nu ar trebui sa le spui unei mame cu mai multi copii

Cine nu stie povestea minunatei familii Von Trapp din filmul "Sunetul Muzicii", apreciat cu numeroase premii? Filmele americane nu se lasa mai prejos, au un fel aparte de a prezenta familiile numeroase, adunate in jurul bradului de Craciun, facand schimb de cadouri in sunet de raset cristalin si voie buna. Ce au aceste doua idei in comun? Multi copii!

Cand vine pe lume primul copil, toata lumea te felicita, iti vorbeste despre privilegiul de a da viata si a te bucura de cum creste puiul de om, primesti cadouri de toate felurile, sfaturi si incurajari. La al doilea copil parca nu auzi in jur decat "Ce frumos, acum ai pereche" sau "E bine pentru primul copil, nu va creste singur", "Ce frumos e sa ai frati, eu nu am avut" si cate si mai cate. Desi se mai domolesc felicitarile, totul e inca bine si acceptabil pentru societate. Eh acum e acum…de la al treilea copil in sus, pe langa cuvintele de bine, trebuie sa dezvolti nervi tari sa tii piept luatului peste picior, si uneori chiar rautatilor. Este oare necesar sa dai socoteala cuiva pentru familia ta numeroasa?

Iata cateva exemple de lucruri pe care nu ar trebui sa le spui unei mame cu mai multi copii:

1. "Sunt toti ai tai?"

Ce reactie poti astepta la asa o intrebare? Un raspuns simplu si evident, o gluma despre "situatia inedita" in care se afla, menita sa mascheze faptul ca interlocutorul este deranjat, sau chiar un raspuns lipsit de diplomatie de genul "nu este treaba ta".

2. "Nu stiu cum poti, eu in locul tau nu m-as descurca!"

Serios? Te descurci, stai fara grija. Sunt unele zile mai pline, altele mai grele, dar si zambetele si momentele frumoase sunt pe masura! E greu sa cresti un copil, cu trei sau mai multi nu este diferit, doar trebuie sa te organizezi mai temeinic si sa te inarmezi cu multa rabdare.

3. "Sotul te ajuta sau sta mai mult plecat ca sa aiba parte de liniste?"

Daca sotul ajuta sau nu este strict problema familiei in cauza. Sa nu uitam ca este nevoie de doi oameni sa conceapa si sa creasca un copil, in consecinta decizia a fost a amandurora si probabil "binele si greul" il duc tot impreuna.

4. "La cate cheltuieli implica, trebuie sa iti permiti sa ai atatia copii. Probabil sunteti bogati!"

Subiectul banilor este un subiect tabu de multe ori, indiferent de situatie. Daca faci astfel de constatari si nu le cunosti deloc situatia financiara, inseamna ca relatia cu interlocutorul nu este prea apropiata, ceea ce face afirmatia cu atat mai nepotrivita. Cunoasteti proverbul danez "Cine are bani multi si nu are copii, nu e bogat; cine are copii multi si nu are bani, nu e sarac"?

5. "A fost un accident sau chiar v-ati dorit atatia copii?"

Accident sau nu, copiii sunt acolo si raman, situatia nu se mai schimba indiferent cat de ciudata pare in ochii altora. Asadar, la ce bun sa aflam astfel de amanunte?

6. "Vrei sa iti dau numarul ginecologului meu pentru a-ti recomanda o metoda de contraceptie mai eficienta?"

Acesta este un apropo deloc subtil, care cu siguranta nu va smulge nici macar un zambet din partea mamei. Dupa atatea nasteri este evident ca stie si masurile de contraceptie la indemana, insa a facut o alegere.

7. "Bucura-te de experienta asta, chiar daca sunt asa multi"

Copiii cresc foarte repede, probabil toate mamele au perioade cand viseaza cu ochii deschisi la momentul cand copiii lor nu vor mai fi dependenti de ea si va avea timp sa isi traga sufletul. Dar in acelasi timp stiu cat le va lipsi mirosul de bebelus si piciorusele cat palma lor, de cand inca incapeau la fix in bratele mamei.

8. "E ultimul sau va ganditi sa mai faceti unul?"

O intrebare extrem de intima la care cu siguranta nimeni nu este obligat sa raspunda sau sa se justifice, nici macar din complezenta. Este o decizie ce se discuta la nivel de familie si nu de barfa.

9. "Sigur nu te plictisesti niciodata cu atatia copii!"

Cu totii avem nevoie de cateva clipe (daca nu zeci de minute) de liniste in fiecare zi, in care sa ne tragem sufletul. Cu cat ai mai multi copii, cu atat ai mai multe responsabilitati si locuri in care sa te imparti, pentru a multumi pe toata lumea. Nu stiu cat este vorba ca nu ai timp sa te plictisesti… dar sa te odihnesti destul sigur iese din discutie.

10. "Ai multe ajutoare vad"

Cu siguranta stim cata atentie implica un copil. Atentie din partea parintilor, bineinteles! Daca mamica se afla intr-un magazin si se imparte cu greu intre mai multe raioane, in functie de unde s-au imprastiat copiii ei, si vedeti copiii grupati doi cate doi, nu inseamna neaparat ca au grija unul de celalalt, tot mama este cea care ii supravegheaza PE TOTI. O gluma care evident nu are legatura cu realitatea poate supara o mamica deja stresata.

11. "Cred ca sotul tau ar trebuie sa isi gaseasca si alt mod de a-si petrece timpul liber!"

Plecand de la prezumtia ca acesti copii au fost pur si simplu accidente din exces de zel, probabil nici nu se poate astepta un raspuns in limita bunului simt… iar mamica ar putea profita de aceasta situatie sa isi verse naduful cat pentru toate glumitele pe care le-a auzit pana acum pe acest subiect.

Indiferent ca ne plac sau nu familiile numeroase, nimic nu ne da dreptul sa emitem judecati in legatura cu numarul acceptabil de copii dintr-o familie. Sunt persoane care nu isi doresc copii deloc si persoane care isi doresc cat mai multi copii. Putem considera chiar ca in felul acesta se echilibreaza balanta!

Fiecare om decide pentru el, in functie de argumentele proprii. Nimanui nu ii place presiunea de a se justifica pentru o decizie, cu atat mai mult pentru una atat de intima precum alegerea de a nu face copii sau de a face mai mult de unul sau doi copii. Decizia de a aduce unul sau mai multi copii pe lume tine strict de persoanele direct implicate.

Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie si implinire in viata unei familii, insa in acelasi timp vine la pachet cu o paleta larga de emotii, cu odihna insuficienta, cu teama de a nu da gres in educatia copilului sau de a nu fi un parinte suficient de bun.

Asa ca haideti sa profitam de urmatoarea intalnire cu prietena din copilarie ce are nici mai mult nici mai putin de 4 copii, sa o luam in brate si sa ii spunem "Probabil ca uneori ti-e greu, dar faci o treaba grozava, si ai 4 copii minunati!"

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sentimente mama

Articole recomandate

Citeste si despre