Sindromul de soc toxic

/ / Modificat: 2011-06-07
Sindromul de soc toxic

art_bacterii_virusuriSindromul de soc toxic este o complicatie grava aparuta in urma unei infectii bacteriene. Este destul de rar, dar poate ameninta serios viata. Acest sindrom apare in special la femeile aflate la menstruatie, insa si barbatii sau copiii ori femeile la menopauza pot fi afectate. Invata sa recunosti semnele sindromului pentru a proteja viata ta si a familiei tale!

Care sunt cauzele sindromului de soc toxic?

Acesta apare asadar in urma complicatiei unei infectii bacteriene. El apare adesea in urma toxinelor produse de stafilococul auriu, insa afectiunea mai poate fi produsa si de toxine produse de bacteriile din grupa A de streptococi.

Sindromul de soc toxic poate aparea la oricine. Acesta a fost adesea asociat cu:

  • utilizarea tampoanelor;

Specialistii au asociat aceasta afectiune cu utilizarea tampoanelor, insa nu stiu ce anume declanseaza socul toxic. Unii dintre ei cred ca tampoanele interne sunt lasate in interior prea mult timp, iar acesta creeaza un mediu propice dezvoltarii infectiilor bacteriene. Altii sustin ca acestea contin fibre care pot zgaria suprafata vaginului, permitand bacteriilor sau toxinelor lor sa patrunda in sange.

Din aceasta cauza, specialistii sustin ca sindromul apare cu precadere atunci cand femeile sunt la menstruatie sau abia termina menstruatia sau atunci cand sufera leziuni deschise, pasibile de infectii.

Mai exista si alti factori de risc care pot determina aparitia sindromului:

  • la copii, varicela poate determina o aparitie a unei infectii streptococice ce ii predispune la acest sindrom;
  • iritatia si inflamatia vaginului;
  • istoric personal de sindrom de soc toxic;
  • gripa;
  • infectii musculare;
  • infectii respiratorii etc.

Care sunt simptomele sindromului de soc toxic?

Manifestarile acestei complicatii includ:

  • debut brusc cu febra crescuta;
  • hipotensiune (presiune arteriala scazuta);
  • voma sau diaree;
  • iritatii curtanate asemanatoare arsurilor solare (in special pe palme si talpi);
  • confuzie;
  • dureri musculare;
  • roseata la nivelul ochilor, gurii si gatului;
  • dureri de cap; 
  • convulsii etc.

Mergi imediat la medic daca manifesti simptome ale socului toxic. Te poti prezenta la urgente in cazul in care simptomele sunt severe sau poti merge la medicul de familie, ginecolog, pediatru, medici de medicina interna etc. Afectiunea trebuie tratata rapid, pentru ca avanseaza cu repeziciune si exista un risc foarte mare de mortalitate.

tampoane_interne_infectiiCum se trateaza sindromul de soc toxic?

Daca medicul depisteaza ca suferi de acest sindrom, cel mai probabil te va interna si iti va administra antibiotice. Intre timp, medicii realizeaza o serie de teste in incercarea de a depista sursa infectiei. De asemenea, ei vor incerca sa trateze si simptomele care apar la declansarea simptomului.

De exemplu, daca suferi de hipotensiune, iti vor administra medicamente pentru a incerca sa o stabilizeze si lichide pentru a trata deshidratarea. Toxinele produse de bacteriile stafilococice sau streptococice care insotesc hipotensiunea pot da nastere insuficientei renale. Daca apare aceasta problema, atunci dializa ar putea fi necesara.

Se poate preveni sindromul de soc toxic?

Sindromul poate fi prevenit actionand asupra cauzelor si factorilor care determina aparitia lui. De exemplu, acesta poate fi evitat daca schimbi cu regularitate tampoanele in timpul menstruatiei, la cel mult 4 ore.

Poti incerca sa inlocuiesti tampoanele interne cu absorbantele sau, cel putin, le poti alterna pentru a evita infectiile. Evita sa folosesti tampoane interne atunci cand menstra incepe sa se diminueze (in ultimele zile ale menstruatiei), mai bine utilizeaza mini-absorbante zilnice.

Sindromul de soc toxic poate reaparea.

Daca il faci o data exista sanse foarte mari ca acesta sa recidiveze la un moment dat. De asemenea, este indicat sa nu mai folosesti niciodata tampoane interne daca ai suferit de acest sindrom.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menstruatie Infectii bacteriene Infectii streptococi Infectii stafilococi Sanatate femei Avort provocat Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre