Sfaturi pentru un somn mai bun

/ / Modificat: 2017-04-24
Sfaturi pentru un somn mai bun

Somnul odihnitor si de calitate a devenit in ziua de astazi un lux pentru foarte multe persoane. Stresul, oboseala si grijile cotidiene nu sunt singurele cauze care perturba somnul. Camera in care dormi, alimentele consumate la cina si ritualul de dinainte de somn se pot dovedi la fel de daunatoare odihnei nocturne. Iata cateva sfaturi si masuri simple pe care le poti adopta pentru a avea parte de cel mai odihnitor somn de pana acum!

Evita luminile bleu sau albastre din camera

Inainte de a te baga la somn, este important sa stingi calculatorul, televizorul, veioza si alte surse de lumina, care pot alunga somnul si te pot predispune la insomnii. Insa mai presus de orice, este recomandat sa elimini din camera toate sursele de lumina albastruie (bleu), intrucat specialistii au demonstrat ca aceste raze difuze interfereaza cu calitatea somnului.  

Mananca ceva usor la cina

  Un alt truc care te ajuta sa intri mai usor in transa de somn este legat de alimentatie. Evita sa iei masa inainte de culcare si sa mananci alimente "grele" (prajeli, tocatura, grasimi etc.), care ingreuneaza digestia si te pot tine treaza toata noaptea. Mananca cu cel putin 2-3 ore inainte de a te baga la somn, pentru ca mancarea sa aiba timp sa se digere.

Bea o cana de lapte cald

O cana cu lapte cald poate face minuni pentru a adormi mai usor. Potrivit specialistilor, consumul de lapte cald inainte de culcare are un efect calmant in organism, ajutand corpul sa intre mai usor in starea de relaxare necesara pentru somn. Este un truc recomandat in special celor care sufera de insomnii.

Dormi cu o perna intre picioare

Daca durerile de spate sau solduri sunt cauze ale insomniei tale, incearca sa ameliorezi durerea care te tine treaza apeland la un truc practic: asezarea unei perne intre picioare. Are rolul de a reduce presiunea acumulata in punctele dureroase si de a indeparta disconfortul.

Evita sa te uiti la ceas in timpul noptii

Daca ai tendinta de a te trezi frecvent pe timpul noptii si de a te foi in pat, evita sa te uiti la ceas. Daca ai un ceas digital luminos, al carui ecran este pozitionat direct in raza ta vizuala, intoarce-l invers, pe timpul noptii. Eviti astfel sa urmaresti ora si sa te framanti ca nu te-ai odihnit deloc sau ca in mai putin de cateva ore trebuie sa fii in picioare etc.

Foloseste plicuri pentru pilota sau patura

Daca nu ai grija sa invelesti in plic patura sau pilota, exista riscul sa suferi de mancarimi si simptome neplacute atunci cand vrei sa dormi si sa te odihnesti. Patura descoperita acumuleaza praf si paraziti care pot declansa in organismul tau o serie de reactii alergice incomode, care-ti perturba somnul.

Evita cafeaua si excitantele dupa-amiaza si seara

Cafeaua si alimentele sau bauturile excitante trebuie savurate la primele ore ale diminetii, cel tarziu pana in pranz. In cazul in care le consumi dupa-amiaza sau seara, efectul lor tonic si energizant se va resimti abia in timpul noptii, cand ar trebui sa dormi. Din categoria acestora fac parte si ciocolata, ceaiul verde, racoritoarele cu cofeina etc.

Fa sport!

Ti se pare ca ai prea multa energie, care se manifesta in special pe timpul noptii, cand ar trebui sa dormi? Consuma o parte semnificativa din ea facand sport, insa niciodata in apropierea orei de culcare, intrucat poti resimti adrenalina postmiscare, care nu te va lasa sa dormi.

Evita alcoolul seara!

Desi poti avea impresia ca un pahar de vin la ceas de seara este somniferul perfect dupa o zi lunga, in realitate, efectul este doar temporar si superficial. Este adevarat ca dupa ce bei un pahar de vin simti ca te cuprinde toropeala si ca adormi mai usor, insa alcoolul are tendinta de a te trezi frecvent pe timpul noptii, perturband astfel calitatea somnului.

Dormi intr-o incapere linistita!

Daca esti o persoana sensibila la zgomote, este indicat sa dormi in cea mai inistita camera din casa. In caz contrar, orice zgomot, cat de mic, te va trezi din somn si iti va perturba odihna. Linistea este o conditie esentiala pentru un somn de calitate.

Renunta la fumat!

Fumatul are un efect la fel de energizant si revigorant precum cafeaua. Nicotina din tigari inarutateste simptomele insomniei sau ale altor tulburari de somn. Daca nu reusesti sa renunti complet la acest viciu, incearca macar sa nu mai fumezi seara, inainte de culcare.

Mai cunosti si alte trucuri pentru un somn odihnitor? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri somn Somn odihnitor Tulburari somn Insomnii

Articole recomandate

Citeste si despre