Obiceiuri frecvente care afecteaza dantura

/ / Modificat: 2013-09-10
Obiceiuri frecvente care afecteaza dantura

Zambetul tau nu arata tocmai ca in reviste, desi nu uiti niciodata sa-ti speli dantura de trei ori pe zi si ai incercat toate produsele-minune de albire a dintilor de pe piata? Atunci este posibil sa ai o serie de obiceiuri frecvente care iti afecteaza dantura mai mult decat crezi.

Iata care sunt obisnuintele cu cel mai mare impact negativ asupra dintilor:

Suptul degetului

Stii deja ca este recomandat sa iti dezobisnuiesti copilasul sa-si suga degetul, dar cunosti adevaratul motiv?

Acest gest afecteaza pozitionarea dintilor din fata, atat cei superiori cat si cei inferiori: cei de sus vor fi impinsi in afara, iar cei de jos se vor orienta excesiv spre interior. Efectul este ocluzia incorecta si necesitatea unui tratament ortodontic sau, in cazuri mai grave, o interventie chirurgicala de refacere a mandibulei.

Suptul lamailor

lamaie_sensibilitate_dentaraPractica suptului lamailor s-a nascut din ideea gresita ca fructul exotic are proprietati de albire a dintilor. Daca faci acest lucru frecvent, acidul citric iti va distruge smaltul si vei dezvolta sensibilitate dentara, iar dintii vor avea un aspect de creta.

Periajul agresiv

O cauza potentiala a gingivitelor este periajul agresiv. Frecatul excesiv al danturii precum si utilizarea unei periute prea dure poate rani gingia sau o poate inlatura din jurul radacinii dintilor. Daca nu poti controla forta cu care manuiesti periuta, opteaza pentru una electrica.

Bruxismul sau scrasnitul dintilor

Scrasnitul dintilor sau bruxismul este produs de stresul emotional. Acest obicei duce la tocirea smaltului, expunerea dentinei si dezvoltarea sensibilitatii dentare.

Bruxismul poate fi combatut apeland la un psiholog, practicand tehnici de relaxare sau utilizand o gutiera seara, la culcare.

Muscatul cuburilor de gheata

muscat_cuburi_gheata_dureri_danturaMuscatul cuburilor de gheata este o deprindere frecventa si periculoasa, care poate provoca dureri de dantura, fracturi de dinti sau chiar distrugerea iremediabila a acestora.

Folosirea dintilor drept unealta

Exista o limita a presiunii pe care dantura o poate suporta pentru a-si mentine sanatatea, iar folosirea dintilor drept unealta depaseste granita permisa. Daca vei tine creioane, pixuri sau alte obiecte tari intre dinti sau vei incerca sa deschizi sticle si alte recipiente folosindu-ti pretioasa gurita, nu te astepta sa zambesti fara griji si durere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dantura Sanatate mamici Alimentatie mamici Periaj dentar

Articole recomandate

Citeste si despre