Mituri despre nodulii la sani

/ / Modificat: 2017-02-22
Mituri despre nodulii la sani

Nodulii la sani nu reprezinta intotdeauna un semn de ingrijorare sau un simptom al cancerului mamar. Dimpotriva, cei mai multi noduli care se formeaza la sani sunt benigni si inofensivi pentru sanatate, chiar daca in jurul lor roiesc numeroase mituri nefondate sau nejustificate din punct de vedere medical.

Nodulii la san inseamna intotdeauna cancer

Mit! 8 din 10 noduli care apar la sani sunt considerati benigni, adica necancerigeni. Reprezinta adesea un chist sau un fibroadenom, adica o acumulare de tesut frecvent intalnita la femeile aflate in perioada reproductiva a vietii, care nu este patologica.

Mai mult decat atat, nodulii tind sa se formeze si in perioada menstruatiei, cand exista un nivel crescut de hormoni, fara a fi periculosi. Acestia dispar de la sine. Insa cel mai indicat este ca un nodul care se simte constant la nivelul sanului, in orice faza a ciclului menstrual, sa fie investigat la medic, pentru mai multa siguranta.  

Nodulii cancerosi sunt durerosi

Mit! Nodulii maligni, care au dezvoltat celule canceroase, nu sunt intotdeauna durerosi. Din acest motiv, medicii recomanda femeilor care depisteaza schimbari in structura tesutului sanilor si care depisteaza, in urma palparii, noduli, sa ii investigheze la medic, pentru mai multa siguranta.  

Cancerul la san este asociat intotdeauna cu nodulii

Mit! Nodulii la san nu sunt singurele simptome ale cancerului mamar. Chiar daca cele mai multe cazuri de cancer sunt diagnosticate in urma depistarii nodulilor, exista situatii in care tumorile pot aparea si sub alte forme, nesesizabile in urma autopalparii.

Din acest motiv, este important ca sanii sa fie investigati si consultati periodic, in toate aspectele lor - culoare, schimbari structurale, de forma, sau pe baza aparitiei unor pete neobisnuite - pentru prevenirea bolii.  

Daca un nodul este benign nu trebuie sa mergi mai des la medic

Mit! Chiar daca nodulii depistati in urma autopalparii sau ecografiei sanilor sunt diagnosticati benigni, adica necancerosi, nu inseamna ca acestia nu mai trebuie monitorizati constant la medic.

Nu astepta sa treaca 1-2 ani pana la urmatorul consult, intrucat nodulii trebuie examinati indeaproape, pentru a evita riscul de a se maligniza, adica de a se transforma in cancer.  

Doar nodulii de mari dimensiuni sunt cancerosi

Mit! Dimensiunea nodulilor nu reprezinta un criteriu de diagnosticare a cancerului. Indiferent de cat de mari sau mici sunt, acestia pot fi cancerigeni, de aceea, trebuie investigati cu atentie la medic.

Nodulii la san care apar la femei tinere sunt necancerosi

Mit! Nici varsta nu reprezinta un criteriu de diagnosticare pentru cancerul la san. Indiferent ca nodulii apar la varste fragede sau ca se formeaza la varsta a treia, acestia pot fi maligni. Este adevarat ca femeile trecute de 40 de ani, care intra la menopauza, sunt mai predispuse la aparitia acestora si chiar la cancerul de san, insa nu inseamna ca femeile tinere sunt excluse acestui risc.

In general, femeile tinere care au sau au avut in familie cazuri de cancer de san trebuie sa se prezinte constant la medic, pentru investigatii la san, intrucat sunt mai predispuse cancerului mamar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cancer san

Articole recomandate

Citeste si despre