Lucruri care iti pot agrava raceala

/ / Modificat: 2017-06-27
Lucruri care iti pot agrava raceala

Atunci cand simptomele de raceala iti cuprind tot organismul si te molesesc instantaneu, ai face orice sa-ti revii si sa scapi de frisoanele cauzate de febra, de rinoreea care-ti inroseste nasul si de stranuturile care te sleiesc de puteri.

Din dorinta de a te vindeca mai repede sau, pur si simplu, din impuls, este posibil sa faci cateva lucruri necugetate, care nu vor face decat sa-ti agraveze boala. Iata ce sa NU faci atunci cand esti racita!

Ignori simptomele

Oricat de mult ti-ar placea sa dai cu raceala de pamant de la primele simptome si sa nu o bagi in seama, odata ce a patruns in organismul tau, virusul gripal isi va face simtita prezenta, mai repede decat crezi. Cu cat ignori mai mult simptomele infectiei virale si nu iei masurile terapeutice adecvate, cu atat iti inrautatesti starea.

Nu te odihnesti suficient

Vrei sa duci raceala "pe picioare" si sa iti continui activitatile ca de obicei. Potrivit medicilor, lipsa odihnei sau repausului prelungeste starea de convalescenta si te predispune la complicatii. Este important sa eviti iesirile in aer liber, mai ales in sezoanele reci, sa dormi suficient si sa te relaxezi, pentru a intari rezistenta organismului in fata virusului gripal.  

Fumezi pasiv sau activ

Fumatul agraveaza simptomele racelii, intrucat irita caile respiratorii si te fac sa tusesti mai mult. Risti sa suferi complicatii pulmonare severe. Este indicat sa renunti la tigari in perioada de convalescenta si sa stai departe de spatiile in care se fumeaza intens. Fumatul pasiv este la fel de daunator sanatatii precum cel activ si agraveaza la fel de mult simptomele racelii.  

Abuzezi de medicamentele pentru raceala

Desi raceala este o infectie virala care nu se trateaza cu medicamente, unele tipuri de medicatii au rolul lor in ameliorarea simptomelor si imbunatatirea starii de sanatate. Cu toate acestea, abuzul de medicamente contra racelii poate cauza mai mult rau decat bine starii tale.

De exemplu, daca abuzezi de spray-urile nazale decongestionante, risti sa iriti membranele nazale si sa iti curga sange din nas sau sa agravezi rinoreea. Administreaza medicamentele contra racelii conform indicatiilor medicului sau farmacistului.  

Nu te hidratezi corespunzator

Consumul de lichide este esential in tratarea racelii, intrucat decongestioneaza caile respiratorii blocate, prin fluidizarea mucusului intarit. In plus, hidrateaza gatul, ajutand la ameliorarea durerilor. Hidratarea este un remediu naturist care grabeste vindecarea in caz de raceala sau gripa.

Cu toate acestea, putine persoane acorda importanta adecvata lichidelor atunci cand sunt racite. Orice tip de lichid este de ajutor pentru hidratarea organismului, insa cele mai eficiente raman supele caldute, ceaiurile, sucurile de fructe, si nu in ultimul rand, apa.

Iei antibiotice

Raceala este o afectiune cauzata de virusuri gripale, care nu se trateaza cu antibiotice. Exista multe persoane care apeleaza la antibiotice pentru a se vindeca de raceala, ignorand alte medicamente mult mai utile in acest sens. Intrucat antibioticul nu are efect asupra simptomelor racelii, manifestarile se inrautatesc si pot conduce la aparitia complicatiilor.

Mai cunosti si alte lucruri care agraveaza simptomele racelii si predispun la complicatii? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Agravare raceala Simptome raceala Agravare simptome raceala

Articole recomandate

Citeste si despre