Infectiile cavitatii bucale

/ / Modificat: 2017-07-06
Infectiile cavitatii bucale

Infectiile cavitatii bucale sau orale sunt afectiuni stomatologice frecvente, cauzate de virusuri sau bacterii. Desi in gura se afla in mod natural o multime de bacterii, atunci cand acestea se inmultesc sau intra in contact cu virusuri dau nastere unor simptome dureroase si inconfortabile care necesita tratament medical rapid.

Infectiile orale sunt afectiuni care apar in interiorul cavitatii bucale sau in jurul gurii. Afecteaza, in general, dintii, gingiile, buzele si interiorul obrajilor. Acestea sunt diferite de simplele leziuni orale, care sunt noninfectioase si care reprezinta, adesea, simptome ale unor afectiuni care au legatura cu alte parti ale corpului decat cavitatea bucala. 

Afte bucale

Aftele bucale sunt printre cele mai frecvente infectii ale cavitatii bucale. Sunt produse de ciuperca Candida. Apare adesea pe fondul unui sistem imunitar slabit, cand ciuperca se inmulteste si da nastere reactiilor specifice acestei infectii:

- leziuni mici, usor proeminente, de culoare alb-crem in interiorul cavitatii bucale, care pot fi dureroase;

    - dificultati sau disconfort la inghitire;

      - febra (doar in cazul in care infectia este severa si se extinde).

        Aftele bucale se trateaza cel mai adesea cu medicatie antifungica, insa dozele si durata tratamentului se stabilesc la medic, in functie de mai multi factori - varsta, stare de sanatate etc.

        Hipertrofie gingivala

        Hipertrofiile gingivale sunt cresteri in volum (proeminente) ale gingiilor, cauzate adesea de placa bacteriana, fumat, tartru sau traumatisme locale care permit infectare. Exista si unele schimbari fiziologice care pot influenta aparitia hipertrofiei gingivale in anumite perioade ale vietii:

        pubertatea;
        sarcina;
        menopauza etc.

          Si anumite medicamente sau tratamente pot favoriza aparitia acestei afectiuni bucale neplacute:

          - anticonceptionalele;
          - anticonvulsisantele;
          - imunosupresoarele etc.

            Alte simptome care pot aparea sunt durerile si hemoragiile gingivale, in special in timpul hranirii. Tratamentul hipertrofiei gingivale depinde de cauza determinanta. Daca este provocata de tartru sau placa bacteriana, stomatologul va recurge la diverse proceduri de indepartare a acestora.

            In cazul in care anumite medicamente cauzeaza hipertrofia, medicul va schimba medicatia sau va propune solutii terapeutice alternative. 

            Herpes labial

            Leziunile herpetice care apar la nivelul cavitatii bucale sunt, cel mai adesea, cauzate de virusul herpex simplex 1 (HSV1). Afectiunea se mai numeste si herpes labial si este frecventa in special in randul adultilor. Leziunile cauzate de herpes isi pot face aparitia pe gingii, buze, si in orice alta zona din interiorul sau exteriorul gurii. Apar sub forma unor vezicule pline cu lichid de culoare galbuie. Inainte de eruptie, poti manifesta cateva simptome specifice:

            - mancarimi;
            - furnicaturi;
            - senzatii de arsura etc.

              Desi eruptia herpetica dispare de la sine intr-un interval de maximum 1-2 saptamani, medicul poate prescrie medicamente antivirale pentru a grabi vindecarea leziunilor, insa virusul ramane in organism si se poate reactiva oricand. 

              Candidoza bucala (orofaringiana)

              Candidoza bucala este o infectie cauzata de inmultirea ciupercii Candida Albicans si se manifesta la nivelul gurii. Exista mai multe tipuri de candidoze - viscerala, angulara, genitala, insa cea orofaringiana prezinta urmatoarele simptome:

              - aparitia unor "placarde albe" (depozite albicioase localizate pe peretii cavitatii bucale sau pe limba);
              - sangerari ale mucoasei bucale;
              - fisuri in colturile gurii;
              - senzatie de arsura sau durere in gura;
              - senzatie de gust neplacute;
              - scaderea poftei de mancare si, implicit, a greutatii.

                Nu toate formele de candidoza orofaringiana necesita tratament, intrucat infectia dispare, de multe ori, de la sine. In cazul in care medicul considera ca afectiunea este severa sau ca nu pare sa involueze, va prescrie tratament cu antifungice. 

                Ce alte infectii ale cavitatii bucale mai stii si cum se manifesta? Ai suferit vreodata de o astfel de infectie? Cuma ai tratat-o? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

                Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                Taguri Afte bucale

                Articole recomandate

                Citeste si despre