Durerile de mijloc - simptome, cauze, solutii

/ / Modificat: 2013-07-16
Durerile de mijloc - simptome, cauze, solutii

Durerile de mijloc reprezinta una dintre neplacerile medicale pe care aproape toate persoanele le experimenteaza cel putin o data-n viata. Desi, durerile lombare sunt adesea rezultatul unei posturi incorecte a corpului si nu pun probleme medicale grave, exista situatii in care sunt simptomul unei afectiuni mai complexe, care necesita ingrijiri medicale corespunzatoare.

Afla care sunt simptomele, cauzele si solutiile acestor dureri inconfortabile!  

Simptomele durerilor de mijloc

Durerile de mijloc sunt localizate in zona lombara, undeva sub cutia toracica. Acestea variaza intre o durere surda si o senzatie de junghi, ascutita. Durerea poate varia ca intensitate in functie de diversi factori: atunci cand te ridici, cand te asezi sau incerci sa iti indrepti spatele.

Durerile pot fi acute si pot aparea si disparea brusc. Durerea care dureaza mai mult de 3 luni este considerata cronica. In cazul in care durerile persista pe o durata mai mare de 72 de ore, este recomandat consultul medical si investigatiile aferente.

Cauzele durerilor de mijloc sau lombare

Intinderea musculara este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de mijloc si este provocata de ridicarea unei greutati foarte mari sau de un antrenament fizic viguros. Insa exista mai multe cauze ale durerilor lombare, care se pot acutiza pe fondul unor factori de risc:

  • geanta sau sacosa de cumparaturi (caratul frecvent al unei genti sau sacose foarte grele poate pune o presiune foarte mare pe partea inferioara a coloanei si spatelui si poate conduce la dureri inconfortabile);
  • sportul (antrenamentele viguroase, intense si prelungite te pot predispune la dureri de mijloc; este una dintre cele mai frecvente cauze ale acestui disconfort medical);
  • locul de munca (daca jobul tau presupune caratul, impinsul sau trasul unor obiecte voluminoase si foarte grele sau daca te obliga sa stai pe scaun, la birou, foarte multe ore);
  • postura (statul prelungit la birou sau mersul cocosat poate provoca astfel de dureri in zona lombara);
  • hernia de disc (este una dintre cauzele patologice ale durerilor de mijloc si o afectiune frecvent intalnita, care apare in momentul in care discurile vertebrale se taseaza si pun presiune pe nervii spinali);
  • boli cronice (spondilita, fibromialgia sau stenoza spinala lombara sunt doar cateva dintre afectiunile cronice care pot avea ca simptom astfel de dureri).

Pe langa cauze, exista si o serie de factori de risc care predispun la astfel de probleme, cum ar fi varsta (peste 30 de ani) sau greutatea (supraponderalitatea ori obezitatea).

Tratamentul durerilor de mijloc sau lombare

Tratamentul pentru astfel de dureri se stabileste in functie de cauza care le provoaca. De aceea, un control medical amanuntit este obligatoriu pentru diagnosticarea corecta a cauzei si eliminarea factorilor patologici.

In cazul in care durerea nu are o cauza patologica si este determinata de postura incorecta, activitatea de la job, caratul unor lucruri grele sau antrenamentul sportiv intens, medicul te va sfatui sa iti iei toate masurile necesare pentru a-ti schimba si imbunatati stilul de viata.

Probabil ca iti va prescrie si antiinflamatoare si unguente speciale pentru ameliorarea temporara a simptomelor. Masajul terapeutic, fizioterapia, yoga sau acupunctura sunt tratamente alternative care contribuie la ameliorarea rapida a durerilor lombare.

In situatia in care durerile sunt provocate de o afectiune cronica sau de hernie de disc, medicul iti va recomanda cele mai bune masuri terapeutice, in functie de stadiul de evolutie a fiecarei afectiuni (fizioterapie, interventie chirurgicala etc.).

Medicii raman insa la parerea ca cel mai bun tratatament pentru durerile lombare ramane preventia. Pentru prevenirea acestor disconforturi este recomandat sa:

  • ai o postura corecta in timpul mersului, dar si in pozitii statice);
  • sa faci sport regulat;
  • sa ridici corect greutatile de jos (aplecarea mai intai din picioare, flexand genunchii, si apoi prinderea obiectului);
  • sa alternezi perioadele de stat la birou cu cele in care te plimbi sau faci miscare etc.

Tu ai suferit vreodata de dureri lombare sau de mijloc? Care au fost cauzele si cum ai reusit sa scapi de ele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dureri spate

Articole recomandate

Citeste si despre