Antiperspirantele si riscul de cancer de san

/ / Modificat: 2011-07-07
Antiperspirantele si riscul de cancer de san

antiperspirante__risc_cancer_sanDeodorantele antiperspirante au fost asociate in ultima vreme cu riscul de a produce cancer de san la femei. Acesta este considerat un simplu zvon, din moment ce niciun studiu sau medic nu a reusit sa demonstreze acest lucru. Dar cum fara foc nu iese fum, iata de la ce a pornit teoria si ce urme de adevar exista in ea!

Pe ce se bazeaza aceasta ipoteza?

Zvonurile si ipotezele care au circulat cu privire la dedorantele antiperspirante si riscul de cancer la san le-au facut sa devina principala tinta a medicilor. Au existat voci care sustineau ca antiperspirantele ar fi in topul cauzelor de cancer de san. Iata care sunt explicatiile care sustin ipoteza:

  • epilarea axilelor (orice fel de epilare) deschide porii si permite astfel patrunderea substantelor care cauzeaza cancerul in tesuturi; aceste substante se depun in ganglionii limfatici din axile si nu pot fi eliminate prin transpiratie; 
  • in timp are loc acumularea unei concentratii foarte mari de aluminiu si substante din aceste produse care determina deteriorarea si malignizarea celulelor;
  • se sustine ideea ca cele mai multe tipuri de cancer de san se dezvolta in sfertul exterior al sanului, in partea superioara (aproape de scobitura subratului), deoarece aceea este cea mai expusa zona la antiperspirante.


Care este explicatia?

Produsele de ingrijire personala de pe piata sunt create printr-o combinatie de deodorant si antiperspirant. Cei care au lansat ipoteza sustin ca doar antiperspirantul este vinovat de riscul de cancer de san.

Corpul uman se foloseste de anumite organe si parti ale corpului pentru a elimina toxine. Acestea sunt eliminate din corp prin transpiratie cu ajutorul glandelor sudoripare. Axilele sunt printre principalele zone care elimina cantitati mari de toxine.

Substantele din antiperspirante inhiba glandele sudoripare locale si impiedica aparitia transpiratiei. Insa nu inseamna ca ele nu mai sunt produse de glandele sudoripare, ci doar ca nu mai ies la suprafata.

Corpul le depoziteaza in nodulii limfatici. Sunt toxine care sunt pastrate in organism. Dar acestea nu provoaca cancerul. Se pare ca vinovate sunt substantele din continutul produselor impotriva transpiratiei care patrund in tesuturi si se depoziteaza.

antiperspirante_parabeni_efecteRiscurile antiperspirantelor asupra sanatatii

Deodorantele antiperspirante contin aluminiu. Acesta a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a Alzheimer-ului. Se pare ca odata ce aluminiul patrunde in sange este transmis imediat la creier si poate determina in timp aparitia bolii.

Acestea au in compozitia lor si parabeni. Exista dovezi multiple care atesta efectul nociv al parabenilor asupra sanatatii, inclusiv riscul de cancer de san. In plus, pot avea si alte efecte adverse nocive asupra ta. Pot provoca alergii si dermatite, infertilitate si alte tipuri de cancer.

Ce trebuie sa faci?

Specialistii sustin ca igiena cu privire la indepartarea mirosului de transpiratie este inteleasa gresit. Trebuie sa stii ca nu transpiratia in sine miroase urat. Mirosul neplacut apare atunci cand sarurile eliminate prin transpiratie se combina cu bacteriile care exista pe pielea din acea zona.

Asadar, nu transpiratia trebuie indepartata pentru a elimina mirosul. Bacteriile sunt cele de care trebuie sa scapam. Iar acestea sunt indepartatae foarte usor si fara deodorante antiperspirante. Prin spalarea cu apa si sapun bacteriile sunt indepartate. Important este sa te speli cat mai des, altfel bacteriile se inmultesc. Cu cat trece mai mult timp intre doua spalari, cu atat vei mirosi mai intens, iar bacteriile se vor inmulti considerabil.

Totusi, nu exista niciun studiu care sa dovedeasca faptul ca antiperspirantele cauzeaza cancerul de san.

art_1_cancer_de_san_moleculePrincipalele cauze ale cancerului de san

Chiar daca exista riscul ca antiperspirantele sa influenteze aparitia cancerului de san trebuie sa stii ca medicii evidentiaza cateva cauze principale ale acestuia. Inaintea antiperspirantelor stau cauze ca:

  • sexul feminin;
  • varsta de peste 50 de ani;
  • utilizarea terapiilor hormonale (la menopauza sau anticonceptionale ori alte tratamente);
  • cazuri de cancer de san in familie;
  • varsta la care apare prima menstruatie;
  • sedentarismul;
  • consumul de alcool;
  • expunerea la radiatii etc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cancer san

Articole recomandate

Citeste si despre