Alaptarea te fereste de cancer

/ / Modificat: 2016-07-11
Alaptarea te fereste de cancer

Unul dintre avantajele nenumarate pe care alaptarea il ofera proaspetelor mamici este acela ca reduce cu pana la 60% riscul de a dezvolta cancer de san in perioada premenopauzei.

Constatarea a fost consemnata in cadrul unui studiu din Statele Unite efectuat pe un esation de aproximativ 60.000 de femei care au nascut si au alaptat in perioada 1997 – 2005.



Alison Stuebe, asistent universtar al Catedrei de Obstretica si Ginecologie de la Universitatea din Carolina de Nord si initiator al cercetarii, sustine ca mamicile care au avut cazuri de cancer de san in familie si-au redus considerabil predispozitia spre aceasta afectiune grava hranindu-si nou-nascutii la san.

Alaptarea a invins genetica

Participantele la studiu au oferit date demografice, informatii despre starea de sanatate si practica alaptarii la fiecare doi ani. Acestea au descris in amanunt istoria proprie familiala si au dezvaluit un eventual diagnostic referitor la instalarea cancerului mamar.

Per total, rezultatele studiului au demonstrat ca femeile fara predispozitie genetica spre a face cancer si care au alaptat si-au diminuat cu 25% sansele de a dezvolta boala, in comparatie cu cele care nu au facut-o niciodata.

Mamicile cu rude apropiate diagnosticate cu afectiunea mult temuta (mama, sora sau bunica) si-au redus cu 59% riscul de cancer fata de cele care nu si-au alaptat bebelusii.

Alaptarea poate inlocui tratamentele hormonale anti-cancer

Cercetarea a mai evidentiat faptul ca reducerea predispozitiei catre cancerul mamar prin alaptare este comparabila cu rezultatele tratamentelor hormonale (ex. tamoxifen) urmate de pacientele diagnosticate cu risc maxim de a dezvolta boala.

Autoarea studiului mentioneaza ca efectul protectiv al alaptarii a inceput in primele trei luni dupa nastere, conform monitorizarilor medicale.
Alti specialisti au constatat ca mai multe tipuri de cancer mamar sunt mult mai rare in randul femeilor care si-au alaptat bebelusii timp de minimum 6 luni.

Explicatia biologica exacta nu s-a putut contura deocamdata, insa incidenta concreta a cazurilor femeilor imunizate recomanda alaptatarea ca tratament natural si sigur impotriva cancerului de san.

Un argument palpabil este acela ca alaptarea ajuta la reducerea nivelului de hormoni cancerigeni din sangele mamei. La incheierea perioadei de alaptare, organismul se debaraseaza de celulele afectate care, in viitor, pot deveni cancerigene.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare cancer san

Articole recomandate

Citeste si despre