7 obiceiuri care iti strica dintii

/ / Modificat: 2017-03-27
7 obiceiuri care iti strica dintii

Obiceiurile cu care te rasfeti sau indeletnicesti constant ar putea avea un impact negativ asupra sanatatii dintilor tai. Alimentele pe care le consumi zilnic, bauturile acidulate sau dulci, fumatul sau scrasnitul dintilor dauneaza danturii mai mult decat iti poti imagina.

Iata cateva dintre cele mai nocive obiceiuri care-ti predispun dintii la carii, microfraturi, ingalbenire si alte probleme stomatologice serioase!  

Dulciurile

Dulciurile si toate preparatele care au in compozitie zahar au un impact negativ puternic asupra sanatatii orale. Favorizeaza depunerea tartrului pe dinti si aparitia cariilor.

Prajiturile si dulciurile, precum bomboanele, ciocolata sau acadelele, sunt cei mai de temut dusmani ai sanatatii dintilor tai, mai ales daca amani prea mult periajul dupa consumul lor.

Bauturile acidulate si dulci

Nici sucurile acidulate sau foarte dulci din comert nu sunt mai prietenoase cu smaltul dintilor tai. Consumul indelungat al acestor bauturi ataca smaltul si il erodeaza, expunand dintii la aparitia cariilor.  

Periajul sever, incorect sau insuficient

Multe dintre afectiunile stomatologice apar pe fondul aplicarii unor tehnici incorecte in timpul periajului dentar. Periajul dintilor nu este o arta, dar este o tehnica care trebuie stapanita si aplicata corect inca de la varste mici, astfel incat sa-ti intre in rutina zilnica si sa eviti situatia in care expui dintii problemelor stomatologice.

Majoritatea persoanelor crede ca daca trece periuta peste toti dinti de 2-3 ori este suficient pentru a-i curata. In realitate, un periaj corect dureaza in jur de 2 minute, concentrandu-se si insistandu-se pe fiecare zona a danturii.

Curatarea cu periuta se face dinspre interior spre exterior si nu se apasa cu putere, pentru a nu rani gingiile.

Lamaile si alimentele acide

Renunta la obiceiul zilnic de a rontai felii de lamaie, intrucat nu este unul dintre cele mai prietenoase alimente cu dantura. Aciditatea crescuta a lamailor afecteaza tartrul dentar si il erodeaza, expunand dintii la carii si probleme stomatologice.  

Scrasnitul dintilor

Scrasnitul dintilor a ajuns sa fie, pentru multe persoane, un tic nervos greu de stapanit. Apare pe fond de stres si reprezinta o metoda prin care aceste persoane isi controleaza impulsurile nervoase, insa nu isi dau seama ca aduc o defavoare sanatatii orale.

Persoanele care scrasnesc dintii risca sa provoace microfraturi la nivelul smaltului sau chiar fracturi severe la nivelul danturii. In plus, obiceiul realizat pe fond de stres poate dauna lucrarilor dentare precum implanturi sau plombe.  

Fumatul

Fumatul afecteaza organismul intr-o multime de feluri. Nici dintii nu scapa de efectele secundare nocive ale tigarilor. Pe langa faptul ca favorizeaza aparitia petelor si ingalbenirea danturii, fumatul creste riscul de cancer oral.

Alimentele cu textura dura

Oleaginoasele sunt alimente foarte sanatoase, insa consumate in exces, pot dauna danturii. Migdalele, alunele si alte fructe oleaginoase au o textura foarte dura si pot ciobi smaltul dintilor in timpul rontairii lor.

Si consumul frecvent de popcorn sau obiceiul de a rontai bucatele de gheata au un impact negativ asupra sanatatii dintilor si ii predispun la microfracturi ale smaltului si la carii.

Ce alte obiceiuri nocive pentru sanatatea dintilor mai cunosti? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate orala Sanatate dinti Periaj corect dinti

Articole recomandate

Citeste si despre