7 noutati medicale pentru mama si copil in 2014

/ / Modificat: 2017-04-20
7 noutati medicale pentru mama si copil in 2014

Anul 2014 a lasat in urma noutati medicale remarcabile pentru mame si copii, semn ca evolutia tehnologica se afla departe de stagnare. Am pasit in noul an cu o serie de progrese revolutionare pentru fertilitate, sarcina si sanatatea nou-nascutilor.

Viitorul nostru inseamna contraceptie controlata prin telecomanda, fertilizare in vitro cu sanse mult mai mari de reusita, depistarea riscului de autism inca din mediul intrauterin si multe alte inovatii promitatoare pentru orice familie.

Care sunt cele mai importante descoperiri medicale pentru mama si copil ale anului 2014, afli in randurile de mai jos!

Screeningul imbunatatit al embrionilor

Fertilizarea in vitro (FIV), uneori singura solutie de aducere pe lume a unui copil pentru cuplurile care se confrunta cu probleme de conceptie, a inceput sa ofere rezultate tot mai bune. O singura procedura de acest fel este foarte costisitoare, iar statisticile arata ca doar o treime din ciclurile FIV are succes.

Prin urmare, procesul este unul care implica investitii mari de bani si dezechilibre emotionale majore. Anul trecut, Agentia de alimente si medicamente din SUA (FDA) a aprobat pentru uz clinic Sistemul Eeva, menit sa imbunatateasca in mod considerabil sansele de reusita ale interventiilor in vitro si sa reduca o buna parte din costurile unor procedee repetate. Acest sistem inovator foloseste un software sofisticat care ajuta medicii sa depisteze mai usor embrionii viabili cu o acuratete sporita (nu prin simpla observatie cu ochiul liber).

Expertii in fertilitate spun ca Sistemul Eeva este extrem de folositor si isi arata deja efectele in cresterea ratei de obtinere a sarcinilor prin fertilizarea artificiala. Specialistii sustin ca, odata adoptata tehnologia in toate clinicile de fertilitate ale lumii, rata pierderii sarcinilor prin FIV se va reduce considerabil.

Testele de verificare a sanatatii intime

A apus era in care puteai cumpara din farmacii doar teste pentru ovulatie sau sarcina. Acum, toate femeile isi pot verifica singure acasa sanatatea intima, prin teste revolutionare care depisteaza infectiile vaginale fara sa fie necesara interventia unui specialist.

Astfel, piata de profil iti ofera teste de infectii urinare, teste de pH pentru depistarea infectiilor, teste pentru candida albicans, Gardnella vaginalis sau Trichomonas Vaginalis, pe care le poti folosi chiar si preventiv (inainte sa ai vreun simptom), daca te gandesti sa devii mamica. Sigur ca ele nu inlocuiesc vizitele la medicul ginecolog, ci doar te avertizeaza din timp daca ai vreo problema la nivelul aparatului reproducator.

Fertilizarea in vitro in trei

Te-ai nascut cu o mutatie genetica si te temi sa nu o transmiti mai departe copilului tau? In doar doi ani din acest moment, ai putea sa scapi de aceasta grija, apeland la inlocuirea mitocondriala (fertilizarea in vitro cu trei participanti).

Prin aceasta procedura, genele mitocodriale defecte (care pot determina instalarea de afectiuni cerebrale, insuficienta cardiaca sau orbire) sunt inlocuite cu gene sanatoase, prelevate de la un donator.

Momentan, fertilizarea in vitro in trei nu a fost testata pe subiecti umani. Imediat ce oamenii de stiinta obtin aprobarea de a incepe experimente clinice folosind oameni, inlocuirea mitocondriala ar putea deveni o cale viabila de prevenire sigura a transmiterii defectelor genetice de la o generatie la alta.

Metoda contraceptiva cu telecomanda

Desi pare desprinsa din filmele science-fiction, aceasta metoda contraceptiva de ultima generatie exista. Ea a fost dezvoltata de compania MicroCHIPS si consta in implantarea unui cip de mici dimensiuni in fese, brat sau abdomen, care poate fi controlat prin intermediul unei telecomenzi.

Odata activat, cipul declanseaza secretia unui hormon contraceptiv numit levonorgestrel. Cand este inactiv, conceptia este posibila fara probleme. Se poate declansa si dezactiva de cate ori doresti, fara sa faci un efort mai mare decat simpla apasare a unui buton.

Cipul contraceptiv poate sa previna o sarcina nedorita timp de 16 ani. Din pacate, nu este inca disponibil pe piata, fiind preconizat sa apara in anul 2018.

Prima nastere dupa un transplant de uter

Histerectomia (ablatia chirurgicala a uterului) ar putea sa nu mai insemne in viitor incapacitatea de a naste un copil. In 2014, o femeie din Suedia, una dintre primele paciente care au beneficiat de un transplant de uter, a devenit mama unui baietel sanatos pe cale naturala.

Acesta este primul copil venit pe lume in urma unui uter transplantat, o premiera absoluta in istoria medicinei. Procedura efectuata cu succes de specialistii suedezi va fi preluata anul acesta de medicii unei clinici din Cleveland, SUA, care intentioneaza sa inceapa procedurile de transplant pana la sfarsitul anului 2017.

Diagnosticarea intrauterina a autismului

Cu cat este diagnosticata mai devreme tulburarea, cu atat mai multe de reusita are tratamentul in cazul autismului. Cercetatorii Spitalului de Copii din Seattle au descoperit o mutatie genetica asociata cu un risc foarte mare de instalare a bolilor de spectru autist, care poate fi depistata inca din timpul sarcinii. Pentru prima oara in istorie, o mutatie a genelor este strans legata de autism si permite o interventie prompta inca de la nasterea copilului cu aceasta predispozitie.

Terapia genetica cu celule stem

In fiecare an, se nasc 100.000 de copii cu o imunodeficienta severa, numita deficit de adenozin deaminaza (deficit de ADA), prin care copilul trebuie sa fie izolat complet de orice sursa de germeni (inclusiv imbratisarile parintilor).

In 2014, cercetatorii au descoperit ca un posibil tratament revolutionar pentru aceasta boala este terapia cu celule stem. In esenta, celulele bolnave din maduva osoasa a copilului sunt indepartate si inlocuite cu celule stem sanatoase. Tratamentul a functionat in cazul a 18 bebelusi nascuti cu aceasta imunodeficienta, iar specialistii cred ca terapia poate sa fie salvatoare si cazul altor boli genetice.

Ce noutati medicale ale anului 2014 te-au impresionat cel mai mult? Spune-ne parerea ta in sectiunea comentariilor de mai jos! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre