6 alimente pentru intarirea oaselor

/ / Modificat: 2017-06-27
6 alimente pentru intarirea oaselor

Alimentele pentru intarirea oaselor reprezinta una dintre cele mai simple si la indemana metode prin care poti avea grija de sanatatea oaselor tale, atat de predispuse la afectiuni si probleme atunci cand esti femeie. Cu riscul osteoporozei care planeaza inzecit mai mult asupra sistemului osos al femeilor decat al barbatilor, este important sa acorzi mai multa atentie sanatatii acestora. Iata cateva alimente bogate in calciu si minerale esentiale, care au meritul de a intari si proteja sanatatea sistemului osos al oricarei persoane!

calciu-oase

Indiferent ca este vorba de copii, barbati sau femei, sfatul medicului este intotdeauna acelasi cand vine vorba de dieta pentru intarirea oaselor: cresterea consumului de alimente cu continut crescut de calciu. Acesta este un mineral crucial pentru mentinerea unor oase tari si sanatoase. Insa exista si alte minerale si substante nutritive care aduc beneficii oaselor si pe care foarte putine persoane le cunosc!  

Iaurtul si branza previn osteoporoza

In general, lactatele sunt alimente de baza intr-o dieta pentru intarirea oaselor si prevenirea osteoporozei, datorita continutului bogat de calciu. Potrivit specialistilor, iaurtul contine o cantitate mai mare de calciu decat laptele simplu, de aceea, este o varianta mai buna de consum atunci cand vrei sa ai oase tari si sanatoase.

Branza face si ea parte dintre lactatele cu cel mai crescut continut de calciu. Medicii sustin ca o felie de branza (aproximativ 45 g) asigura 30% din necesarul zilnic de calciu de care are nevoie organismul pentru a functiona corespunzator.  

Legumele verzi

Legumele cu frunze verzi reprezinta o alta varianta din care poti procura calciul atat de necesar intaririi si sanatatii oaselor. Introdu in dieta zilnica cat mai multe tipuri de legume verzi: spanac, stevie, sparanghel, broccoli, salata verde etc.

Ouale contin mult calciu 

Oul este singurul aliment care contine calciu, dar in acelasi timp si vitamina D, ambele fiind esentiale pentru sanatatea oaselor. Calciul este absorbit in oase cu ajutorul vitaminei D, care se regaseste in foarte putine surse alimentare. Poate ca aportul de calciu nu este foarte mare, in comparatie cu lactatele sau pestele, insa faptul ca ouale vin la pachet si cu o doza importanta de vitamina D le face sa devina alimente esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor.

Pestele - bogat in vitamina D

Si pestele este o sursa bogata de calciu si nutrienti esentiali pentru intarirea sistemului osos. Sardinele sunt tipul de peste cel mai recomandat intr-o astfel de dieta, intrucat contine cel mai crescut aport de calciu.

Potrivit medicilor, consumul a doar 100 g de sardine furnizeaza organismului mai mult calciu decat consumul unei cani de lapte. Daca sardinele sunt in topul tipurilor de peste cu continut crescut de calciu, somonul reprezinta o sursa esentiala de vitamina D, o substanta nutritiva la fel de importanta pentru sanatatea oaselor.

Fructe oleaginoase

Dintr-o dieta pentru intarirea oaselor nu pot lipsi fructele oleaginoase, care sunt o sursa bogata de minerale si vitamine cu rol important in mentinerea unei sanatati optime a sistemului osos. Specialistii sustin ca migdalele sunt oleaginoasele cu cel mai crescut continut de calciu dintre toate alimentele de origine vegetala, insa le poti varia si cu alte tipuri: alune, caju, fistic, nuci etc.  

Ai probleme cu oasele? Consuma cereale integrale!

Cerealele integrale sunt o alta sursa alimentara care-si pune din plin amprenta asupra sanatatii osoase. Meiul si secara sunt variantele cele mai recomandate pentru persoanele care au probleme cu oasele, intrucat sunt bogate in vitamine si minerale care intaresc si fortifiaza sistemul osos al organismului.

Alege intotdeauna sortimente de cereale integrale fortifiate cu calciu si alte minerale, pentru a creste impactul benefic asupra sistemului osos.

Mai cunosti si alte sugestii de alimente care au un rol important in mentinerea sanatatii oaselor? Ce alte metode de intarire a oaselor mai cunosti? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente calciu

Articole recomandate

Citeste si despre