5 reguli pentru depozitarea corecta a medicamentelor acasa

/ / Modificat: 2017-03-21
5 reguli pentru depozitarea corecta a medicamentelor acasa

Fiecare dintre noi avem acasa o „farmacie personala”, fie ca e vorba despre medicamente pe care le luam pe baza unei prescriptii medicale, fie ca ne referim la cele pentru care nu avem nevoie de indicatiile medicului – OTC-uri. Indiferent de tipul medicamentelor, in fiecare casa exista un loc special destinat depozitarii si pastrarii acestora in conditii optime. De altfel, eficacitatea acestora este strans legata de conditiile in care le depozitam pana la momentul administrarii.

„Stim cu totii de existenta acelui colt cu medicamente pe care il aveau bunicii si parintii nostri. Cei mai multi dintre ei il amenajau in baie sau in bucatarie, ca sa poata lua pastilele mai usor. Dar medicamentele tinute in conditii improprii nu numai ca isi vor pierde proprietatile, insa pot deveni si periculoase. Indiferent de tipul medicamentului, este important ca pacientii sa inteleaga ca acestea trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitare, pana la administrare. Medicamentele trebuie depozitate in anumite conditii si administrate in functie de indicatiile medicului sau ale farmacistului”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct - Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Pastreaza intotdeauna medicamentele in cutia lor originala sau in ambalajul primit de la farmacie

Aceasta recomandare este cu atat mai importanta cu cat, de cele mai multe ori, sunt cumparate doar cateva medicamente si nu o cutie intreaga.

Tratarea unei anumite afectiuni cu un medicament necorespunzator poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat sa fie pastrata nu numai cutia originala, dar si prospectul medicamentelor. Este de asemenea indicat ca prospectul sa fie consultat de catre pacient inainte de inceperea oricarui tratament.

Pastreaza medicamentele intr-un loc intunecos si racoros

Dulapul din baie sau cel din bucatarie nu ofera cele mai bune conditii de pastrare.

Medicamentele sunt testate in anumite conditii si eficienta lor este maxima daca aceste conditii sunt respectate ulterior. Medicamentele trebuie pastrate intr-un mediu intunecos, ferit de caldura sau de umezeala.

Aceste indicatii sunt mentionate pe fiecare prospect sau cutie de ambalaje si totusi, de cele mai multe ori, sunt ignorate - ceea ce afecteaza in timp proprietatile medicamentului.

Acorda mare atentie termenului de valabilitate

Perioada de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, tocmai de aceea tendinta pacientului este de a nu acorda atentie acestui aspect.

Un medicament expirat poate fi daunator organismului, cu atat mai mult daca nu a fost depozitat in conditiile corespunzatoare. In cel mai bun caz, medicamentul va avea o eficacitate scazuta, dar in cel mai rau caz poate starni reactii adverse grave ale organismului.

Este indicat ca periodic sa fie consultat termenul de valabilitate al medicamentelor. Pentru mai multa siguranta e bine sa nu pastrati mai mult de 1 an un medicament in casa. 

Tine cutia de medicamente departe de copii

Organismul copiilor nu este suficient de matur pentru a absorbi medicamentele si a le elimina in aceleasi conditii ca un adult. De aceea, orice medicament pe care cel mic il consuma poate avea consecinta grave asupra sanatatii lui.

Cutia cu medicamente trebuie pastrata intr-un dulap la inaltime, iar accesul la ea sa nu se faca niciodata in prezenta celui mic.

Mare atentie in cazul medicamentelor eliberate pe baza prescriptiei medicale

Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala trebuie administrate sub supervizarea medicului, intrucat pot avea indicatii foarte precise privind interactiunea cu alte tratamente sau contraindicatii pentru alte afectiuni.

Cel mai bine este sa aruncam aceste medicamente la incheierea tratamentului, ca sa eliminam tentatia de a le folosi ulterior, fara a consulta medicul inainte.

Nu in ultimul rand, aveti grija la automedicatie: “Nu luati medicamente decat la recomandarea medicului si decat pentru perioada recomandata. Nu recomandati medicamente altor persoane si nu imprumutati din dulapiorul dvs de acasa. Daca prezentati aceleasi simptome  pe care le-ati avut in trecut, nu va administrati din medicamentele ramase de atunci. Va recomandam sa mergeti la medic pentru o noua recomandare”, precizeaza Cristian Lutan – ARPIM.

Nu toate medicamentele au nevoie sa stea in frigider, dar sunt cateva pentru care chiar exista o indicatie in acest sens: vaccinurile, unele solutii preparate in farmacie pentru copii, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicamente

Articole recomandate

Citeste si despre