5 alimente nocive pentru dantura

/ / Modificat: 2017-06-06
5 alimente nocive pentru dantura

Probabil stii cat de importanta este sanatatea orala pentru bunastarea ta generala. Probabil esti, de asemenea, constient de importanta dietei tale pentru sanatatea dentara. Se pare ca zicala „Esti ceea ce mananci” este din ce in ce mai adevarata, iar cand vine vorba de sanatatea dentara este chiar mai importanta decat de obicei.

Pentru ca sunt atat de multe optiuni in magazine, alegerea unei variante cat mai sanatoase devine din ce in ce mai grea. Iata la ce ar trebui sa avem grija atunci cand ne orientam la anumite produse sau alimente de pe rafturile magazinelor.

Alimente bogate in zahar

Acestea sunt principalele vinovate in ceea ce priveste cavitatea bucala, fiind responsabile pentru eroziunea emailului, cariilor dentare si aproape toate problemele dentare.

Alimente cu aciditate crescuta

Cand vine vorba de dinti, alimentele cu acizi (alimente cu un nivel scazut de calciu) pot fi extrem de periculoase. Indiferent daca sunt continute in alimente sau transformate din zaharuri de bacteriile gurii, acizii pot eroda smaltul dintilor, provocand cavitati si carii dentare. O deteriorare a smaltului poate duce, de asemenea, la o varietate de probleme, de la probleme de sensibilitate la dinti decolorati.

Exemple de alimente foarte acide: lamai, muraturi, rosii, alcool, cafea.

Exemple de alimente cu continut scazut de acizi: banane, avocado, broccoli, carne slaba, cereale integrale, oua, branza, nuci, legume.

Produse alimentare lipicioase/guma de mestecat

Niste adevarati inamici cand vine vorba de sanatatea dintilor si a gingiilor sunt alimente care tind sa ramana atasate intre dinti foarte mult timp. Problema este ca astfel de resturi alimentare se transforma intr-o sursa de energie abundenta pentru bacterii, iar prezenta prelungita in gura permite bacteriilor sa produca mult mai mult acid decat in mod normal. Este vital sa incerci sa iti cureti dintii cat mai repede posibil dupa masa si sa nu lasi alimentele lipicioase sa ramana in gura timp de mai multe ore.

Alimente care iti usuca gura

Cea mai buna aparare impotriva problemelor de sanatate orala este saliva. Cea mai puternica modalitate a naturii de a avea grija de dinti este la indemana pentru a te ajuta sa iti mentii sanatatea, spaland placile si aducund inapoi mineralele cheie. Saliva impiedica mentinerea alimentelor pe dinti si poate chiar ajuta la repararea semnelor precoce ale cariilor dentare, a bolilor gingiilor si a altor infectii orale. Din pacate, atunci cand gura este uscata, nivelul salivei din gura devine scazut si nu-si poate face treaba corect.

Exemple de alimente si bauturi care usuca excesiv gura: alcool, unele medicamente, cafea, bauturi energizante.

Alimente foarte greu de mestecat

Emailul este foarte tare. De fapt, este cea mai dura parte din corpul tau. Cu toate acestea, chiar nu te poate ajuta sa mesteci alimente foarte greu de mestecat. Este important sa tii minte ca daca ceva este greu de mestecat, atunci nu ar trebui sa fie mestecat.

Multi oameni au obiceiul prost de a mesteca lucruri cum ar fi gheata, bomboane tari si popcornul. De cele mai multe ori, dintii tai se ocupa de sarcina grea, dar iti poti deteriora smaltul si exista intotdeauna un pericol de a taia o bucata din dinti. Deci, fa-le dintilor o favoare si evita mestecarea unor alimente prea tari.

*** Articol scris de Dr. Stomatolog Andra Custura. Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate orala

Articole recomandate

Citeste si despre