11 modalitati de a evita sa te imbolnavesti iarna asta

/ / Modificat: 2014-11-20
11 modalitati de a evita sa te imbolnavesti iarna asta

Virozele respiratorii - bronsite, raceli, gripe - stau la panda si abia asteapta sa-si faca de cap cu organismul tau si al familiei tale in sezonul rece. Virusurile gripale sunt, fara doar si poate, principalii sabotori sanatatii in anotimpurile reci.

Te intrebi cum sa faci fata atacului lor, in conditiile in care fac din ce in ce mai multe victime in jurul tau? Iti oferim cateva dintre cele mai practice, economice si rapide moduri in care poti creste rezistenta organismului in fata acestor boli!

Suplimenteaza-ti aportul de vitamina D

Cercetatorii sustin ca vitamina D s-ar putea sa fie mai utila in lupta contra imbolnavirii din sezonul rece decat vitamina C. O cercetare intreprinsa la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, in 2009, a demonstrat ca vitamina D are un rol esential in stimularea imunitatii si in lupta contra atacului radicalilor liberi care declanseaza infectiile. Poti furniza organismului mai multa vitamina D atat din alimentele fortificate cu acest nutrient, cat si din suplimente alimentare.  

Spala-te mai des pe maini

Spalatul pe maini ramane cea mai importanta metoda de prevenire a imbolnavirii in sezonul rece. Cele mai multe virusuri patrund in organism prin intermediul mainilor. Este crucial sa te speli pe maini, cu sapunuri antibacteriene, inainte sa mananci, dupa ce folosesti toaleta ori dupa ce atingi jucarii si alte lucruri care pot fi contaminate cu agenti patogeni.  

Tine mainile departe de fata ta

Tine-ti mainile "acasa"! Cam acesta este indemnul cercetatorilor japonezi, care, intr-un studiu derulat in 2013, au descoperit ca tendinta oamenilor de a-si duce mereu mana la ochi, fata sau gura reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri de imbolnavire. Potrivit studiului publicat in Jurnalul de Sanatate Ocupationala, 41% dintre persoanele care au acest obicei risca sa sufere de infectii respiratorii in sezonul rece.

Mananca mai mult iaurt grecesc

Racelile si gripele sezoniere si-au gasit un dusman de temut in iaurtul grecesc. Potrivit unui studiu publicat recent in revista "Clinical Nutrition", consumul zilnic de probiotice scade cu 27% riscul imbolnavirii in sezonul rece. Pentru stimularea imunitatii si reducerea riscului de infectii respiratorii, medicul Spencer Payne, de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Virginia recomanda consumul zilnic al unui iaurt grecesc, intrucat contine o doza optima de culturi vii benefice pentru sanatate.  

Bea mai multe ceaiuri naturale imunostimulatoare

Ceaiurile fierbinti se potrivesc ca o "manusa" cu sezonul rece. Daca ai inlocuit deja limonada rece cu ceai, orienteaza-te spre sortimente din plante care au un rol imunostimulator puternic: catina, macese, echinacea, fructe, arnica etc. Dintre toate, cel mai la indemana si puternic imunostimalutor pare sa fie ceaiul verde. Contine catehine care ataca virusurile gripale ce patrund in organism si impiedica raspandirea lor sau declansarea infectiilor.

Foloseste umidificator de camera

Odata cu pornirea instalatiilor de caldura din locuinte, apare si fenomenul de aer uscat, care poate afecta modul in care organismul se apara contra virusurilor gripale. Potrivit aceluiasi medic american Spencer Payne, atunci cand caile nazale sunt uscate din cauza aerului din casa, nu mai exista o "bariera" de protectie impotriva patrunderii agentilor patogeni in corp. Atunci cand caile nazale sunt hidratate, proprietatile antimicrobiene functioneaza la capacitate maxima si te protejeaza de riscul imbolnavirii. Specialistul recomanda mentinerea unui nivel de umiditate in locuinte incadrat intre 30% si 50%.

Fa mai multa miscare fizica si mediteaza

Exercitiile fizice regulate si meditatia au efecte profilactice impotriva infectiilor cu virusuri gripale. Descoperirea a fost facuta de savantii americani de la Universitatea din Wisconsin, in urma unui studiu derulat in 2012. Acestia au descoperit ca o rutina zilnica de exercitii fizice moderate previne, dar si grabeste vindecarea de raceala si gripa la cei care manifesta simptomele infectiei.

Mesteca mai multa guma

Unul dintre cei mai interesanti imunostimulatori naturali este guma de mestecat, despre care medicii au descoperit ca joaca un rol important in prevenirea imbolnavirii din sezonul rece. Insa nu este vorba de orice fel de guma, ci de una cu proprietati imunostimulatoare, care contine zinc, vitamina C si soc. Daca obisnuiesti sa mesteci guma, cauta sortimentele fortifiate cu astfel de nutrienti si bucura-te de beneficiile suplimentare ale acestui ritual pentru sanatatea ta.

Dormi mai mult sau... cat trebuie

Deficitul de somn este un "atac" la adresa sanatatii tale. Potrivit unui studiu condus in Finlanda, in 2013, persoanele care dorm mai putin de 4 ore pe noapte au risc crescut de a suferi de infectii respiratorii si nu numai. Potrivit savantilor, este suficienta o singura saptamana cu mai putin de 4 ore de somn pe noapte pentru ca imunitatea sa scada si sa apara reactii inflamatorii in organism.

Vaccineaza-te

Ultimul, dar cu siguranta nu cel din urma, lucru pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand vrei sa tii infectiile respiratorii departe de organismul tau este vaccinul antigripal. Este cea mai sigura si eficace metoda de a preveni imbolnavirea in sezonul rece, dar si complicatiile care pot rezulta in urma unei eventuale infectii.

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomanda administrarea vaccinului antigripal la toate persoanele, de la bebelusi de 6 luni si pana la cele mai in varsta categorii ale populatiei, dar si la gravide.

Mananca inteligent

Lasa deoparte prajelile si gustarile nesanatoase odata cu racirea vremii si concepe-ti un meniu bogat mai degraba in lactate, fructe si legume proaspete, peste si cereale integrale, alimente ale caror nutrienti ajuta la intarirea sistemului imunitar al organismului si la protejarea acestuia de boli.

Ce alte masuri rapide si la indemana mai cunosti pentru intarirea imunitatii si prevenirea imbolnavirii in sezonul rece? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire gripa Prevenire raceala

Articole recomandate

Citeste si despre