Reflexul de curgere a laptelui

/ / Modificat: 2017-09-26
Reflexul de curgere a laptelui

Nu e tocmai placut cand esti mama pentru prima data si te trezesti ca sanii tai iti fac surpriza sa curga tocmai cand ai iesit in oras sau cand prietenii sotului tau au venit in vizita. Si asta doar pentru ca ai auzit un copil plangand. Totusi, daca ti se intampla asta, poti privi partea buna a situatiei: reflexul tau de curgere a sanilor se sincronizeaza perfect cu nevoile bebelusului. 

Reflexul de ejectie a laptelui (let-down reflex) iti impinge practic laptele prin canale catre mamelon. In timp ce alaptazi, atunci cand bebelusul suge sunt stimulati nervii mamoloanelor tale. Acesti nervi transmit mesajul mai departe catre creier, iar hormonul numit oxitocina este eliberat.

Oxitocina ajunge in sanii tai prin sange si face ca muschi foarte mici care se gasesc in sani sa se relaxeze permitand curgerea laptelui din glande in canale. In cazul unei femei la care acest reflex functioneaza normal, el permite golirea sanilor si accesul usor al celui mic la lapte.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre curgerea sanilor

Curgerea sanilor te poate surprinde

Odata ce curgerea laptelui devine normala, de obicei cam la doua saptamani dupa nastere, ai putea simti ca niste furnicaturi, dureri precum cele provocate de carcei sau crampe sau poti sa nu simti nimic in timp ce laptele tau curge. Se presupune ca acest lucru este cauzat de dilatarea canalelor prin care circula laptele odata ce fluxul sau creste.

Femeile care sunt mame pentru prima data de multe ori experimenteaza o senzatie mai puternica in primele saptamani. Daca curgerea laptelui este dureroasa, maseaza-ti sanii chiar inainte de a hrani copilul, permitand laptelui sa inceapa sa curga inainte de alaptat.

Daca nu simti cand iti curge laptele, cum vei sti cand se intampla?

Reflexul de ejecþie a laptelui are loc, de obicei, de mai multe ori in timpul unei alaptari. Chiar daca tu nu simti, vei putea observa cum bebelusul tau suge mai incet si inghite mai des, pentru a tine pasul cu fluxul de lapte. Vei putea observa chiar laptele in colturile gurii bebelusului.

Adesea, femeile se relaxeaza in timpul alaptarii si pot simti senzatia de sete. Se poate intampla, de asemenea, ca sanul liber sa elibereze si el lapte in timp ce bebelusul suge la celalalt san.

Mameloanele dureroasa, nelinistea si separarea de bebelusul tau pot opri curgerea sanilor

In cazul mameloanelor ranite sau dureroase, rezolvarea poate veni destul de repede printr-o pozitionare corecta si prin vindecarea ranilor. Tehnicile de relaxare, compresele caldute si masajul usor al sanilor, care activeaza curgerea laptelui, pot produce fluxul oxitocinei.

In cazul in care nu reusesti sa faci laptele sa curga, iar bebelusul tau nu primeste suficienta hrana, poti incerca sa alaptezi intr-un loc care iti este familiar si cat de cat intim, asa incat sa nu te simti stanjenita. Fa-ti mediul cat mai placut si pune si o muzica relaxanta sau fa exercitii de relaxare inainte de a alapta. Roaga-l pe sotul tau sa iti maseze spatele inainte de momentul alaptarii.

De fiecare data cand te asezi sa alaptezi, ia-ti aproape si ceva de baut: un pahar cu apa sau ceai. Astfel vei putea potoli senzatia de sete care se iveste adesea.Cele mai bune pozitii pentru alaptat sunt cele in care mama are un suport bun pentru spate si pentru mana cu care tine bebelusul si chiar mai bine de atat este sa stai intinsa in pat.

Lasa bebelusul doar in scutec, iar tu indeparteaza hainele care ar putea sa te deranjeze atunci cand alaptezi. Astfel vei imbunatati contactul dintre pielea ta si cea a bebelusului.

Daca esti departe de puiul tau trebuie sa faci cumva sa scapi de tensiunea din sani provocata de laptele in exces. Pe langa aceste tehnici, poti recurge si la privirea fotografiei bebelusului. Ascultarea unui copil plangand sau simplul gand la momentul in care iti alaptezi copilul pot provoca curgerea laptelui.

Poti avea surpriza ca in timp ce faci sex cu partenerul tau sa-ti curga sanii

Acelasi hormon care faciliteaza "transportul" laptelui, este eliberat si in timp ce faci dragoste. Pentru a reduce riscul de a-ti stropi partenerul, incearca sa alaptezi exact inainte sa va apucati de nebunii. Poti de asemenea sa porti un sutien pentru alaptat sau sa tii aproape un prosop cu care sa absorbi laptele.

Nu te lasa la mila sanilor tai care curg

Daca sanii tai curg nu inseamna ca trebuie sa te inchizi in casa alaturi de copilul tau. Inca mai poti sa iesi in public si chiar sa mergi la intalniri importante de afaceri. Trebuie doar sa inveti cateva trucuri.

In primul rand, imbraca-te corespunzator. Tampoanele absorbante pentru alaptat (asigura-te ca vor permite pielii sa respire) pot opri patarea hainelor in momentul in care sanii tai curg. O bluza imprimata sau inchisa la culoare va ascunde mai usor umezeala.

Daca simti ca sanii tai vor curge, incruciseaza-ti bratele si preseaza cu antebratele pe ei. Poate doar o mama experimentata in alaptat isi va da seama ca tu nu faci altceva decat sa opresti curgerea laptelui.

Factori care ingreuneaza curgerea laptelui

Operatiile sanilor pot afecta nervii care duc la mameloane si, implicit, reflexul de ejectie a laptelui. Daca ai avut o operatie la nivelul sanilor verifica intotdeauna scutecul copilului si greutatea cat mai des. 

Daca esti ingriijorata si crezi ca bebelusul tau nu primeste suficient lapte, numara scutecele udate sau murdarite in fiecare zi. Pana in a treia zi bebelusul trebuie sa fi udat cel putin 5-6 scutece si sa fi murdarit cel putin 3-4. Dupa 6 saptamani, bebelusii care se hranesc cu lapte de mama incep sa aiba scaune mai rare. Fii atenta si la kilogramele micutului. Asigura-te ca el castiga normal in greutate.

Excesul de cafea sau de alcool, la fel ca si anumite medicamente, pot opri curgerea laptelui. Incearca sa reduci consumul de cafea sau alcool si discuta cu medicul tau despre posibilele efecte ale medicamentelor asupra alaptarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sani alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre