Cerealele integrale, beneficii pentru intreaga familie

/ / Modificat: 2012-02-02
Cerealele integrale, beneficii pentru intreaga familie

Cerealele integrale sunt o parte foarte importanta a unei diete sanatoase, datorita cumulului de beneficii pe care il aduc pentru intreaga familie. Acest aliment cu reale proprietati pozitive este o sursa bogata de carbohidrati complecsi, minerale si vitamine. Nu contine grasimi rele si este corelat cu un risc scazut fata de boli cardiace, diabet, anumite tipuri de cancer si alte probleme de sanatate.


Specialistii recomanda familiei tale care cel putin jumatate din cerealele consumate zilnic sa fie integrale, sub forma painii din faina integrala, cereale integrale pentru micul dejun, porumb, germeni de grau sau orez integral.

Tipuri de cereale

Pentru a face o distinctie clara intre toate tipurile de cereale existente pe piata, ai nevoie de cateva informatii pretioase pentru dieta familiei tale.

Cerealele integrale sunt cereale nerafinate, carora nu li s-au inlaturat taratele si germenele in urma prelucrarii. Ele sporesc aportul de fibre si alti nutrienti importanti, precum seleniul, potasiul si magneziul. Orezul brun, porumbul, germenii de grau si toate produsele pe baza de faina integrala este ideal sa nu va lipseasca din alimentatie.

Cerealele rafinate sunt cereale carora li s-au extras taratele si germenul in timpul fabricatiei, pentru o textura mai fina si o durata de depozitare mai mare. Pe parcursul procesului, se pierd nutrienti si fibre. Le gasesti in faina alba, orezul alb, biscuiti, deserturi si produse de patiserie.

Cerealele imbogatite sunt cereale rafinate, carora li se adauga cativa nutrienti pierduti pe parcursul prelucrarii. In timp ce vitamina B poate fi furnizata ulterior, fibrele nu pot fi substituite.

Beneficiile cerealelor integrale

Medicii recomanda consumul crescut de cereale integrale datorita beneficiilor multiple pe care acestea le aduc sanatatii, la orice varsta. Ele furnizeaza corpului complexul de vitamine B, sunt o excelenta sursa de proteine, nu au colesterol, contin antioxidanti, vitamine, minerale, multe grasimi nesaturate si putine grasimi saturate.

Studiile au demonstrat ca cel putin o portie de cereale integrale in fiecare zi poate reduce riscul de a dezvolta afectiuni cardiace cu 30%. Silueta are de castigat si ea, datorita numarului mic de calorii si instalarea rapida a senzatiei de satietate.

Aportul crescut de fibre solubile reduce riscul aparitiei cancerului de colon si a bolilor sistemului digestiv. Asigura-te ca familia ta consuma cereale integrale de cel putin 3-4 ori pe saptamana.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cereale integrale

Articole recomandate

Citeste si despre