Angorjarea sanilor in alaptare

/ / Modificat: 2013-03-13
Angorjarea sanilor in alaptare

Angorjarea sanilor reprezinta o umplere excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de un dezechilibru intre rezerva de lapte si nevoile copilului.

Diagnosticul se pune numai pe baza simptomatologiei, nefiind nevoie de nici un fel de teste sau examinari.


Dupa prima producere a colostrului pentru nou-nascut, sanii incep sa produca lapte incepand din zilele 2-5 dupa nastere. Cand laptele incepe sa se acumuleze, sanii vor fi, cel mai probabil, calzi si grei. Unele femei simt doar o usoara tumefiere, pe cand altele isi simt sanii mariti in volum.

Aceasta plenitudine, numita angorjare (umflare) primara este perfect normala, fiind cauzata nu numai de acumularea laptelui, ci si de existenta unei cantitati crescute de sange si limfa.

Corpul foloseste aceste cantitati crescute de fluide pentru a produce mai mult lapte pentru copil.
  • unei mame cu un program de alaptare stabilit i se pot umfla sanii datorita faptului ca nu poate alapta sau nu se poate mulge suficient, pentru ca opreste alaptarea, copilul este bolnav sau a inceput sa consume hrana solida - aceasta se numeste angorjare (umflare) secundara;

  • o mama care nu va incepe alaptarea dupa nastere va simti o usoara pana la moderata angorjare a sanilor care se va accentua daca sanii nu vor fi stimulati sa produca mai mult lapte.

O cantitate prea mare de lapte face ca sanii sa devina repede umflati si durerosi, ceea ce duce la o angorjare severa. Cele mai comune cauze ale acesteia sunt:

    • inceperea tarzie a alaptarii copilului;

    • alaptari neregulate;

    • alaptari scurte.

    Alaptarile scurte nu golesc sanii de lapte. Copii carora li se administreaza hrana suplimentata cu formule sau apa este mai putin probabil sa fie hraniti corect la san.


    Angorjarea severa creeaza dificultati in punerea la san si in hranirea copilului, agravand aceasta problema. Astfel:

    - copilul nu primeste lapte suficient;

    - sanii nu se golesc complet;

    suptul stimuleaza sanii sa produca mai mult lapte si astfel nu se vor goli complet, iar angorjarea se agraveaza.



    Angorjarea sanilor poate fi prevenita?

    Da, controland indeaproape cantitatea de lapte produsa de sani si curgerea continua a acestuia. Astfel, in primele doua saptamani, pana se stabileste un program de alaptare, ai grija ca sanii sa nu devina prea plini.

    • Copilul trebuie alaptat ori de cate ori da semne de foame; daca sanii sunt prea duri si prea plini, se elibereaza o cantitate de lapte suficienta pentru ca mamelonul sa fie moale, inainte de a pune copilul la san.

    • Mama trebuie sa se asigure ca bebelusul este corect pus la san si se hraneste corect.

    • Sanii trebuie goliti la fiecare alaptare, aceasta va ajuta ca laptele sa curga normal si va mentine rezerva de lapte la nivelul pe care copilul il necesita.

    Daca ai nelamuriri sau intrebari poti cere sfatul medicului sau al unui consultant in lactatie (o persoana care invata mamele sa alapteze corect).

    Tratamentul sanilor angorjati

    Angorjarea sanilor este o problema comuna postpartum si in timpul alaptarii, care poate fi prevenita si tratata la domiciliu. Nu este necesar consultul medicului daca nu exista simptome de infectie (mastita), care poate necesita tratament antibiotic.

    In prezent, nu exista niciun tratament disponibil pentru a intrerupe lactatia si a preveni angorjarea sanilor pentru mamele care nu doresc sa alapteze. Asociatia Americana de administrare a Medicamentelor (FDA) a impiedicat cu cativa ani in urma folosirea bromocriptinei pentru oprirea secretiei lactate. Acest medicament blocheaza productia de prolactina, un hormon ce stimuleaza tesutul mamar, dar poate prezenta efecte secundare periculoase.

    Ce pot face pentru a preveni si trata angorjarea?

    • Daca alaptezi, concentreaza-ti eforturile pentru a creste eliminarea laptelui. Se poate produce o usoara ameliorare in primele 12-24 de ore, dar disconfortul produs de aceasta angorjare primara normala va disparea in cateva zile.

    • Daca nu alaptezi, orice angorjare se va diminua pe masura ce secretia lactata scade. Durerea si disconfortul dispar in 1-5 zile. Tratamentul la domiciliu poate fi util in ameliorarea simptomelor angorjarii.

    Tratamentul la domiciliu

    Daca intentionezi sa alaptezi, sunt necesare urmatoarele masuri pentru a preveni angorjarea severa:

    • Inceperea alaptarii cat mai repede posibil dupa nastere si continuarea ei cat mai des. Copilul trebuie hranit la fiecare 1-2 ore in timpul zilei. Acesta este cel mai eficient mod de a preveni angorjarea severa.

    • Asigura-te ca sanii sunt suficient de moi pentru a permite bebelusului sa suga corect. Daca sanii sunt duri si prea plini, mulge o mica cantitate de lapte cu ajutorul mainilor sau cu o pompa si apoi pune bebelusul la san.

    • Sanii trebuie goliti la fiecare alaptare.

    • Tine bebelusul la un san cel putin 15 minute sau mai mult, inainte de a trece la sanul celalalt.

    • Daca cel mic s-a saturat inainte de golirea sanilor, foloseste o pompa sau chiar mainile pentru a exprima (mulge) laptele ramas, ce poate fi pastrat pentru mai tarziu. Acest aspect este foarte important in perioada initiala a alaptarii.

    • Angorjarea prematura se va diminua pe masura ce alaptarea devine rutina si copilul este capabil sa se hraneasca pe perioade mai lungi de timp.

    • Schimba, din cand in cand, pozitia de alaptare a copilului pentru a te asigura ca toate zonele sanului s-au golit.

    • Asigura-te daca bebelusul suge corect. Daca mamelonul este plat, maseaza usor mamelonul si areola. Astfel, stimulezi mamelonul sa devina mai erect. Apoi, sustine sanul usor cu degetul mare deasupra si restul degetelor dedesubt. Acest sprijin suplimentar va usura efortul de supt al copilului.

    Sfaturi pentru o alaptare corecta

    • cand copilul nu este alaptat corect, se pot preveni astfel problemele angorjarii;

    • daca sanii sunt prea plini fa un dus caldut, lasand apa sa curga pe sani. Acest lucru ar trebui sa declanseze reflexul "de curgere", permitand laptelui sa se prelinga si astfel mamelonul si areola se vor inmuia usor. Indeparteaza excesul de lapte si elibereaza presiunea prin pompare sau cu mana (exprimare manuala);

    • daca laptele nu curge corespunzator, dand senzatia de prea plin, aplica prosoape calde si umede pe sani inainte de alaptare;

    • in momentele cand copilul nu poate fi alaptat, la fiecare 3-4 ore, exprima manual sau cu ajutorul pompei o cantitate de lapte;

    • cand copilul este gata sa fie intarcat, opreste gradat alaptarea pe o perioada de cateva saptamani. Incepe prin renuntarea la alaptare in momentul cel mai putin preferat de cel mic. Asteapta cateva zile pana cand rezervele de lapte scad si renunta apoi la o alta masa. In acest fel, treptat, copilul va renunta la san, iar secretia lactata va scadea.

    Intarcarea graduala este benefica atat pentru mama, cat si pentru copil. Astfel, sanii au timp sa se adapteze la nevoile in continua scadere ale copilului si i se da timp copilului sa dezvolte noi obiceiuri de alimentatie.

    Ameliorarea angorjarii

     Daca doresti sa alaptezi, dar nu poti din cauza angorjarii, urmeaza sfaturile de mai jos pentru a mentine curgerea laptelui, a ameliora durerea si cresterea in volum:

    • mamelonul si areola trebuie sa fie moi pentru a evita lezarea lor. Daca acestea sunt moi, mamelonul iese inafara si astfel copilul se poate hrani corespunzator;

    • daca laptele se scurge liber, foloseste comprese calde pentru cateva minute inainte de alaptare;

    • pompeaza usor o mica cantitate de lapte, insa cu grija pentru a nu leza tesutul mamar. Pompele ciclice automate care au capacitatea de suctiune adaptata la un nivel inferior sunt cele mai eficiente pentru ameliorarea angorjarii;

    • maseaza-ti sanii usor pentru a initia curgerea laptelui;

    • pentru a ameliora simptomele angorjarii, alapteaza bebelusul cat mai des sau, daca nu e posibila alaptarea, pompeaza laptele.

      E necesara golirea sanilor de fiecare data. Laptele extras poate fi inghetat in recipiente curate si folosit ulterior.


    Dupa alaptare:

    • poti lua un antiinflamator nesteroidian (AINS) ca ibuprofenul (de exemplu: Motrin sau Advil) in combinatie cu alte tratamente non-medicamentoase.

    Medicamentele antiinflamatoare reprezinta un tratament eficace pentru ameliorarea simptomelor angorjarii. Folosit conform indicatiilor, ibuprofenul poate fi folosit in siguranta in timpul alaptarii.

    • poti folosi gheata - aplica pe sani un prosop ud inghetat, gel rece sau pungi de gheata timp de 15 minute la fiecare ora, de cate ori este necesar. Pentru a preveni lezarea tesuturilor nu aplica gheata direct pe piele. Poti folosi o imbracaminte subtire intre piele si punga de gheata. Cercetarile recente sugereaza ca aplicatiile reci nu imbunatatesc efectiv simptomele angorjarii. Cu toate acestea, pot fi utile.

    • poti aplica frunze de varza cruda pe sani, sub sutien; acestea trebuie schimbate dupa ce se ofilesc sau dupa 2 ore. Desi cercetarile demonstreza ca frunzele de varza nu sunt mai eficiente decat aplicatiile reci pentru ameliorarea simptomelor, unele mamici le considera utile. Se poate observa o reducere a rezervei lactate.

    • evita sutienele prea stramte care apasa asupra sanilor, deoarece pot reduce cantitatea de lapte care se scurge prin ducte putand duce la blocarea acestora.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Angorjare sani Alaptare

    Articole recomandate

    Citeste si despre