9 cauze nebanuite ale depresiei

/ / Modificat: 2017-04-03
9 cauze nebanuite ale depresiei

Cauzele depresiei incep sa se inmulteasca de la o zi la alta. Specialistii au identificat cateva cauze noi si nebanuite ale acesteia care includ lucruri pe care le faci zilnic. Printre acestea se numara caldura de afara, anticonceptionalele, gogosile, lumina, tigarile, operatiile estetice sau dieta vegetariana. Afla mai multe cauze surprinzatoare care pot conduce la depresie!

1. Canicula (temperaturi ridicate)

Spre deosebire de iarna, unde depresia este cauzata adesea de lipsa aparitiei soarelui pe cer, in sezonul de vara aceasta apare pe fondul unei lumini prea puternice, dar mai ales al temperaturilor crescute. In sezonul canicular depresia apare pe fondul asteniei de vara.

2. Anticonceptionale

Se stie ca femeile care folosesc anticonceptionale au risc de 2 ori mai mare de a cadea in depresie decat cele care folosesc aceasta metoda pentru a se proteja de sarcina. In plus, acestea conduc si la o diminuare a apetitului sexual.

3. Gogosi

Gogosile sunt considerate alimente de confort. Pe cat de multa satisfactie si bucurie iti aduce savurarea unei gogosi pe moment, pe atat de mult mult rau face siluetei si sanatatii mentale. Pofta de dulce apare adesea cu scopul de "a repara" dispozitia proasta, insa zaharul face mai mult rau decat bine.

4. Tigari

Fumatul creste riscul aparitiei depresiilor severe cu pana la 93%, sustin specialistii. Nicotina creeaza o senzatie de relaxare, dar aceasta stare este pe termen scurt. Multe persoane cred in mod gresit ca fumatul ajuta la combaterea stresului si anxietatii. Apare o stare de relaxare imediata, dar pe termen lung efectele fumatului conduc la depresie.

5. Internet

Specialistii au descoperit ca persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului sunt depresive. Acestia prezinta un risc cu pana la 50% mai mare de a dezvolta depresia fata de persoanele care nu folosesc internetul sau o fac foarte rar.

6. Lumina

Luminile puternice afecteaza dispozitia si cresc riscul de depresie. In special luminile puternice pe timpul noptii – de la luminile de pe strada, din dormitor sau ale televizorului. Acestea au un efect negativ asupra creierului, in special in hipocampus – o parte a creierului care a fost asociata cu depresia.

7. Dieta vegetariana

Dieta vegetariana determina multe schimbari in alimentatia unei persoane. Apar cateva lipsuri ale unor elemente nutritive care isi pun amprenta asupra sanatatii ei. Se pare ca absenta grasimilor nesaturate si a acizilor grasi esentiali contribuie la aparitia depresiei pe termen lung. Vegetarienii trebuie sa se asigure ca primesc aceste elemente nutritive chiar si prin suplimente alimentare sau alte cai artificiale.

8. Operatiile estetice

Tocmai cand credeam ca operatiile estetice au efect invers, de "vindecare" a depresiei cauzate de diverse complexe fizice, iata ca specialistii ne contrazic. Ei sustin ca efectul de entuziasm si pozitivism dispare la majoritatea persoanelor in 1-2 ani de la operatie. In plus, ei sustin ca exista un risc de 2-3 ori mai mare ca astfel de persoane sa se sinucida ulterior fata de persoane care nu au trecut prin asta.

9. Amanarea - activitatilor, planurilor etc.

Procrastinarea sau lipsa de control asupra timpului si a planurilor zilnice contribuie la aparitia depresiei. Dezorganizarea, aglomerarea si tendinta de a amana anumite planuri au un efect negativ asupra sanatatii mentale. Desi depresia te poate face sa amani diverse lucruri, se pare ca efectul este si invers.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie

Articole recomandate

Citeste si despre