5 lucruri de stiut despre antidepresive

/ / Modificat: 2017-04-06
5 lucruri de stiut despre antidepresive

Depresia este o tulburare psihica provocata de un dezechilibru chimic la nivelul creierului unui individ vulnerabil in fata dificultatilor vietii, stresului cotidian si anxietatii. Tratamentul medicamentos este deseori privit cu ostilitate de suferinzi, din pricina efectelor negative pe care acesta le-ar putea avea asupra sanatatii. Iata 5 lucruri de stiut despre antidepresive si rolul lor in vindecarea tristetii patologice.

In ciuda reputatiei negative a pilulelor impotriva depresiei, statisticile medicale arata ca 6 din 10 persoane se simt mai bine dupa prima perioada de administrare. Alaturi de psihoterapie, antidepresivele luate corespunzator pot fi cu adevarat eficiente.

Sursa foto: mens-ed-problem.com

Dependenta

Multe persoane se tem de o eventuala dependenta pe care ar putea sa o dezvolte fata de antidepresive. Desi tratamentul dureaza in general intre 6 si 9 luni, doza recomandata de medic nu pune pacientul in pericolul de a deveni dependent fizic de respectivele substante. Abuzul, pe de alta parte, poate avea consecinte nefaste.

Efectul "zombi"

Un alt zvon despre antidepresive se refera la asa-zisul efect "zombi", mai exact pacientul isi pierde vitalitatea si devine pasiv din toate punctele de vedere. In realitate, doza potrivita nu schimba in niciun fel personalitatea individului, iar cazurile in care oamenii se simt mai apatici cand iau anumite antidepresive se rezolva prin inlocuirea lor cu un alt tip de medicament de acest fel.

Cresterea in greutate

Precum toate medicamentele (inclusiv comprimatele cu vitamine), antidepresivele pot fi un factor favorizant pentru cresterea ponderala. La fel, ele pot chiar sa provoace pierderi in greutate. Medicul poate oferi alternative specifice in acest sens, in functie de nevoile pacientului.

Iluzia inselatoare

Teama de halucinatii si crearea unei false viziuni asupra realitatii este un alt mit pus in contul antidepresivelor. Aceste pilule nu pot decat sa ajute pacientul sa isi infrunte problemele, fara sa il determine sa uite ca ele exista. Depresia distorsioneaza perceptia fata de greutati, pe cand antidepresivele o readuc la statusul normal.

Viata sexuala

Desi antidepresivele sunt asociate cu disfunctii de natura sexuala, este pot avea chiar un efect pozitiv asupra vietii intime. Vinovata pentru scaderea libidoului este depresia in sine, de aceea medicamentatia care inlatura simptomele afectiunii ar putea restabili apetitul sexual. Totusi, anumite antidepresive pot fi mai ineficiente decat altele in aceasta privinta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre