Un lucru pe care niciun articol de parenting nu ti-l spune

/ / Modificat: 2024-02-21
Un lucru pe care niciun articol de parenting nu ti-l spune

Exista mii de articole de parenting pe internet. S-a scris mult si s-au nascut dezbateri, curente de opinie care mai de care mai variate. Poti crede ca gasesti tot ceea ce iti doresti sa afli, numai sa stii cum sa cauti. Doar ca nu este chiar asa. Cel putin un lucru nu ti-l spune nimeni si e imperios necesar sa il afli.

 

Sa fii mama nu e o misiune deloc usoara. Oricat de multe lucruri frumoase se spun, descoperi ca mai ai multe de invatat. In plus, odata ce ai nascut, tot universul tau se schimba. Esti toata ziua doar tu si copilasul tau. Il hranesti, il ingrijesti si primesti in schimb zambete si gangureli. Nu mai ai parte de viata sociala decat una sau doua ore pe zi, atunci cand iesi cu caruciorul in parc si intalnesti alte mamici. Iar toate discutiile se rezuma la schimb de informatii si de sfaturi care vizeaza acelasi lucru: cresterea copilului.

Practic, tot ceea ce ti se intampla graviteaza in jurul celui mic. Schimbarea este radicala. Sunt momente in care ajungi sa te intrebi daca faci bine ceea ce faci, mai ales ca tot ceea ce auzi in jur pare desprins dintr-o alta realitate. Toate celelalte mamici vorbesc ca din carti, de parca viata lor ar fi perfecta, de parca ar fi studiat profesia de mama la universitati de prestigiu. Incepi sa te indoiesti de tine, de abilitatile tale. Te intrebi daca chiar esti o mama buna. Si incepi sa cauti pe internet raspuns la toate dilemele tale. Si ce gasesti? Aceleasi lucruri rostogolite in fel si chip, scrise cu vorbe mestesugite, puse in alte si alte contexte.

Un singur lucru nu ti-l spune nimeni, dar ti-l marturism noi acum: FACI O TREABA NEMAIPOMENITA!

Da! Esti un parinte extraordinar! Faci o treaba fantastica si te descurci de minune! E suficient sa te gandesti ca esti mereu in cautare de informatii care sa te transforme in mama perfecta. Tocmai faptul ca tinzi spre perfectiune te aduce mai aproape de ea. Tine-o tot asa! Esti pe drumul potrivit! Tocmai ai tipat la copilul tau fiindca a imprastiat pe podea punga de cereale. Nu-i nimic. Nu trebuie sa iti faci procese de constiinta. Esti si tu om si e normal sa te mai superi din cand in cand.

Si ce daca ti-ai proptit copilul in fata televizorului pentru trei ore ca sa ai timp sa speli vasele si sa pui lucrurile in ordine in sifonier? Sau chiar sa te relaxezi facand o baie calda? O meriti! Nu pateste nimic, fiindca nu faci asta zilnic. Si nici nu trebuie sa te simti prost ca azi ti-ai lasat copilul cateva ore cu bunica pentru ca tu sa faci shopping, sa simti putin gustul libertatii. Ai acest drept! Ai voie sa te mai si relaxezi.

Sa fii mama nu este usor!

Nu este deloc usor! Te-ai trezit brusc cu o responsabilitate uriasa. Pe umerii tai stau acum si nevoile acelei fiinte marunte, neajutorate, care nu stie sa iti spuna ce ii trebuie si ce nu, ce o doare, ce nu ii place. Copilul se bazeaza pe tine si o va face in continuare, chiar si cand va creste. De aceea, trebuie sa fii puternica si sa ai incredere in tine. Poti si faci o treaba nemaipomenita! Nu uita asta!

Nu te compara cu nimeni

Nimeni nu este perfect. Nici macar toate acele mame din grupurile de pe Facebook care se lauda in gura mare ca totul le iese ca la carte. Stai linistita, ca si ele gresesc de multe ori, dar nu o spun. Si n-ai motive sa te compari cu nimeni. Nici ele nu sunt ca tine, nici tu ca ele. Nici macar articolele de parenting de pe site-urile specializate nu trebuie luate mot-a-mot. Pentru ca lucrurile spuse acolo nu sunt universal valabile. E posibil ca in cazul tau sfaturile sa nu functioneze asa cum se spune acolo negru pe alb. Nu trebuie sa fii o mama exigenta doar pentru ca asa ai citit ca e cel mai bine. Corect este sa actionezi asa cum ti se potriveste mai bine.

Nu e obligatoriu sa-i dai copilului tau broccoli daca tie nu iti place. Si nici nu trebuie sa il educi dupa sisteme ultra-laudate precum metoda Charlotte Mason sau Montessori. Iti poti invata copilul lucrurile de baza in felul tau. Tu faci alegerea si ea trebuie sa ti se potriveasca tie ca mod de a vedea lucrurile.

Nu uita: faci o treaba nemaipomenit de buna! Insusi efortul tau de a fi un bun parinte este esential. Asta este tot ce poate pretinde un copil de la parintele sau. Faci o treaba excelenta, esti o mama minunanta, iar copilul tau este norocos ca te are!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de parinte Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre