Toanele copiilor. 5 stari pe care le are micutul tau zi de zi

/ / Modificat: 2024-02-22
Toanele copiilor. 5 stari pe care le are micutul tau zi de zi

Copiii mici au zeci de stari in fiecare zi, acum zambesc strengaresc, in doua minute plang si tipa cat ii tin plamanii. Ca parinti, tare mult ne-am dori sa intram in capsorul celui mic sa afla ce-i trece prin minte. Oricat de bizare ti s-ar parea aceste schimbari de stare si oricat de iesite din comun ar fi, ele sunt normale si fac parte din modul in care copilul descopera lumea.

Spre exemplu, dimineata cand deschid ochii pot fi absolut adorabili, ciufuliti si pe jumatate adormiti si in doar cateva ore, daca nu chiar minute, devin cu totul alta persoana. Nici nu ti-ai dat seama cand, brusc, micutul a inceput sa planga si sa tipe aparent din nimic. La fel se poate intampla si la o plimbare placuta prin parc, acum este binedispus si alearga in voie, in cateva minute vrea acasa si devine tafnos.

Nu doar copilul tau este asa, ci majoritatea lor, si nu e cazul sa-ti faci griji doarece schimbarile de dispozitie ale lor sunt de fapt reactii normale pe care cel mic nu stie inca sa le controle, insa va invata in timp.

Iata o trecere in revista a cinci stari prin care trece un copil in fiecare zi:

Este dragastos

Probabil cele mai placute momente pentru o mama sunt cele in care puiul ei este dragastos si alintacios. Te va surprinde cu o afectiune debordanta, pupaturi si replici care iti vor topi inima intr-o secunda. "Mama, esti cea mai tare" este una dintre ele, urmata de imbratisari si alte pupaturi. Fiecare prichindel are un moment in zi in care ii copleseste pe parinti cu afectiune.

In astfel de momente nici nu iti imaginezi cum poate vreodata sa faca vreo nazdravanie si nici nu concepi ca te-ar putea supara vreodata cu ceva.

Curiozitate iesita din comun

Copiii sunt extrem de curiosi si vor sa afle tot despre toate si pun uneori intrebari la care nici noi adultii nu stim raspunsuri. Cu siguranta stii la ce ne referim. "Ce faci?" "De ce latra cainii?" "De ce ploua?" si zeci de astfel de intrebari, majoritate incepand cu "de ce?". Poate deveni iritant pentru parinti, mai ales daca reprizele de intrebari incep cand avem o gramada de treburi de rezolvat.

Urlete si plansete

Fara un motiv clar, copiii pot incepe sa planga sau sa tipe din senin. Uneori ii poate declansa ceva banal, precum faptul ca nu ruleaza la televizor desenele sale preferate. Tipetele sunt adesea dublate de aruncatul lucrurilor, de tavaliri pe jos si alte manifestari din aceasta arie. Nici nu-ti dai seama bine cum e posibil ca ceva atat de neinsemnat sa declanseze o astfel de reactie si in majoritatea timpului ai face orice numai sa se linisteasca.

Tacere totala

Brusc, copilul tace malc si sta cuminte, aproape prea cuminte. Stim ca ti-ai dori sa ramana asa mereu, insa e o stare care va trece destul de repede, asa ca profita de ea cat poti. Aceasta timiditate apare de obicei cand sunt oameni straini in preajma lui. Daca acasa tipa si arunca diverse lucruri pe podea, imediat ce va intra un strain in casa va deveni cel mai cuminte copil din lume.

Independenta

La un moment dat va tipa la tine sa-l lasi sa se lege singur la sireturi sau sa se imbrace singur. Sigur, acest proces va dura cateva zeci de minute, insa mai bine il lasi sa incerce pentru ca orice interventie ar putea provoca o reactie exagerata din partea lui, urletele de care iti povesteam la punctul 3.

De ce au copiii schimbari bruste de dispozitie?

Ca sa stii cum sa reactionezi in fata toanelor copilului tau trebuie sa iti dai seama care este cauza lor. In general este vorba despre faptul ca nu stie cum sa reactioneze altfel si in aceasta perioada invata. De aceea se foloseste termenul "infantil" atunci cand este descrisa o persoana cu toane, pentru ca micutii sunt recunoscuti ca avand un comportament greu de inteles si reactii exagerate in fata celor mai mici intamplari.

Sa zicem ca nu-i convine ca trebuie sa manance toate legumele din farfurie si ar prefera o cupa de inghetata in locul lor. Nestiind cum sa-si comunice aceasta nemultumire, va reactiona exagerat si isi va exprima nemultumirea in singurul mod prin care iti atrage atentia - va plange si va tipa. Ei nu stiu inca sa-si exprime anumite emotii si nici nu-si pot ascunde nemultumirile la fel ca un adult, si va dura cativa ani pana cand se vor obisnui cu toate aceste trairi.

Copiii nu stiu sa-si controleze impulsurile si le exteriorizeaza imediat ce le simt. Ei nu isi pot stapani furia, asa ca de fiecare data cand ceva ii deranjeaza va sti toata lumea din jurul lor.

In acelasi timp, sunt multe lucruri din jurul lor pe care pur si simplu nu le inteleg, reguli impuse cu care nu sunt de acord si carora nu le inteleg rostul, iar acestea ii creeaza frustrari. La randul lor, frustrarile se transforma in crize de nervi incontrolabile in care copilul este greu de linistit.

Si schimbarile prin care trec ii poate declansa pe copii. Spre exemplu, daca pana la un moment dat orice dorinta a lui era indeplinita imediat de parinti, un prim refuz de-al lor il intriga si il enerveaza. Este oarecum normal sa nu accepte imediat o schimbare de acest gen si sa-si manifeste nemultumirea fata de noul tratament pe care il primesc.

Aceste toane sunt de multe ori si modalitati de-ale copilului de a-ti atrage atentia. Micutii adora sa fie in centrul atentiei, la urma urmei ei stiu ca sunt centrul universului parintilor lor, iar atunci cand parintii au alte treburi, ei reactioneaza imediat. De altfel, copiii prefera sa fie certati si sa-si faca simtita prezenta chiar si cu raspunsuri obraznice sau nazdravanii decat sa fie ignorati, asa ca uneori, prin crizele sale, el vrea doar sa-ti spuna ca trebuie sa ii acorzi atentie.

Nu exista neaparat o solutie pentru a face fata mai usor acestor schimbari de dispozitie, insa rabdarea este cheia in relatia cu micutul tau. Daca la crizele sale raspunzi tot cu tipete si urlete, situatia nu se va rezolva prea repede. Incearca sa iei ca atare trairile lui deoarece fac parte din procesul de maturizare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crize copii

Articole recomandate

Citeste si despre