Sfaturi utile pentru a-ti ajuta copilul la teme

/ / Modificat: 2015-10-02
Sfaturi utile pentru a-ti ajuta copilul la teme

Ca parinte, in primii ani de scoala a copilului tau, mai inveti inca o data ecuatiile de gradul I si poeziile din scoala primara odata cu cel mic. Este absolut normal sa-l ajuti pe copilul tau sa parcurga temele pentru acasa si sa-l sprijini cand nu a inteles o lectie noua din clasa, insa este important sa-l lasam totusi pe el sa-si rezolve exercitiile pentru acasa fara sa sfarsim noi prin a face toata tema.

Cu totii ne dorim ca micutii nostri sa aiba note cat mai mari, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa facem noi treaba in locul lor, deoarece pe termen lung nu ne va aduce niciun beneficiu. Copilul trebuie sa invete ca notele depind de efortul pe care il depune si reflecta munca pe care este dispus sa o investeasca. In plus, fiecare tema este pentru aprofundarea unor notiuni de care va avea nevoie mai tarziu, asa ca nu este indicat sa sara pur si simplu peste o anumita notiune pe care nu o intelege pentru ca risca sa nu inteleaga nici viitoarele lectii.

Fii disponibil pentru copilul tau si daca te roaga sa-l ajuti implica-te cu adevarat fara sa te fii iritat sau deranjat de faptul ca ti-a cerut ajutorul. Arata-i cateva metode de a invata pe care le-ai folosit si tu la randul tau. Uneori ajuta sa spui lectia cu voce tare, alteori listele functioneaza bine sau trucurile mnemonice.

Iata cateva sfaturi utile pentru a-ti ajuta copilul la teme, dar fara sa sfarseti prin a i le face doar tu si el sa devina un simplu spectator al acestui proces.

1. Faceti impreuna un program pentru teme

Inca din clasa I, stabiliti impreuna un program pentru teme. Nu impune tu programul, ci ajungeti la el de comun acord. Unii copii vor sa faca temele chiar cand ajung acasa pentru a avea restul zilei la dispozitie pentru joaca, in timp ce altii au nevoie de putin timp pentru relaxare inainte sa inceapa temele. Discuta si cu invatatoarea pentru a afla cam cat timp ar trebui sa alocati acestei activitati si stabiliti clar ca intre anumite ore se fac temele. Intre orele stabilite televizorul sau calculatorul nu sunt pornite, iar tableta si telefonul nu sunt prin preajma.

2. Stabileste care este locul in care face temele

Alege un loc din casa unde sunt cele mai putine distractii. Fie ca este vorba de dormitorul lui sau de masa din bucatarie, locul in care copilul isi face temele trebuie sa fie mereu acelasi pentru ca atunci cand se asaza la birou sa constientizeze ca este momentul sa se dedice temelor.

3. Ajuta-l sa gaseasca singur rezolvarile

Cand nu stie un raspuns sau nu stie sa rezolve o problema, nu ii spune pur si simplu raspunsul corect sau rezolvarea problemei, ci ajuta-l sa ajunga singur la ele. Daca va identifica de unul singur raspunsul va retine mai usor informatia. Spre exemplu, daca nu stie semnificatia unui cuvant, este recomandat sa-l ajuti sa caute in dictionar singur si nu sa-i spui tu ce inseamna. Va tine minte care este sensul cuvantului si data viitoare cand se va confrunta cu aceasta problema va cauta singur in dictionar.

Dupa ce ati rezolvat impreuna un exercitiu sau o problema, lasa-l pe el sa le rezolve pe urmatoarele si tu doar verifica-l pentru a vedea daca a inteles cu adevarat si se poate descurca fara ajutorul tau. Daca nu se descurca, mai explica-i o data.

4. Verifica temele

Invatatorii au obiceiul de a corecta temele copiilor, asa ca este bine sa va uitati peste temele corectate pentru a vedea greselile si pentru a te asigura ca a inteles unde este eroarea si care este raspunsul corect in cazul respectiv. Nu tipa si nu te enerva daca cel mic nu prinde din prima anumite notiuni, explica-i ori de cate ori este nevoie, cu calm si rabdare.

5. Discuta cu invatatoarea

Fii un parinte implicat, fa cunostinta cu invatatorul copilului, participa activ la sedintele cu parintii pentru a avea o relatie cat mai buna cu el. Iti va fi de mare folos in cazul in care observi ca cel mic nu reuseste sa inteleaga anumite lectii. Invatatorul te poate indruma spre carti sau site-uri cu exercitii pentru a aprofunda o anumita notiune, iar o relatie buna cu el este in beneficiul copilului.

6. Intreaba/documenteaza-te cand nu stii raspunsul

Sunt multe lucruri pe care noi parintii le-am uitat din scoala primara pana acum, spre exemplu anumite modalitati de rezolvare a unor probleme de matematica, insa daca nu stii raspunsul documenteaza-te sau contacteaza invatatorul pentru a-ti explica despre ce e vorba, ca sa-ti poti ajuta copilul.

7. Ajuta-l sa faca un plan

Odata cu trecerea anilor, temele se vor inmulti si va trebui sa acorde mai mult timp studiului, iar asta inseamna ca va trebui sa fie mai organizat. Daca are o lucrare pentru care are de invatat mai mult, invata-l sa "sparga" materia pe capitole si sa le invete pe fiecare in parte, in cate o ora, si sa nu lase totul pe ultima suta de metri pentru a nu invata sub presiunea timpului.

8. Ofera stimulente

Stabiliti impreuna o tinta, o anumita medie generala, sau poate media 10 la o materie la care anul trecut avea dificultati si ofera un stimulent pentru atingerea acestui tel. Nu ne referim neaparat la cadouri scumpe, ci la o ora in plus afara cu prietenii sau 15 minute in plus la calculator.

9. Un mediu propice cunoasterii

Mergeti impreuna la cate un muzeu in fiecare weekend, cititi impreuna seara, jucati jocuri de cuvinte, de logica sau memorie. Copilul va prelua exemplul dat de tine si se va comporta ca atare si de aceea este important sa acorzi si tu importanta cunosterii si educatiei. Nu ii poti cere copilului sa citeasca cel putin 10 pagini dintr-un roman in fiecare seara cand tu insuti nu ai mai citit o carte de luni de zile.

10. Lauda-i reusitele

Incurajeaza-ti copilul laudandu-l de fiecare data cand a facut o treaba buna. A facut un proiect de 10? Felicita-l fara retineri. Totodata, o nota proasta nu este nicidecum o tragedie. Daca a luat o nota sub asteptari, ajuta-l ca la urmatorul test sa se descurce mai bine prin metode contructive, si nu prin critici acide.

Tu il ajuti la teme pe copilul tau? Cum lucrati impreuna? Poveste-ne din experientele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teme copii

Articole recomandate

Citeste si despre