Sfaturi pentru atunci cand copilul este bolnav

/ / Modificat: 2015-09-17
Sfaturi pentru atunci cand copilul este bolnav

Sezonul gripei si al racelilor se intinde adesea, in familiile cu copii mici, de-a lungul unor perioade indelungate, ce depasesc binisor cele cateva luni de iarna. Cand ai de-a face aproape constant cu afectiuni virale si simptomele lor nesuferite, ce masuri poti lua pentru a-ti linisti si inveseli micutii si a le grabi insanatosirea?

Pe langa administrarea tratamentului recomandat de medic, ai la dispozitie o varietate de alte solutii si gaselnite pentru ca tu si copiii sa faceti fata cat mai bine situatiei.

Iata doar cateva idei inspirate de cazuri reale!


 Apeleaza la ursuletul de plus cu imbratisari vindecatoare

Copiii raciti, gripati sau care se confrunta cu orice alta suferinta suparatoare percep tratamentele la care sunt supusi drept o corvoada, mai ales cand acestea se intind de-a lungul unor perioade mai mari de cateva zile.

Pentru a-i inveseli si incuraja, te poti baza pe ajutorul nepretuit al unei jucarii uriase din plus, cum ar fi un urs sau orice alt animal (alege animalutul preferat de prichindeii tai, de pilda!). Acest animal de plus va fi "infirmiera" care, pe durata bolii, va avea "indatorirea" de a le oferi tot sprijinul sau celor mici, sub forma unor imbratisari pufoase!

Respectiva jucarie ar trebui sa le fie alaturi doar in aceste perioade, pentru a-si indeplini rolul intocmai. In restul timpului, o poti ascunde intr-un loc ferit al casei, nu inainte de a o fi dezinfectat temeinic.

Ofera-le copiilor un tratament regesc

O alta idee isteata de a-ti inveseli micutii atunci cand sunt bolnavi este de a-i trata regeste! Tot ce ai de facut este sa le servesti micul dejun la pat, spre exemplu, in timp ce ei urmaresc, cat este ziulica de lunga, desene animate la televizor.

De asemenea, cateva perne in plus, jucariile preferate alaturi si o lenjerie de pat parfumata, mirosind a curat si proaspat, sunt si ei aliati pretiosi care ii vor ajuta pe cei mici sa se simta mult mai bine, in pofida suferintei!

Rasfata-i cu mancarea preferata

Cata vreme copiii isi pastreaza, cat de cat, apetitul pe durata virozei sau a racelii, ii poti inveseli si pregatindu-le mancarurile preferate, servite la pat! Bineinteles, daca micutii nu isi doresc decat sa rontaie dulciuri non-stop, poti gasi solutii de compromis: de pilda, abia dupa ce sorb dintr-o portie de supa calda de pui se pot bucura de desertul favorit.

Pe durata bolii, chiar daca timpul tau liber este limitat, fiindca micutii au nevoie de tine si de ingrijirile tale mai mereu, poti incerca sa le pregatesti in fiecare zi altceva, pentru a le oferi in permanenta cate o surpriza placuta.

La fel de bine, te poti consulta cu ei si stabili "meniul de boala si convalescenta" impreuna, astfel incat copiii sa resimta bucuria anticiparii bunatatilor de care vor avea parte.

Cititi carti impreuna

Inainte de culcare sau oricand cei mici au nevoie de o pauza de la maratonul de desene animate, propune-le sa lecturati impreuna cartile lor preferate, intrand impreuna in pielea personajelor. Daca micutii se simt prea slabiti pentru a participa activ la sesiunea de lectura, va fi suficient sa te strecori in pat alaturi de ei, sa ii iei in brate si sa le citesti pana cand adorm.

Atingerea si vocea ta vor avea efectul calmant la care, atunci cand sunt sanatosi si plini de energie, nici nu indraznesti sa visezi!

Igienizeaza intreaga locuinta

Nu doar cand raceala sau gripa si-au luat ramas-bun, pentru monment, de la micutii tai, ci si pe durata bolii: retine ca este foarte important sa iti igienizezi locuinta cat mai bine, eliminand agentii patogeni responsabili de suferinta copiilor si care risca sa ii imbolnaveasca si pe restul membrilor familiei, incepand cu tine!

Spala-te frecvent pe maini, dezinfecteaza toate obiectele cu care copiii intra in contact, schimba frecvent lenjeria de pat si, foarte important, limiteaza-le celor mici accesul in incaperile casei pentru a evita imprastierea agresiva a microbilor. Spre exemplu, profita de faptul ca micutii se infrupta acum din micul dejun, pranz si cina la pat si pune lacat (chiar daca doar la figurat) bucatariei.

Cere ajutorul apropiatilor

Prinsa cu ingrijirea celor mici, n-ai mai avut timp nici macar sa mergi la cumparaturi? Pentru a preveni epuizarea proviziilor, solicita sprijinul celor apropiati - rude, prieteni - care sa mearga la cumparaturi in locul tau sau, la o adica, sa te inlocuiasca atata vreme cat tu esti plecata la shopping.

Tot in aceasta perioada, nu ar strica sa delegi cat mai multe dintre activitatile tale zilnice, daca nu mai ai timp sa te ocupi de ele. Nu in ultimul rand, in cazul in care nu poti lucra de acasa pentru a sta cu cei mici, cere sprijinul apropiatilor sau al unei bone care sa le ofere ingrijirile de care au nevoie cat tu esti la serviciu.

Tine-i pe cei mici in camere separate

Daca se intampla ca micutii sa sufere simultan de cate o afectiune, dar nu de aceeasi, preferabil ar fi sa le limitezi contactul pentru a reduce riscul ca unul sa preia boala celuilalt (daca este cazul) si viceversa.

Nu este deloc exclus sa fie foarte dificil sa ii tii pe fratiori departe unul de celalalt, dar este important, cel putin pana cand depasesc etapa in care sunt contagiosi. Ajuta-i sa faca fata mai bine acestei corvoade suplimentare apeland la recomandarile de mai sus, dar si la orice alte mici placeri care stii ca le-ar imbunatati considerabil dispozitia. Distrage-le atentia

Uneori, in ciuda eforturilor depuse pentru a-i inveseli, micutii vor continua sa nu se simta grozav, sa fie suparati, morocanosi si irascibili. Ce iti mai ramane de facut? Poti incerca sa le distragi atentia de la starea lor fizica si de spirit printr-o varietate de metode (desenele animate si lectura cartilor preferate, mentionate anterior, ar putea functiona!), ce pot include chiar si un masaj, o sesiune de gadilat si rasul copios aferent, vizionarea unor filme haioase pentru copii - precum clasicul "Singur acasa" - etc.

Tu cum iti inveselesti micutii atunci cand sunt bolnavi? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi copil bolnav Ingrijire copii bolnavi

Articole recomandate

Citeste si despre