Semne ca te straduiesti prea tare sa fii o mama perfecta

/ / Modificat: 2024-02-19
Semne ca te straduiesti prea tare sa fii o mama perfecta

Viata ta de parinte se desfasoara intr-un ritm atat de alert si cu un consum atat de mare de energie incat parca ai "alerga" in cursa pentru castigarea titlului de "mama perfecta". In cazul in care nu ai aflat, nu exista parinte perfect, iar ritmul ametitor in care ti se invarteste viata in jurul copilului reprezinta o cale sigura spre depresie si nefericire.

Iata care sunt principalele semne care arata ca te straduiesti prea mult sa fii o mama perfecta si ca este cazul sa mai franezi putin motoarele, pentru a te bucura cu adevarat de viata de parinte!

Stii exact anul, luna si ziua cand vrei sa ai copilul

Efortul de a fi o mama perfecta incepe inainte de conceperea copilului. Atunci cand iti planifici in cele mai mici detalii momentul in care sa ramai insarcinata, cand sa nasti, ce zodie sa fie copilul si iti consumi energia in acest scop, este primul semn ca vei fi o mama obsesionala si controlatoare, care nu accepta niciun esec. Este o directie nesanatoasa pentru sanatatea psihicului tau, care, la un moment dat, va claca.

Ai epuizat aproape toata literatura de specialitate

Nu exista lansare noua de carte scrisa pentru cresterea sau ingrijirea copiilor pe care sa o ratezi. Ai devorat carti despre sarcina, nou-nascuti, bebelusi cu mult inainte de a naste copilul, iar acum, pandesti orice informatie noua descoperita de specialisti in domeniu.  

Nu esti flexibila si deschisa sfaturilor de crestere a copilului

Ti-ai stabilit cateva standarde clare legate de cum trebuie si este mai bine sa iti ingrijesti si cresti copilul si nu esti dispusa sa renunti sub nicio forma la ele. Crezi ca parerea ta este intotdeauna cea mai buna si ai mereu ultimul cuvant cand vine vorba de ce trebuie sa faca micutul tau.

Esti mama cu norma intreaga si ceva mai mult

Nu esti doar singura persoana care ia deciziile cu privire la ingrijirea si educatia copilului, ci si singura care se ocupa de el. Nu lasi nici macar tatal copilului sa-ti influenteze hotararile ori sa petreaca prea mult timp cu el, de teama sa nu-ti distruga intreg planul bine gandit de educatie a celui mic.

Nici macar copilul, care a crescut deja si si-a castigat dreptul la putina autonomie sau independenta, nu are drept de decizie in fata ta, oricat ar incerca, ceea ce ii poate dauna dezvoltarii emotionale si nu numai.

Singurul tau hobby este copilul

Ti-ai dedicat intreaga viata copilului, din primul moment in care ai ramas insarcinata. Ti-ai abandonat pasiunile, ti-ai ignorat viata sociala si esti concentrata doar asupra a ceea ce inseamna sa fii o mama buna. Este un stil de parenting gresit, care ingradeste autonomia copilului si ii dezvolta o dependenta nesanatoasa a acestuia fata de tine.

A fi parinte perfect nu inseamna a-ti concentra intreaga viata in jurul copilului. Dimpotriva, un parinte bun este cel care stie sa gaseasca echilibrul perfect intre a fi parinte, sotie, prietena, gospodina sau om de cariera, astfel incat sa fie fericita, sanatoasa si relaxata pentru copilul ei.  

Te simti vinovata ca nu poti oferi totul copilului tau

Daca simti ca de fiecare data cand nu poti sa-i oferi ce iti propui copilului, te macina sentimentele de vinovatie, este un semn clar ca te straduiesti prea mult sa-i oferi acestuia viata perfecta care, in realitate, nu exista. Important nu este sa ii pui totul "pe masa", ci sa-l incurajezi sa obtina singuri, prin propriile puteri, ceea ce isi doreste de la viata.

Un parinte bun este cel care lasa copilului libertatea de a decide pentru el, care-l indruma subtil din umbra spre cele mai bune alegeri si care nu se teme sa il lase sa greseasca uneori.

Te mustrezi prea dur atunci cand gresesti

Se intampla rar sa gresesti cu ceva cand vine vorba de copilul tau, intrucat traiesti cu impresia ca tot ce decizi tu este cel mai bine. Insa exista si situatia inevitabila in care factori independenti de tine te fac sa nu iei cele mai grozave hotarari cu privire la educatia sau disciplinarea lui.

Daca treci printr-un proces interminabil de frustrari si autocritici care iti amarasc viata, este clar ca te straduiesti prea mult sa fii ceea ce nu se poate: o mama perfecta!

Care este, pentru tine, definitia unei mame perfecte? Exista un parinte perfect? Pana unde crezi ca trebuie sa ajunga obsesia pentru propriul copil? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre