Semne ca esti un parinte bun, desi nu crezi asta!

/ / Modificat: 2016-04-18
Semne ca esti un parinte bun, desi nu crezi asta!

Se spune ca a fi parinte este cea mai grea meserie din lume si totodata cea pe care o vei iubi enorm.

Iar tu ai aflat deja si inca afli, pe zi ce trece, ca este un statut extrem de solicitant, care vine la pachet cu o multime de responsabilitati, pe care le induri insa cu bucurie si cu speranta, cu satisfactii pe masura eforturilor si cu o fericire pe care nu o poti compara cu nimic altceva.

Momentele de bucurie sunt cu siguranta greu de comparat cu orice altceva, insa si dificultatile pe care le intampini pot fi destul de brutale si agresive uneori. Lupta pe care o duci cu tine insati in fiecare zi se intinde de la intrebari privind alimentatia copilului si pana la intrebari legate de felul in care il educi.

Sunt momente in care poti sa nu mai fii asa sigura pe discernamantul si pe metodele tale, pe fericirea lui, pe valorile la care te raportezi pentru a-i oferi un mediu prielnic in care sa se dezvolte si din care sa creasca frumos si sa devina un adult grozav.

A fi parinte nu ar fi o slujba usoara nici macar daca ai primi un manual de instructiuni la nastere.

Avand in vedere ca nu exista asa ceva si ca va trebui sa concepi singura reteta perfecta, nu o poti face decat bazandu-te pe instincte, pe experientele altora, pe parerile specialistilor, pe valorile in care crezi si pe discernamantul propriu, de care ti se poate intampla adesea sa te indoiesti profund. Oricat de tentant ar fi, nu te lasa prada acestor emotii si nu te desconsidera niciodata.

Iata doar cateva motive pentru care esti un parinte minunat!

1. Iti imbraci copilul in fiecare zi cand il duci la scoala sau la gradinita. Nu este important ca bluza de pijama nu se potriveste cu pantalonii de trening si cu sandalele, important este ca el este imbracat si protejat in fiecare zi.

2. Ii cunosti prietenii si stii deja pe care dintre ei poti sa ii inviti la joaca in functie de starile prin care trece copilul tau. Intuiesti care dintre ei il agaseaza si care ii vor ramane alaturi pe termen lung, iar asta te face un parinte bun.

3. Iti faci timp pentru tine. Oricat de egoist ti s-ar parea, psihologii sunt de parere ca momentele in care faci ceea ce iti place si reusesti sa te deconectezi nu pot fi altfel decat benefice pentru relatia ta cu copilul tau.

4. Stii ca nu exista mame perfecte, asa cum nu exista sotii perfecte, prietene perfecte si asa mai departe. Poti insa admira spectacolul celor din jur, chiar daca stii foarte bine ca si ei se confrunta cu aceleasi probleme cu care te confrunti si tu, in calitate de parinte.

5. Ai momente in care ti se pare ca nu stii ce sa faci si ca joci doar pentru ca ai intrat in hora. Din fericire, toti parintii simt asta, tocmai pentru ca nu exista acel manual de instructiuni universal valabil.

6. Stii ca atat tu, cat si copilul tau veti avea de invatat din greselile voastre si ca experienta este cel mai bun profesor.

7. Stii ca nu trebuie sa tii pasul cu cei mai opulenti parinti si ca micutul tau poate avea parte de o copilarie grozava si daca nu va purta haine de designeri si nu va fi educat de 3 bone cu doctorate in filosofie.

8. Ai prietene care sunt, la randul lor, mame. Chiar daca nu sunt cele mai bune prietene ale tale, asta nu inseamna ca nu le poti invita sa discutati despre lucrurile noi cu care va confruntati in cresterea copiilor.

9. Stii ca, inainte de a-i fi prieten copilului tau, ii esti parinte si reusesti sa faci in asa fel incat el sa inteleaga acest lucru.

10. Ii impui limite, chiar daca stii ca vor exista situatii in care le vei largi si intreaga familie se va bucura de asta.

11. Esti nesigura pe deciziile tale si te supui adesea unor teste si comparatii pentru a afla daca exista metode mai usoare, pentru ca esti dispusa sa inveti si mereu deschisa pentru idei noi.

12. Esti mandra de succesele copiilor tai. Chiar si atunci cand eforturile lor impun eforturi de 10 ori mai mari din partea ta, nu-ti poti incape in pene de mandrie de cate ori au parte de reusite la care ai contribuit si tu.

13. Esti constienta de faptul ca nu toate lucrurile depind de tine si ca sunt momente in care nu ai nici o putere si nici un fel de control. In astfel de momente, stii ca oricat de mult te-ai stradui, copilul tau va avea de invatat din greseli si esecuri.

14. Mizezi pe instinctele tale si stii ca uneori sunt mai infailibile decat orice carte de parenting.

15. Stii ca, pana pe la varsta de 6 ani, sarutarile tale sunt cele mai bune remedii pentru orice rana si nu te sfiesti sa i le oferi de cate ori are nevoie.

16. Ai invatat ca cea mai dificila parte este aceea in care esti nevoita sa ceri ajutor, insa esti dispusa sa o faci pentru ca totul sa fie bine pentru copilul tau.

17. Ai invatat ca uneori este mai important sa asculti decat sa vorbesti, iar acest lucru iti va fi extrem de folositor mai ales in perioada cand copilul tau va deveni adolescent.

18. Reusesti sa renunti la orgoliul de a avea mereu ultimul cuvant si stii ca uneori este mai bine sa te abtii de la concluzi, sfaturi sau replici usturatoare.

19. Te-ai obisnuit cu lipsa previzibilului si, chiar daca nu iti convine sa-ti schimbi planurile in ultimul moment, esti impacata cu aceasta idee.

20. Copilul tau se simte in siguranta, iubit si protejat alaturi de tine. De fapt, acesta este rolul tau principal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti buni Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre