Posesivitatea la copii. Cum trebuie sa reactioneze parintii?

/ / Modificat: 2015-11-27
Posesivitatea la copii. Cum trebuie sa reactioneze parintii?

Copiii mici sunt extrem de posesivi cu lucrurile lor si, desi este o etapa dificila pentru parinti, este totusi una normala in dezvoltarea copilului.

Reactiile copilului par exagerate pentru parinte si dau senzatia ca micutul nu ar dori niciodata sa imparta nimic cu alti copii, insa acest aspect poate fi educat daca este tratat cu rabdare.

Posesivitatea la copii nu se manifesta numai in cazul jucariilor sau bomboanelor, ci si asupra membrilor familiei, parinti, frati, surori sau bunici. In acelasi timp, micutii vor lua jucaria din mana unui alt copil daca li se pare interesanta, creand la locul de joaca un adevarat razboi greu de rezolvat de parinti.

Trebuie sa tinem minte insa ca este vorba doar despre o perioada, un stadiu al dezvoltarii sale, absolut normal si prin care trec toti copiii. Multi parinti isi atribuie vina pentru acest comportament al micutilor, considerand ca rasfatul reprezinta cauza pentru egocentrismul copilului.

In realitate, insa, toti micutii trec prin acest stadiu, iar tot ce pot face parintii este sa se asigure ca acest tip de comportament nu se va prelungi si copilul nu va deveni un edult egoist si care sa considere ca totul i se cuvine.

Pentru ca parintii sa trateze corect posesivitatea copilului, ei trebuie sa inteleaga cum gandeste un copil de 2-3 ani. Pentru micut, ce are in mana este a lui, iar odata ce ii este luat din mana nu are niciun fel de asigurare ca va mai ajunge vreodata inapoi. De fiecare data cand un alt copil ii ia jucaria, el o considera pierduta de tot, nu stie si nu intelege faptul ca ea ii va fi inapoiata in scurt timp.

El nu intelege ca o masinuta poate fi in continuare a lui atata timp cat altcineva se joaca cu ea. Copiii nu pot invata sa imparta lucrurile lor cu alti copii pana nu se dezvolta din punct de vedere cognitiv astfel incat sa inteleaga ce inseamna acest "imprumut". De obicei micutii vor intelege aceste lucruri in jurul varstei de 3-4 ani

Cum ar trebui sa reactioneze parintii

Iti prezentam trei scenarii in care va trebui sa solutionezi o problema care tine de posesivitatea micutului tau si trei reactii potrivite in cazul lor.

1. Un copil de doi ani se joaca la groapa de nisip din parc cu o lopatica. Micutul tau il vede, arata spre el si scanceste. Copilul de la groapa de nisip strange lopatica in mana, semn ca nu are de gand sa o imparta cu nimeni. Prichindelul tau incearca totusi sa ia lopatica, o apuca din mana copilului si o trage. Se isca un adevarat razboi in care fiecare dintre ei tine un capat al lopetii si tipa din toti rarunchii. Unul dintre ei va castiga totusi aceasta lupta, iar celalalt va incepe sa planga.

Este o situatie in care s-au gasit cu siguranta multi parinti si pe care au rezolvat-o luand lopatica si oferind-o copilului care plange. Este un prim instinct, de a linisti copilul care plange, insa apoi vom avea de-a face cu inca o runda de lacrimi de la celalalt micut. Cea mai potrivita rezolvare este explicarea pe un ton calm proprietarului de drept al jucariei ca un alt copil isi doreste sa se joace putin cu ea. Smulgandu-i jucaria din mana transmiti de fapt ca este in regula sa iei orice iti doresti, fara niciun fel de consideratie pentru cei din jur.

Daca ii explici ca jucaria se va intoarce la el, copilul s-ar putea sa renunte de buna-voie la jucarie pentru a o oferi amicului de la locul de joaca. Exista, in acelasi timp, posibilitatea ca el sa nu vrea sa renunte la ea nici daca ii dai aceste explicatii, caz in care va trebui sa-i explici copilului care o vrea ca va veni randul lui in curand. Daca intelege acest lucru, e timpul sa-i distragi atentia cu o alta jucarie, va uita in scurt timp de lopatica daca este preocupat de altceva.

2. Un alt scenariu in care copilul isi arata posesivitatea este acela in care tu tii in brate un alt copil. Chiar daca este vorba despre un copil pe care il cunoaste, poate fi chiar verisorul lui, micutul va face o mica scena in care te va trage de mana sau de haine si va repeta "mama mea!".

In acest caz, va trebui sa lasi din brate copilul si sa ii acorzi putina atentie micutului tau. Trebuie sa tratezi aceasta situatie cu calm si sa intelegi ca el va crede ca nu va mai avea parte de afectiunea ta si ca a fost inlocuit. Comportamentul pare unul extrem, exagerat, insa parintii ar trebui sa priveasca aceste reactii drept dovada unui atasament sanatos si normal fata de parintii sai. Odata ce va intelege faptul ca nu este privat de atentia ta chiar daca tii un alt copil in brate, nu va mai avea reactii de acest fel si va incepe sa accepte alti copii in jurul tau, pentru ca asta nu inseamna ca el nu va mai avea parte de ea.

3. Va aflati la un loc de joaca, cel mic este inconjurat de alti copii si la un moment dat vine la tine sa-ti dea una dintre jucariile sale cat timp el nu o foloseste. Este o dovada a faptului ca nu vrea ca niciun alt copil sa se joace cu ea, chiar daca el insusi nu o foloseste.

Chiar daca iti dai seama ca are un comportament egoist, poate ar trebui sa privesti lucrurile si din punctul lui de vedere. Cu siguranta si tu ai acasa un colier preferat pe care nu l-ai imprumuta niciunei prietene. Daca are o jucarie preferata si nu vrea ca nimeni sa se joace cu ea, ar trebui sa intelegi aceasta nevoie a lui de a-si proteja lucrul preferat. Daca face acest lucru doar cu cateva dintre jucariile sale, nu e cazul sa te ingrijorezi.

Nu il obliga sa imparta acea jucarie, atata vreme cat imprumuta alte dintre lucrurile sale, este limpede ca intelege principiul, insa isi protejeaza un anumit obiect, care ii place lui in mod special. Daca procedeaza asa cu toate jucariile sale, explica-i ce inseamna a imprumuta si da-i exemplu de o situatie in care un alt copil l-a lasat pe el sa se joace cu o jucarie dintre ale sale. Cuvantul de baza in tratarea posesivitatii la copii este rabdarea, deoarece va trebui sa-i explici de nenumarate ori acelasi lucru.

Copilul tau este posesiv? Cum procedezi atunci cand micutul tau nu vrea sa-si imparta jucariile cu alti copii? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre