Ghid de parenting pentru bunici

/ / Modificat: 2016-04-18
Ghid de parenting pentru bunici

Poate ca in primele luni din viata copilului tau nu ai indraznit sa iti faci niciun plan care sa nu il implice si ti-ai dedicat in totalitate timpul pentru a avea grija de el, insa acest lucru poate deveni coplesitor uneori si o pauza este binevenita din cand in cand.

Visezi la un weekend petrecut intr-un salon de infrumusetare, intr-un centru spa sau, pur si simplu, alaturi de partenerul tau, fara ca nimic sa nu va deranjeze?

Este momentul sa il trimiti pe cel mic la bunici si sa te bucuri de putin timp doar pentru tine. Insa inainte de a face acest pas urias, trebuie sa te asiguri ca acestia vor respecta toate regulile dupa care iti cresti tu copilul si ca ii vor oferi siguranta si linistea pe care o are si acasa. Iata un scurt ghid de parenting care-ti va fi foarte util in aceasta situatie!

Asigura-te ca au agenda telefonica actualizata

Numarul tau de telefon si al partenerului se afla, cu siguranta, intr-o agenda a bunicilor, insa acestea nu sunt singurele numere importante atunci cand vine vorba despre copilul tau. Ai grija sa le lasi parintilor sau socrilor numarul de telefon al medicului pediatru care iti consulta constant copilul, pe cel al serviciilor de urgenta medicala, pe cel al cabinetelor care se ocupa de analizele toxicitatii.

Salveaza toate aceste numere de telefon in mobilele bunicilor, dar lasa-le si scrise pe un carnetel pe care sa li-l pui la indemana; astfel, nu vor sta prea mult sa caute in cazul in care apare o urgenta si copilul tau nu va avea de suferit din cauza asteptarii intr-o astfel de situatie.

Verifica-le locuinta

Daca pe vremea parintilor nostri, singurul lucru pe care trebuia sa-l faci pentru a-ti sti copilul in siguranta era sa fii cu ochii pe el tot timpul, tendintele moderne sunt sa ii asiguri un mediu sigur si fara pericole.

E posibil sa nu iti dai seama la ce il expui pe copilul tau, din pozitia obisnuita pe care o ai. Ar fi ideal sa te pui in locul lui si sa iti imaginezi cum se vede lumea de la o inaltime de doar cateva zeci de centimetri, asa ca fa-ti curaj si asaza-te in genunchi pentru a simti pe pielea ta cum este sa fii atat de mic si neajutorat.

Fa o lista cu eventualele pericole si gandeste-te cum ai putea sa le elimini, astfel incat copilul tau sa fie in siguranta in casa bunicilor.

Ajuta-i sa transforme mediul intr-unul mai sigur

Fii serioasa, nici locuinta ta nu era una prietenoasa cu copiii inainte sa ai propriul tau copil. Pericolele stateau la tot pasul: podele alunecoase, mobilier cu colturi tari si cu margini ascutite, zeci de obiecte minuscule lasate imprastiate, obiecte decorative care ar fi putut fi oricand inghitite sau a caror vopsea se decojeste cu usurinta si multe altele care acum ti s-ar parea desprinse dintr-un film de groaza cu copii.

Parintii sau socrii tai nu ar trebui sa subestimeze nici abilitatea copiilor de a se catara peste tot, dorinta lor uriasa de a explora si indarjirea de a-si construi trepte din mobilier pentru a ajunge in cele mai inalte puncte.

Chiar daca vor sta cu ochii pe el 24/24, expertii sunt de parere ca transformarea mediului intr-unul mai sigur a redus numarul accidentelor copiilor cu mai mult de o jumatate in ultimii 20 de ani.

In plus, in ziua de azi exista atat de multe elemente care ti-ar putea distrage atentia si o singura clipa poate fi suficienta pentru ca micutul sa pateasca ceva; telefoanele pot suna oricand, televizorul sau radioul te pot distrage cu o stire importanta in orice moment, asa ca este mai bine sa-ti iei toate masurile de precautie si sa-i ajuti pe bunici sa-si transforme si ei locuinta intr-un mediu sigur pentru nepotii lor.

Lasa-le toate instructiunile

Sigur ca au crescut deja copii cu mult inaintea ta, insa asta nu inseamna ca bunicii sunt la zi cu noile curente de parenting.

De aceea, trebuie sa iti iei timp sa le explici in spiritul caror valori iti cresti copiii, cum te porti cand acestia gresesc, in ce fel ii ajuti sa inteleaga lucrurile din jurul lor sau, pur si simplu, care sunt tabieturile voastre.

Daca le vei oferi bunicilor setul complet de instructiuni, le va fi mai usor si lor, iar copilul tau se va adapta fara dificultati in locuinta provizorie.

Tu ce sfaturi le-ai dat bunicilor cu privire la cresterea copiilor? Ce masuri ai luat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ghid parenting Copiii la bunici Ajutor bunici parinti

Articole recomandate

Citeste si despre