Folosirea cutitului de catre copii. Beneficii de la varste fragede

/ / Modificat: 2017-02-01
Folosirea cutitului de catre copii. Beneficii de la varste fragede

De ce sa iei cu tine copiii in bucatarie atunci cand pregatesti micul dejun sau o prajitura? Simplu! Pentru a petrece timp de calitate impreuna cu ei, pentru a le stimula independenta, a-i invata lucruri interesante despre prepararea hranei, despre siguranta in bucatarie si pentru a-i face sa se implice activ in viata de familie.

Dincolo de a-l lasa sa te ajute la framantarea aluatului ori la amestecarea ingredientelelor unei salate, te-ai putea intreba cand e momentul sa il lasi pe copil sa foloseasca un cutit in conditii de siguranta. Programele Montessori sfatuiesc ca invatarea copiilor sa foloseasca un cutit pentru a taia alimente sa se faca incepand de la 18 luni, ca parte a unei lectii practice de viata. Desigur, copilul trebuie sa fie gata sa faca acest lucru. La fel si tu.

Reguli de utilizare a cutitului

Atunci cand copiii incep sa foloseasca un cutit, indiferent de varsta la care o fac, e important sa fie respectate anumite reguli. Iara care sunt acestea: 

Curatam totul

In primul rand, copilul trebuie sa stie ca in bucatarie nu se intra cu mainile murdare. Apoi, blatul de lucru, vasele si ustensilele pe care le folosim trebuie sa fie curate.

Purtam papuci

E important ca in bucatarie micutul sa intre incaltat, fie cu pantofiori de casa, fie cu papuci. Cutitele cad uneori, iar piciorusele celui mic trebuie sa fie bine protejate.

Folosim ambele maini

Intr-o mana tinem cutitul, iar de cealalta ne ajutam pentru a sustine produsele alimentare intr-o pozitie optima pentru taiat in siguranta. Mana cu care tinem painea, castravetele sau oul fiert trebuie sa aiba degetele in pozitia literei "C", pentru a feri buricele degetelor din calea lamei.

Incepem cu cutite din plastic

Folosim pentru inceput cutite din plastic sau cutite pentru intins untul. Acestea sunt mai usor de manevrat si nu prezinta un pericol de ranire.

Utilizam cutite pe masura

Cutitul cu care taie copilul trebuie sa fie dimensionat pentru manutele sale. Trebuie sa il poata prinde bine cu mana, fara sa ii alunece.

Nu luam cutitul din suport

Micutul trebuie sa stie ca nu isi ia singur cutitul, ci asteapta sa i-l dea mama sau tata pe cel potrivit pentru activitatea pe care urmeaza sa o presteze.

Folosim un tocator din lemn

Avem nevoie de un tocator care sa stea bine fixat pe masa. Eventual, pentru siguranta, ii asezam un servet de bucatarie dedesubt astfel incat sa faca priza cu blatul mesei si sa nu alunece.

Manevram cu atentie

Cutitul trebuie prins de maner, iar bratul cu care il manevram trebuie tinut aproape de coapsa.

Incepem cu alimente moi

Ca orice lucru nou, si deprinderea abilitatilor de utilizare a cutitului trebuie facuta gradual.

Ce tip de cutit folosim in functie de varsta

3-4 ani: nivel incepator > Se foloseste cutit pentru copii, cutit din plastic, cutit pentru unt.

6-7 ani: nivel intermediar > Se foloseste cutit mic pentru decojit.

8 ani si peste: nivel avansat > Se foloseste cutitul bucatarului sau orice alt cutit potrivit pentru tipul de aliment ce urmeaza a fi taiat.

cutit

Avantajele utilizarii cutitului de catre copii

Ca parinte, esti tentat sa vezi un real pericol in utilizarea cutitului. In realitate, cutitul este un tacam ca oricare altul, un instrument indispensabil in bucatarie, asa ca utilizarea unui cutit este un pas pe drumul copilului spre independenta.

Trebuie sa ne intrebam daca misiunea noastra de parinti este de a-i tine mereu departe de pericole sau de a-i creste si a-i transforma in adulti independenti? Copiii trebuie sa devina siguri pe ei si sa capete responsabilitatea propriilor actiuni. Permitandu-i copilului sa isi taie singur in felii banana pe care urmeaza sa o manance ii da incredere in fortele proprii, ii arata cat de util poate fi ca ajutor al tau in bucatarie. Sa il implici in treburile ,,de oameni mari" este o adevarata bucurie pentru cel mic.

Incepe cu ceva ce stii ca ii place. Spre exemplu, curatatul si taiatul cartofilor pentru prajit. Un alt avantaj deosebit de important este, potrivit educatiei Montessori, cea care sustine utilizarea cutitului de la varste fragede, ca micutul va fi mai determinat sa manance chiar si acele alimente de care, altfel, nici nu s-ar fi atins. Cu alte cuvinte, nu va mai fi la fel de mofturos cand vine vorba de mancare. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Implicare copii in bucatarie

Articole recomandate

Citeste si despre