Controversa. Cresterea copiilor dupa stereotipuri de gen, buna sau nu?

/ / Modificat: 2017-09-22
Controversa. Cresterea copiilor dupa stereotipuri de gen, buna sau nu?

Responsabilitatea de pe umerii unui parinte este imensa, la fel ca si grijile, dar si bucuriile. Pregatirea copilului pentru viata si cresterea unui membru de baza a societatii, care sa se incadreze in regulile sale, a devenit un subiect tot mai discutat in cercurile de parinti.

Ne crestem copilul in mod conventional, asa cum am fost si noi crescuti la randul nostru, sau iesim din stransoarea stereotipurilor si ne lasam copiii sa faca propriile alegeri?

Un vechi proverb african spune ca este nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil. Societatea in care traieste un copil este extrem de importanta si isi va pune amprenta negresit pe conceptiile sale, pe valorile, dar si pe comportamentul sau. Asadar, cand vine vorba despre dezvoltarea copilului, tinem cont de stereotipuri de gen, sau il crestem intr-un mediu deschis, lipsit de idei prestabilite.

"Baietii trebuie sa fie duri, iar fetele frumoase"

Acesta este doar unul dintre stereotipurile de gen cu care au crescut pana acum copiii si care de-a lungul vietii poate avea un impact foarte important asupra personalitatii lor si asupra felului in care se raporteaza la probleme.

Pentru ca de mici baietii stiu ca trebuie sa fie "duri" si afla ca "baietii mari nu plang", ei ar putea deveni inchisi din punct de vedere emotional. Psihologii spun ca un barbat adult crescut dupa aceste stereotipuri isi va expune cu greu sentimentele si va avea senzatia ca daca face asta va fi ridiculizat sau va fi considerat slab, vulnerabil. In realitate, fie ca vorbim despre o femeie sau un barbat, trairile emotionale sunt la fel de puternice, iar baietii sunt indreptatiti sa se exteriorizeze la fel de mult ca si fetele.

Cand vorbim despre stereotipuri, si fetele sufera in aceeasi masura. Ele sunt crescute cu ideea ca trebuie sa mearga frumos si sa arate bine tot timpul, ca o "adevarata domnisoara". Aceste idei, repetate inca din copilarie, o vor determina pe viitoarea femeie sa devina foarte preocupata de aspectul exterior, sa isi controleze fiecare miscare, si sa faca lucrurile "ca o doamna".


Fetele se joaca cu papusile, iar baietii cu masinutele

Copiii sunt expusi stereotipurilor de gen inca de cand le este cumparata prima jucarie. Baietilor li se vor cumpara masinute, elicoptere, jucarii de constructii, in timp ce fetelor li se vor pune la dispozitie papusi imbracate in roz, carucioare in care plimba o papusa bebelus si o bucatarie de jucarie.

Toate aceste lucruri care ii inconjoara in copilarie vor avea cu siguranta un impact asupra lor mai departe in viata.

Cand copilul cere o anumita jucarie, daca ea nu se inscrie in stereotipurile dupa care insusi parintele lui a crescut, va fi de cele mai multe ori indreptat spre una de baieti sau de fete, dupa caz. Daca atunci cand o fetita vrea sa se joace cu masinute parintii sunt mai deschisi, cand vine vorba despre un baietel care prefera papusile in locul clasicelor jucarii de baieti, parintii vor refuza de cele mai multe ori aceasta placere a copilului.

Una dintre cele mai aprinse discutii provocate in ultima vreme pe marginea acestui subiect a fost legata de costumele pentru Halloween. Retelele de socializare au fost pline de parinti mandri de micutii lor costumati in personaje de poveste, iar marul discordiei a fost reprezentat de multiplele cazuri in care baietii au vrut sa se costumeze in Elsa, regina din animatia "Regatul de gheata". In timp ce unii parinti puneau fotografii cu baietii lor costumati in rochia Elsei, altii considerau ca incurajarea acestui tip de comportament duce la devieri si crize de identitate.

Cele mai moderne metode de parenting vorbesc despre o eliberare de metodele invechite in care era valabila cresterea baietilor duri si a fetelor sensibile. Parentingul modern se bazeaza pe incurajarea intereselor copiilor, indiferent care ar fi acelea, cat lasarea lui sa-si aleaga un drum propriu.

Controversa genului neutru utilizat in sistemul educational din Suedia

Suedia este tara cu cel mai ridicat procent de femei in campul muncii si este considerata una dintre tarile unde femeia este egala barbatului din toate punctele de vedere. In aceasta tara, in gradinite, educatorii nu li se adreseaza copiilor cu pronumele "el" sau "ea", ci folosesc un cuvant relativ nou introdus in limba suedeza si care este de gen neutru - "hen".

Copiii sunt incurajati sa foloseasca acest cuvant in locul clasicelor "el" sau "ea" pentru a promova egalitatea intre sexe si pentru a diminua discriminarea de gen.

Decizia luata de autoritatile suedeze in acest sens a nascut multe discutii. Parintii traditionalisti au etichetat aceasta miscare drept una care incurajeaza deviatiile sexuale si duce la distrugerea modelului clasic familial si a valorilor pe care ea le reprezinta. De cealalta parte, parintii cu o viziune moderna, s-au aratat multumiti de aceasta schimbare considerand ca va produce schimbari pozitive in societate.

Tu ce parere ai despre cresterea copiilor dupa stereotipurile de gen? Ce abordare ai in familie cand vine vorba despre asta? Scrie-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stereotipuri de gen Crestere copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre