ABC-ul parentingului astazi (8)

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi (8)

T

Televizor

Televizorul este ca o sabie cu doua taisuri in educatia si ingrijirea copilului modern: poate fi un instrument educativ eficient sau un factor de risc pentru sedentarism si obezitate. Aceasta pendulare a televizorului intre necesitate si pericol in viata copilului confuzeaza parintii, care se gasesc in impas.

copii-mancat-televizor

Cert este faptul ca televizorul nu poate fi scos complet din viata copilului. Mai importanta este stabilirea unei educatii categorice in privinta utilizarii lui, a timpului petrecut in fata lui si a programelor urmarite.

Timiditate

Intr-o lume din ce in ce mai competitiva si ambitioasa, parintii moderni stiu ca un copil timid nu are nicio sansa sa reuseasca in viata. De aceea, tracul excesiv al copilului trebuie "tratat" din fasa, inca din primii ani de viata, prin expunerea copilului la diverse activitati, competitii sau jocuri de grup unde isi poate depasi emotiile coplesitoare.

Timiditatea copiilor a devenit, fara doar si poate, un aspect important pentru parintii moderni, care incearca sa-si ajute prin orice mijloace micutii sa faca fata nevoilor societatii actuale.

Tulburari alimentare

Tulburarile alimentare sunt unul dintre cele mai negre cosmaruri ale parintilor de adolescenti. Etapa adolescentei este presarata de o multime de incercari si provocari de natura fizica si emotionala pentru copii.

alimentatie-copii_6

Foarte putini parinti isi dau seama cand copiii lor (in special fetele) pica in capcana inspaimantatoare a anorexiei sau bulimiei, doua dintre cele mai frecvente tulburari alimentare, motiv pentru care parentingul modern impune o mai buna informare a acestora asupra cauzelor, simptomelor si a modului de gestionare cazurilor.

Tendinte (trenduri)

Parintii moderni sunt cu ochii pe tendintele din moda, alimentatie, jucarii, gadgeturi, amenajarea casei si din orice alt domeniu de interes pentru ei. Trendurile au devenit un soi de ghid indrumator pentru orice parinte care vrea sa fie "ancorat in realitate" sau la curent cu noutatile societatii actuale.

Nici cand vine vorba de copii, parintii moderni nu scapa din atentie tendintele, fiind mai ales interesati de ce se poarta in materie de haine pentru copii, mobilier pentru camera prichindelului, dar si carti, jucarii si gadgeturi educative de ultima ora.

V

Virusuri

Virusuri, paraziti, bacterii - toate sunt microorganisme vii care ataca pe tacute sanatatea copiilor, in lipsa unei igiene zilnice extrem de minutioase (in special in privinta spalatului pe manute si a bagarii obiectelor straine in gura).

Exista o multime de produse de ingrijire nou iesite pe piata menite sa ajute la protejarea copiilor de astfel de agenti patogeni - servetele dezinfectante, geluri antibacteriene etc. - insa specialistii sunt de parere ca disciplinarea copilului cu privire la principalele masuri de igiena reprezinta cea mai simpla cale de a combate infectiile cauzate de virusuri.

Vaccinuri

Vaccinurile sunt, de departe, una dintre cele mai importante arme impotriva multor boli extrem de grave. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi parinti sunt sceptici cu privire la imunizarea copiilor (indiferent de tipul de vaccin), mai ales dupa ce au iesit la iveala speculatii conform carora unele vaccinuri ar cauza autismul sau alte boli grave.

vaccinare_copii

Un alt tip de vaccin pentru copii care a iscat numeroase controverse in randul parintilor din ziua de astazi este cel administrat impotriva cancerului de col uterin (la fetite scolare).

Viroze respiratorii

Virozele respiratorii sunt afectiuni sezoniere de care oricat de mult ai fugi, nu poti scapa. Este o infectie care se revarsa asupra tuturor membrilor familiei, in special in lunile reci, dar care, cu putina grija, pot fi ocolite.

Intarirea sistemului imunitar al copilului este una dintre principalele preocupari ale parintilor, nu doar pentru prevenirea virozelor, ci si a altor boli grave. Suplimentele alimentare au fost inlocuite in preferintele parintilor moderni de imunostimulatoare naturale, bazate pe plante si extracte din fructe si legume cu rol esential in intarirea imunitatii.

In ciuda scepticismului multor parinti cu privire la vaccinul antigripal, imunizarea ramane singura si cea mai sigura metoda care poate preveni in proportie de 99% imbolnavirea copiilor de gripa sau raceala.

Vegetarianism (veganism)

Vegetarianism, veganism, hrana "vie" - toate sunt trenduri alimentare care sunt adesea adoptate de parintii moderni in dieta copiilor lor, fara sa ia in considerare consecintele sau neajunsurile lor.

dieta_vegetariana

Simplul fapt ca sunt la moda sau laudate de celebritati ori de diversi nutritionisti este suficient pentru a le inspira incredere si a le pune in practica. Insa vegetarianismul, la fel ca si alte diete in voga, prezinta o multime de inconveniente si riscuri pentru un copil aflat in plin proces de crestere.

Daca lipsa proteinelor de origine animala din meniu nu este suplimentata de vegetale adecvate, copilul risca sa sufere de malnutritie, de oboseala cronica si de intarzieri in dezvoltarea fizica.

Voluntariat

Implicarea copilului in actiuni de voluntariat reprezinta o lectie grozava de generozitate si umanitate pe care i-o poti oferi la varste mici. In plus, il ajuti sa inteleaga mai usor conceptul abstract de empatie si sa aprecieze mai mult ori sa fie recunoscator pentru lucrurile pe care le are.

Parintii moderni ar trebui sa-si apropie mai mult copiii de actiuni de voluntariat (campanii umanitare, proiecte sociale etc.), fiind, in primul rand ei un exemplu pozitiv pentru el.

Valentine's Day

Valentine's Day (Ziua Indragostitilor), la fel ca si Halloweenul, este o sarbatoare imprumutata de pe meleaguri straine care a patruns cu putere si in cultura romaneasca si care atrage, inevitabil, atentia copiilor.

Desi se adreseaza in special adultilor, parintii moderni pot profita de ea pentru a oferi copilului mic o mai buna intelegere a conceptului de dragoste, afectiune sau iubire. Reprezinta o oportunitate grozava pentru cel mic sa-si manifeste dragostea fata de parinti, prieteni, bunici si, de ce nu, pentru vreo pretendenta sau pretendent din gradi sau scoala.

W

Waldorf

Waldorf, impreuna cu Montessori sunt doua dintre cele mai populare si apreciate sisteme alternative de invatamant pentru copii in epoca moderna.

Sistemul neconventional Waldorf foloseste metode educationale atipice si se concentreaza pe respectarea ritmului propriu de invatare al fiecarui copil in asimilarea cunostintelor.

Este apreciat de tot mai multi parinti, datorita conditiilor si metodelor relaxate si constructive de invatare. Chiar daca inscrierea copilului la o gradinita sau scoala cu sistem Montessori este mai costisitoare, parintii moderni sunt dispusi sa faca sacrificii pentru a oferi copiilor cea mai buna educatie.

Y

Yoga

Yoga este tot mai laudata si promovata in randul metodelor de mentinere in forma, dar si de relaxare. Exercitiile de yoga au devenit in trend si in randul copiilor, tot mai multe centre introducand programe speciale de antrenamente pentru ei.

Mamicile moderne au gasit in pozitiile yoga o metoda grozava de relaxare si in centrele unde se practica un mediu propice pentru a-si face prieteni noi si a se deconecta putin de la viata de parinte.

Z

Zumba

Daca Yoga sau meditatia nu sunt pe placul tau, poti incerca Zumba, una dintre cele mai moderne si in voga programe de fitness. Vestea buna este ca nu trebuie sa lasi copilul singur acasa ori sa gasesti pe cineva care sa stea cu el, intrucat il poti lua cu tine, pentru a va distra copios pe ritmuri latino.

Ziua Recunostintei

Ziua Recunostintei este o sarbatoare tipic americana care, la fel ca si Halloween-ul sau Ziua Indragostitilor, poate deveni un instrument de educatie sau invatare modern pentru copii. Atunci cand sunt mici, copiii nu inteleg conceptul abstract de recunostinta, una dintre valorile si calitatile esentiale pe care trebuie sa le dezvolte pana la maturitate.

Diminuarea consumerismului si a materialismului in viata si educatia copiilor, dar si accentuarea valorilor morale, incurajarea voluntariatului, generozitatii si a mentinerii unei atitudini pozitive in ciuda greutatilor pe care le intampina il vor ajuta sa faca mai usor fata esecului si sa aiba o viata linistita, armonioasa si, fericita.

Profita de Ziua Recunostintei (sarbatorita anual in a 4-a zi de joi din luna noiembrie) pentru a vorbi cu copilul despre aceasta valoare importanta in viata oricarui om!

Ghidul tau de parenting! Afla mai multe!

ABC-ul parentingului astazi!

ABC-ul parentingului astazi (2)

ABC-ul parentingului astazi (3)

ABC-ul parentingului astazi (4)

ABC-ul parentingului astazi (5)

ABC-ul parentingului astazi (6)

ABC-ul parentingului astazi (7)

ABC-ul parentingului astazi (8)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre