8 incercari ale vietii de parinte. Cate dintre ele ai trecut?

/ / Modificat: 2023-10-25
8 incercari ale vietii de parinte. Cate dintre ele ai trecut?

Viata de parinte este plina de incercari si greutati care-ti testeaza abilitati pe care nici nu stiai ca le ai. Exact cand credeai ca nu ti se poate intampla tocmai tie sa fii martora unui acces de furie in public al copilului, sa fii nevoita sa schimbi scutecul fara o masa de infasat pe care sa asezi bebelusul ori sa-ti pierzi copilul in magazin, viata iti dovedeste ca nu esti scutita de astfel de teste si ca, vrei nu vrei, trebuie sa le faci fata cu brio! Iata cateva dintre cele mai frecvente incercari ale vietii de parinte, dar si sugestii cu privire cea mai buna rezolvare a acestor "dezastre parentale"!

Copilul are un acces de furie in public

Unul dintre cele mai jenante si inconfortabile momente din viata de parinte apare atunci cand copilul are o criza de isterie in mijlocul magazinului, restaurantului sau pe strada. Din pacate, oricat ai vrea sa pui capat instantaneu acestor iesiri necontrolate, nu poti face mare lucru in acele momente.

Trebuie doar sa stai deoparte si sa te resemnezi in fata privirilor critice si rautacioase ale celor din jur. Orice incercare de a-l potoli va escalada si mai mult criza si totul se va transforma in haos. Cel mai indicat este sa il duci rapid intr-un loc retras, unde sa il lasi sa se calmeze singur si abia apoi sa porti o discutie cu el si sa iei masurile punitive aferente unui astfel de comportament.  

Copilul vomita pe tine, cand te astepti mai putin

Exact cand credeai ca a depasit etapa regurgitatiilor si ca ai scapat de petele de mancare de pe haine, copilul tau vomita pe tine sau in public. Astfel de evenimente iti creeaza un disconfort crescut si iti o stare de panica. Nu actiona haotic si nu te panica! Se intampla oricarui parinte.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa calmezi copilul, sa il asezi intr-o pozitie confortabila (nu pe spate) si sa cauti rapid servetelele, pana cand vei gasi o toaleta. Sterge-l cu servetele si curatati locul, apoi mergei la prima baie pe care o gasiti, pentru a-l spala pe manute si la gurita.  

Esti nevoita sa schimbi un scutec in locuri incomode

Chiar daca multe dintre baile restaurantelor si magazinelor au inceput sa fie dotate cu masute pentru schimbat bebelusul, exista riscul sa te afli in postura neplacuta de a-l schimba in absenta unui astfel de accesoriu. Indiferent ca te afli in magazin sau in masina, copilul poate fi schimbat in conditii sigure.

Utilizeaza ce ai la indemana: capota sau bancheta masinii, orice fel de masuta, caruciorul sau scaunul de masina etc. Asaza intotdeauna o patura de infasat pe respectivul dispozitiv, fii cat poti de rapida, pentru a diminua disconfortul creat bebelusului, dar si celor din jur si curata bine spatiul folosit. Nu te teme de privirile rautacioase ale celor din jur! Important este ca bebelusul tau este curat si ca nu exista riscul iritatiilor sau al altor neplaceri medicale!  

Esti nevoita sa alaptezi in public

Alaptatul in public este un gest absolut normal si firesc, atat timp cat este facut discret si departe de ochii multor curiosi. Este important sa intelegi ca hranirea bebelusului la san in spatii publice nu este ilegala, injositoare sau dizgratioasa.

Asigura-te ca ai mereu o paturica sau esarfa in geanta cu care sa-ti acoperi sanul si bebelusul atunci cand il alaptezi si poti face acest lucru oriunde ai fi, fara critici si priviri suspecte.  

Pierzi copilul in magazin sau in parcare

Renunta sa mai critici parintii care trec prin cosmarul pierderii copilului in aglomeratia magazinelor sau in parcarile acestora. Ti se poate intampla si tie si nu inseamna ca esti un parinte iresponsabil.

Copilul mic este ca "argintul viu". Este suficient sa-ti iei privirea o secunda de la el si sa-i dai drumul la manuta pentru a plati cumparaturile sau a cauta cheia de la masina, ca cel mic dispare in cele mai neasteptate locuri si se rataceste.

Nu trebuie sa intri in panica si sa tipi sau sa plangi. Cel mic poate fi mai aproape decat crezi, iar daca te vede agitata, se sperie. Mai intai striga-l, apoi du-te la bodyguard sau la ghiseul de informatii al magazinului, pentru a anunta disparitia. In cazul in care nu este gasit in scurt timp, chemati politia.  

Iti spune ca te uraste

Una dintre cele mai grele incercari de parinte nu apare atunci cand te confrunti cu problemele de comportament ale copilului, ci cand cel mic este suparat pe tine si iti spune ca te uraste sau ca esti un parinte rau.

Astfel de vorbe te darama emotional, insa daca esti constienta ca nu au nicio legatura cu ceea ce simte pentru tine, ci doar cu starea de fapt, in care este furios ca nu i-ai luat jucaria sau ca nu i-ai dat ciocolata, nu le vei mai pune la inima si nu te vor mai afecta.  

Copilul vorbeste urat

Nu mica iti va fi mirarea sa asisti la colectia de injuraturi si jigniri pe care copilul o absoarbe in vocabular ca un burete, de la cei din jur. Oricat de mult ai incerca sa limitezi accesul copilului la surse si grupuri sau anturaje care folosesc un limbaj neadecvat, pe masura ce creste, merge la gradinita si asista, involuntar, la diverse conversatii, va prelua o buna parte din cuvintele pe care le aude in limbajul lui.

Nu incerca sa il certi ori sa atragi prea mult atentia asupra a ceea ce a zis, intrucat il vei face sa le pronunte si mai des. Intreaba-l doar de unde a auzit acele cuvinte, daca stie ce inseamna ele si explica-i de ce nu ar trebui sa le adopte in limbajul lui.  

Copilul are o urgenta medicala

  Atunci cand esti parinte, realizezi cel mai bine ca ai puteri inimaginabile in momentul in care copilul are o urgenta medicala si trebuie sa ajungi cu el la spital. Devii instant o femeie cu superputeri, iar drumul pana la clinica se face in doi timpi si trei miscari, fara sa realizezi ca, practic, ai trecut pe rosu, ca ai alergat in tocuri cu copilul in brate sau ca ai tipat la un taximetrist, asa cum nu ai face-o niciodata!

Te recunosti in vreuna din ipostazele descrise mai sus? Mai cunosti si alte incercari grele prin care trec parintii? 

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata parinte Probleme parinti Accese furie copii Ratacire copii Injuraturi copii Alaptare public

Articole recomandate

Citeste si despre