6 moduri simple pentru a creste un copil bilingv

/ / Modificat: 2015-10-30
6 moduri simple pentru a creste un copil bilingv

In prezent nu mai putem nega fenomenul de globalizare. Mancam mancare traditionala asiatica, vedem in fiecare seara filme de la Hollywood, folosim produse cosmetice din cele mai indepartate colturi ale lumii si calatorim aproape in fiecare an intr-o alta tara straina. Multi dintre romani au optat pentru un job intr-o alta tara sau au facut studii la universitati din afara tarii, asa incat cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala este aproape o necesitate acum.

Mai mult decat atat, multi romani si-au gasit jumatatea peste granite, asa ca micutii lor cresc acum cu parinti de nationalitati diferite, ceea ce nu poate fi decat un avantaj pentru copil, deoarece este expus la mai multe culturi.

Este cunoscut faptul ca cei mici prind foarte repede o limba straina, asa ca daca vrei ca micutul tau sa invete sa vorbeasca bine engleza, spaniola, germana sau orice alta limba, trebuie sa incepi de la varste fragede. 

Chiar daca nu va mutati intr-o alta tara, cu siguranta ii va prinde bine sa stie o alta limba in afara de cea materna, cu totii stim cat de apreciate sunt intr-un mediu profesional persoanele care sunt fluente in mai multe limbi de circulatie internationala.

Nu e cazul neaparat sa il inscrii la cursuri de limbi straine, deoarece simpla introducere in viata de zi cu zi a copilului a cuvintelor intr-o limba straina il va ajuta mai mult decat crezi pentru ca el inmagazineaza orice informatie aude. Multi parinti gandesc insa ca micutii vor invata la scoala o limba straina, insa cu cat incepi mai devreme sa-l familiarizezi pe copil cu o limba straina, cu atat mai repede o va invata, iar acest lucru il va ajuta foarte mult in momentul in care incepe scoala.

limbi_straine_copii_1

Noi iti aratam 6 modalitati simple prin care il poti invata cu usurinta o limba straina pe copilul tau.

Muzica

Bebelusii adora muzica si cu siguranta ai pe acasa cateva CD-uri cu melodii pentru copii pe care i le mai pui din cand in cand. Cumpara si cateva CD-uri cu muzica intr-o alta limba si cantati impreuna versurile, va prinde foarte usor cuvintele si pronuntia lor daca sunt puse pe o linie melodica.

Cantati impreuna si dansati pe melodii si vei vedea ca in scurt timp va sti pe de rost versurile, indiferent ca sunt in romana, engleza sau chiar japoneza.

Desene animate si filme

Generatii intregi de copii au invatat limba engleza privind la televizor la canalele americane de desene animate. Acum ele sunt dublate in romana, insa vei gasi in magazine DVD-uri cu animatii in engleza sau clipuri online cu episoade in limba originala.

Uitandu-se la ele si auzind in mod constant limba respectiva, sigur va prinde o multime de cuvinte.

Jocuri

In magazinele de jucarii sau in magazinele virtuale vei gasi jocuri in limbi straine tocmai pentru ca cei mici sa se familiarizeze cu vocabularul. Daca prichindelul tau a ajuns la o varsta suficient de mare (5-6 ani) puteti juca jocuri de cuvinte, precum Scrabble sau Spanzuratoarea. Si jocurile online sunt foarte utile pentru ca cel mic sa invete o noua limba, dar si jucariile interactive, muzicale intr-o limba straina.

De asemenea, jocurile cu rime si poeziile sunt usor de invat de cei mici. Repetati-le impreuna de cateva ori, in scurt timp le va memora.

copil_biligvn

Carti

Daca ti-ai facut un obicei din a-i citi copilului o poveste inainte de culcare, e o idee buna sa citesti si povesti intr-o alta limba. I-ai citit "Scufita Rosie" in romana? Poti trece la varianta ei in engleza imediat ce s-a familiarizat cu personajele.

Exista in librarii carti interactive, cu imagini reliefate care ii vor capta atentia copilului aproape instantaneu.

Scurte dialoguri

Poarta dialoguri intr-o limba straina, atat cu el, cat si cu ceilalti membri ai familiei. Daca micutul abia incepe sa invete noua limba, te poti limita la dialoguri scurte, intrebari la care poate raspunde cu usurinta. Odata ce treceti de acest nivel, puteti purta conversatii mai lungi intr-o limba straina.

Educatie bilingva

Poti opta pentru gradinite unde predarea se face intr-o limba straina. In tara noastra exista in prezent suficiente optiuni in aceasta privinta, atat in invatamantul prescolar, cat si in scolile primare. De asemenea, sunt si scoli de stat, care nu impun o taxa de scolarizare, cat si scoli private, unde se preda intr-o limba straina.

Mituri legate de invatarea unei limbi straine la varste mici

Daca te-ai hotarat sa-ti inveti copilul o limba noua sau pur si simplu creste intr-un mediu bilingv deoarece parintii sunt de nationalitati diferite, cu siguranta te vei confrunta cu pareri pro si contra legate de invatarea unei limbi straine inca din primul an de viata. Desi sfaturile sunt binevenite oricand, exista si multe mituri legate de acest lucru.

Unul dintre mituri este ca micutul va vorbi "amestecat". Este, intr-adevar, posibil ca intr-o propozitie sa foloseasca ambele limbi, insa acest lucru se va regla odata ce va mai creste si va disparea in totalitate in jurul varstei de 5 ani.

O alta parere preconceputa este faptul ca va avea dificultati odata ce intra la scoala. Daca este obisnuit acasa sa vorbeasca si in romana, si in engleza, spre exemplu, iar atunci cand intra la scoala se va vorbi doar romana, copilul se va adapta cu usurinta cerintelor de limbaj de la clasa si nu va avea dificultati in a invata notiuni noi.

Un alt mit este si faptul ca micutii isi insusesc mai usor limba mamei, in cazul in care parintii sunt de nationalitati diferite. De obicei se intampla sa invete mai repede aceasta limba deoarece mamele sunt cele care petrec mai mult timp cu cei mici de obicei, ele stau in concediu de maternitate mai des decat tatii si vorbindu-i in permanenta pe limba ei copilului, e normal ca acesta sa o prinda mai repede.

Nu este insa o regula generala, daca in casa se vorbeste in mod curent si limba tatalui, micutul o va invata si pe aceea cu aceeasi usurinta si rapiditate.

Tu ce parere ai despre invatarea unei limbi straine la varste mici? Copilul atu este bilingv? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre