5 temeri ale proaspetilor parinti si invingerea acestora

/ / Modificat: 2016-09-26
5 temeri ale proaspetilor parinti si invingerea acestora

Exista un moment in timpul sarcinii in care viitorii parinti chiar isi dau seama ca vor avea un copil si se sperie de fiinta careia urmeaza sa ii dea nastere si pentru care vor fi responsabili mult timp de-acum incolo.

Si cum copiii nu vin pe lume nici cu instructiuni, nici cu manual de utilizare, foarte multi viitori parinti experimenteaza frica in acest context.

Iata 5 temeri ale acestora si cum le poti combate, daca te afli in aceeasi situatie!

1. Aparitia copilului ar putea fi daunatoare pentru casnicie

Viata de cuplu va fi afectata de aparitia copilului, iar asta ii sperie pe parinti. In unele cazuri, poate transforma o relatie puternica intr-una foarte fragila. De aceea, multi viitori parinti ar putea simti, candva pe parcursul sarcinii, ca se afla in asteptarea celei de-a treia roti a carutei, una malefica si malitioasa care va sta in calea fericirii lor.

Sigur ca nu este exclus ca noptile nedormite din timpul primelor luni de viata sa nu va transforme in niste persoane mai irascibile, dar asta nu inseamna ca nu puteti remedia problema. Stabiliti o zi pe saptamana in care sa va petreceti cateva ore singuri, vorbiti despre sentimentele voastre constant si nu va neglijati intimitatea, chiar daca timpul pe care il aveti acum la dispozitie este limitat.

2. Legatura parinti-copil nu se va dezvolta suficient

Multi parinti se tem de faptul ca nu vor reusi sa-si creeze o conexiune cu copilul lor. Pentru multi dintre acestia, maternitatea si paternitatea incep in momentul in care bebelusul apare sau in primele momente de tandrete cu acesta, dar pentru altii aceasta conexiune nu este atat de rapida.

Acestia din urma ajung sa se teama de faptul ca nu-si vor iubi suficient copiii si ca nu vor fi parinti buni. Depresia de dupa nastere accentueaza astfel de temeri, laolalta cu fobia ca mamele nu isi vor mai reveni niciodata si ca se vor simti asa intreaga viata. Din fericire, depresia postpartum, precum si temerile ce o insotesc vor trece mai devreme sau mai tarziu,

Tot ce trebuie sa stii in astfel de momente este ca nu esti singura. Intre 70 si 80% dintre mame experimenteaza anxietati si depresii asemanatoare din cauza hormonilor, a lipsei de somn, a responsabilitatilor noi si a temerii de schimbari. Terapia este intotdeauna indicata in astfel de cazuri, iar medicul tau iti va spune daca ai nevoie si de un tratament medicamentos pentru tratarea depresiei.

3. Temeri legate de alaptat

Nu putine proaspete mamici se tem de faptul ca nu vor fi capabile sa alapteze sau ca nu vor avea suficient lapte si ca nu au posibilitatea sa le ofere copiilor lor cantitatea de hrana de care au nevoie, fiind nevoiti sa suplineasca cu formule in care nu au la fel de multa incredere.

Alaptarea poate fi, intr-adevar, dificila, asa ca vei avea nevoie de foarte multa sustinere in aceasta perioada si de ajutorul unui consultant in lactatie, al unui medic pediatru, al familiei si al prietenilor. Daca vei decide sa folosesti formula, inceteaza sa te invinovatesti; acest lapte este special conceput pentru inlocuirea laptelui matern si contine toti nutrientii de care copilul tau are nevoie.

4. Teama ca nu vor sti cum sa-si tina bebelusul

Toti viitorii sau proaspetii parinti se tem de acest lucru. Niciunul nu este sigur ca ceea ce face e bine si toti au indoieli cu privire la unele dintre cele mai banale lucruri, cum ar fi daca stiu sa isi tina copilul in brate.

Avand in vedere ca in primele 4 luni de viata, copilul nu isi va tine capul bine, aceasta temere este justificata. Parintii se tem uneori sa isi ia copiii in brate din aceasta cauza. Daca nu esti sigur/a pe tine, roaga o asistenta medicala sa iti arate ce trebuie sa faci inainte de a parasi maternitatea.

5. Teama ca isi vor rani copilul accidental

Posibilitatile erorilor grave sunt destul de reduse, insa ori de cate ori te temi ca i s-ar fi putut intampla ceva copilului tau, este bine sa il ducii la o consultatie la medicul pediatru.

Multi parinti se tem de lucruri pe care nu le pot controla, cum ar fi contactarea unor virusuri. Aceste temeri au tendinta de a se diminua pe masura ce copiii cresc, insa nu de putine ori sunt inlocuite de altele. Trebuie sa stii ca responsabilitatea de a fi parinte implica si astfel de griji si sa inveti sa le tii in frau, oricat de dificil ti s-ar parea.

Tu ce temeri ai avut atunci cand s-a nascut copilul tau? Care sunt fricile cu care te-ai confruntat? Asteptam recomandarile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

5 temeri frecvente ale parintilor

Teama de a fi parinte

Temeri ale proaspetilor tatici

Fricile cu care se confrunta parintii astazi

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri parinti Fricile parintilor

Articole recomandate

Citeste si despre