4 raspunsuri pentru cele mai grele intrebari ale copiilor

/ / Modificat: 2015-02-20
4 raspunsuri pentru cele mai grele intrebari ale copiilor

Uneori, intrebarile pe care ti le adreseaza copilul te pun in incurcatura si intampini probleme in a-i oferi raspunsurile potrivite, astfel incat sa inteleaga informatiile si sa fie adecvate varstei.

Nu esti primul parinte care se blocheaza in fata curiozitatilor, adesea trasnite ori stanjenitoare, ale unui copil mic. Noi iti oferim cateva idei de raspunsuri simple si utile la unele dintre cele mai dificile intrebari pe care ti le poate pune cel mic.

Cum se fac copiii? Ce este sexul?

Intrebarile legate de sex sunt unele dintre cele mai stanjenitoare si complicate curiozitati la care trebuie sa raspunzi, ca parinte. Chiar daca ti se pare ca este prea mic pentru a afla detalii despre cum se concep copiii si cum vin pe lume, specialistii sustin ca discutia cu el trebuie sa fie cat mai sincera, dar adaptata capacitatii lui de intelegere.

Renunta la povestea cu barza, care este o minciuna, adopta un vocabular pe intelesul copilului si porneste discutia, intrebandu-l care este parerea lui.

Este un bun start pentru aceasta discutie dificila. In functie de raspunsurile lui, continua cu explicatiile, evitand sa dai detalii explicite legate de sex sau medicale cu privire la sarcina.

Poti, pur si simplu, sa ii spui ca din iubirea dintre mami si tati a iesit el si ca a venit pe lume la spital, din burtica ta.

De ce baietii au penis si fetele nu?

Raspunde-i la aceasta intrebare delicata punand accentul pe importanta diferentelor anatomice dintre femei si barbati in conceperea copiilor si, indirect, in formarea familiilor.

baieti_fete

Curiozitatea copilului provine din nevoia de a-si stabili propria identitate sexuala, de aceea, este important sa ii faci si o scurta lectie de anatomie, vorbindu-i despre organele sexuale ale fiecarui gen.

De ce exista oameni cu pielea neagra?

Curiozitatea copilului nu cunoaste limite, iar intrebarile pe care ti le adrseaza provin din mediul pe care-l frecventeaza si de comunitatea in care traiesc. Daca stati intr-o zona in care convietuiesc oameni de diferite etnii sau rase, copilul observa cu usurinta ca unele persoane au pielea alba, pe cand altii, neagra.

scoala_etnii_diferite

Tot ce trebuie sa faci este sa ii spui ca exista oameni diferiti in lume, facand referire nu doar la culoarea pielii persoanelor afro, ci si la ochii migdalati ai chinezilor sau la alte trasaturi ale altor popoare.

Accentueaza faptul ca sunt doar diferente fizice, nu si de caracter, si ca toti oamenii trebuie tratati la fel. Daca vrei sa simplifici explicatia, ii poti spune ca oamenii nascuti in tarile calduroase sunt mai negri decat noi, intrucat sunt foarte bronzati.

Ce se intampla cu omul dupa moarte?

Vine un moment in copilaria micutului tau in care discutia despre moarte este inevitabila. Cel mai adesea, copilul pune o astfel de intrebare dupa ce este martorul unui eveniment care a implicat decesul unei persoane.

idee_copil

La varste mici, nu este nevoie sa ii oferi detalii medicale sau legate de inmormantare. Limiteaza-te la explicatia simpla, in care ii spui ca, spre deoasebire de corp, sufletul omului este nemuritor si ca ajunge in cer, la Doamne-Doamne, unde este protejat si aparat de rele.

Cu siguranta, copilul tau ti-a pus, de-a lungul timpului, si alte intrebari trasnite sau complicate, in fata carora te-ai blocat. Ofera-ne exemplele tale, dar si explicatiile pe care i le-ai oferit, in sectiunea de mai jos, pentru a ajuta si alti parinti sa se descurce atunci cand sunt pusi in incurcatura de curiozitatea copilului! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari dificile copii Raspunsuri intrebari copii Intrebari copii Curiozitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre