10 lucruri pe care le fac parintii si care ii innebunesc pe profesori

/ / Modificat: 2017-05-17
10 lucruri pe care le fac parintii si care ii innebunesc pe profesori

Inceputul noului an scolar este o provocare atat pentru elevi, cat si pentru parinti si chiar si pentru profesori sau educatori. Interactiunea dintre copil si profesor este cea mai importanta atunci cand vorbim despre educatie, insa un factor important este reprezentat si de relatia profesorilor si educatorilor cu parintii elevilor.

Parintii si-ar dori sa stie in permanenta cum se descurca micutul la scoala si sa tina o legatura stransa cu educatorul/invatatorul/dirigintele. In multe cazuri parintii chiar incearca cu tot dinadinsul sa-i intre in gratie profesorului pentru a-i asigura intr-un fel un tratament deosebit copilului lor.

Sunt insa si numerosi parinti care desconsidera spusele profesorilor si metodele lui didactice, fapt ce duce mai mult la debusolarea elevului.

Iata cateva sfaturi de la profesori, astfel incat sa aveti o relatie cat mai buna, iar micutul tau sa invete cat mai bine.

Ignora informatiile primite de la scoala

La prima sedinta cu parintii probabil ti se vor da toate informatiile de care ai nevoie si poti afla raspunsul la majoritatea intrebarilor pe care le ai vizavi de educatia copilului tau. E bine sa-ti notezi toate aceste detalii pe care le primesti la inceput pentru a nu bombarda invatatorul cu intrebari si cu telefoane tot timpul.

relatie_parinti_scoala

Renunta la telefon cand esti fata in fata cu profesorul

Cand iti aduci copilul la scoala sau il iei acasa nu sta numai cu ochii in telefon. Acelasi lucru este valabil si la intalnirile cu profesorii. Nu-ti scoate telefonul din 5 in 5 minute la sedintele cu parintii, iar daca aveti o intalnire separata nu sta cu ochii in telefon si nu raspunde la telefon in timp ce invatatorul iti comunica lucruri legate de educatia copilului tau, decat daca este o urgenta.

Nu cumpara lucruri de care copilul nu are nevoie

De obicei, la prima sedinta cu parintii, invatatorii le spun acestora ce rechizite sunt necesare. Multi parinti iau produse in plus, numaratori cu calculator incorporat, tot felul de gadgeturi deghizate in rechizite care ii vor distrage atentia copilului de la lectia predata. Pixurile cu tot felul de jucarioare in capete le vor placea copiilor, insa nu vor face decat sa-i tina ocupati atunci cand ar trebui de fapt sa fie atenti la tabla.

Nu da vina mereu pe ceilalti copii

Daca micutul tau intra adesea in conflicte cu alti copii s-ar putea sa fie pe undeva si vina lui. Parintii au tendinta de a le lua orbeste apararea copiilor lor, insa ar trebui sa realizeze ca nu e intotdeauna celalalt copil de vina.

Noi, parintii, avem senzatia ca micutii nostri sunt perfecti si nu ar putea face nimic rau niciodata, insa trebuie sa recunoastem ca si ei ar putea uneori sa faca o nazdravanie. Atunci cand invatatorul/dirigintele te cheama la scoala si iti povesteste despre o altercatie intre copilul tau si un coleg al sau, nu porni de la bun inceput cu ideea ca nu e vina copilului tau.

Bineinteles, nu e sanatos nici sa dai in extrema cealalta si sa presupui din prima ca e vina copilului tau. Asculta ambele versiuni ale povestii si stabileste apoi care sunt caile de rezolvare.

relatie_educatori_parinti_scoala

A luat o nota proasta? Are ceva profesorul cu el

Atunci cand un elev ia o nota slaba este de obicei din cauza ca nu a invatat si nu pentru ca profesorul ar avea ceva cu el. Parintii prefera sa creada ca rezultatele scolare slabe nu sunt din vina copilului, insa in majoritatea cazurilor explicatia pentru o nota mica este aceea ca nu a acordat suficienta importanta si suficient timp obiectului respectiv.

Lasa-l pe copil sa simta consecintele actiunilor lui

Nu iti poti proteja la nesfarsit copilul, nici chiar de el insusi. Daca a gresit cu ceva la scoala, daca are note foarte mici uneori este pur si simplu din cauza lui si nu a celor din jur. Nu-i gasi scuze nesfarsite pentru rezultatele scolare slabe. Copilul trebuie sa inteleaga ca notele sale si viitorul sau depind numai de actiunile lui.

Nu iti supraincarca copilul

In ultimii ani, parintii au inceput sa fie tot mai interesati de cursuri extrascolare si isi inscriu copiii si la cursuri de pian, si la cursuri de pictura si la o sala de inot completand si cu cateva ore de meditatii saptamanale la limba romana si la matematica. Este un exemplu exagerat, insa nu foarte departe de adevar. Copilul trebuie sa mai aiba timp si doar pentru el, pentru a face orice ii place.

Atat psihologii, cat si profesorii, atrag atentia asupra faptului ca un copil fortat sa participe la cat mai multe activitati extracurriculare nu va excela neaparat la scoala si nici nu-i va garanta succesul in viata. Chiar daca este inca un copil, in mintea lui se pot naste frustrari si toate aceste constrangeri devin motive de revolta mai tarziu.

Dezinteresul fata de educatia copilului tau

Poate ai un job stresant, poate ai un program care nu-ti permite sa ajungi la o sedinta cu parintii, insa incearca sa compensezi dand macar un telefon invatatorului daca nu ai putut sa mergi la sedinta. Dintre toate greselile pe care le poate face un parinte legate de copilul sau, una dintre cele mai mari este sa fie dezinteresat de educatia lui.

Cadourile si atentiile inutile pentru profesori

Desi profesorii nu ii conditioneaza in niciun fel, parintii vor sa le faca acestora diverse cadouri, de sarbatori sau la inceputul si la incheierea anului scolar. Obiectele decorative sunt pe primul loc in topul atentiilor primite de profesori si tot pe primul loc in topul obiectelor total inutile pentru acestia. Opteaza pentru materiale didactice sau pentru vouchere si nu cheltui prea mult pe un astfel de cadou.

Nu il pune la mijloc in cazul unui divort

Divortul este o perioada dificila pentru orice persoana, insa copiii sunt prinsi la mijloc si nu pot lua partea nimanui. Profesorii sunt adesea martori ai durerilor provocate copiilor de despartirea parintilor si observa consecintele negative pe care il are conflictul permanent dintre parinti asupra copilului.

Daca te-ai despartit de partenerul tau, lasa deoparte ranchiuna si resentimentele si concentreaza-te asupra copilului si nu a fostului sot. Nu il vorbi de rau pe fostul partener in fata copilului si nu il pune sa aleaga intre voi doi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala Sedinta cu parintii

Articole recomandate

Citeste si despre