Topul celor mai frecvente probleme de alimentatie la copii. Unde gresesc cel mai mult parintii?

/ / Modificat: 2015-07-16
Topul celor mai frecvente probleme de alimentatie la copii. Unde gresesc cel mai mult parintii?
  • Obezitatea, malnutritia, pubertatea precoce, rahitismul, retardul de crestere sau problemele psihologice, in topul principalelor afectiuni care decurg dintr-un mod gresit de alimentatie la copii;
  • Peste 40% din vanzarile AlimenteSpeciale.ro, sustinute de produsele de nutritie dedicate copiilor;
  • Laptele, cerealele, oul, soia, amidonul, nucile, alunele si susanul – alimentele cu cel mai mare grad alergen la copii

Desi in ultima perioada a crescut semnificativ interesul pentru produsele speciale de nutritie dedicate copiilor, peste 50% dintre copiii din Romania inca se confrunta cu probleme serioase de alimentatie sau cu surplus ponderal, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piata locala, specializat in produse dietetice si terapeutice pentru adulti si copii. 

Conform retailerului, obezitatea si bolile metabolice asociate acesteia (diabet de tip 2, hipercolesterolemie, hipertensiune), rahitismul, malnutritia, problemele de tranzit intestinal, pubertatea precoce, cariile dentare si retardul de crestere,  alaturi de probleme psihologice derivate din acestea precum sunt anxietatea, izolarea sau frustrarea, se regasesc in topul afectiunilor determinate de o alimentatie necorespunzatoare la copii. 

Astfel, potrivit ultimelor studii realizate de autoritatile din domeniu la nivel intern sau international, in Romania peste 40% dintre copii sunt supraponderali sau obezi, iar ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca o mare parte dintre acestia au dezvoltat si afectiuni metabolice grave asociate surplusului ponderal, precum sunt diabetul zaharat de tip 2, hipercolesterolemiile sau hipertensiunea.

La polul opus, unul din trei copii romani ce locuiesc in mediul rural sufera de malnutrite sau de alte afectiuni periculoase datorate unui mod incorect de alimentatie. De asemenea, dincolo de problemele datorate unei alimentatii incorecte, o mare parte dintre copiii romani sufera si de intolerante sau alergii alimentare, afectiuni care nedepisate la timp pot avea un efect deosebit de negativ in dezvoltarea armonioasa a acestora.

Principalele greseli pe care le fac parintii atunci cand vine vorba de alimentatia copilului

"Depistarea precoce a oricarui tip de sensibilitate reprezinta un factor esential in dezvoltarea armonioasa a unui copil. Atat din experienta proprie, cat si din problemele semnalate de o mare parte a clientelor noastre, am invatat ca plansul la copil este foarte rar un lucru intamplator, in primii ani de viata, de cele mai multe ori , acesta fiind legat de o problema in ceea ce priveste alimentatia", a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, principalele greseli pe care parintii le fac atunci cand vine vorba de alimentatia copilului tin de numarul zilnic de mese oferit acestora, de cantitatea de mancare oferita, de asa numitele "recompense dulci" primite in urma unor mese copioase, de alegerea unor alimente mai putin sanatoase din lipsa de timp sau din confort, de ignorarea semnalelor venite din partea copiilor, dar si de puterea exemplului.

Astfel, pe langa faptul ca un parinte trebuie sa fie foarte atent la semnalele venite din partea copilului sau si sa ii ofere o alimentatie echilibrata si potrivita nevoilor sale metabolice, acesta nu trebuie sa isi oblige copilul sa manance mai mult decat simte nevoia/ii trebuie sau sa il indemne sa consume alimente nepotrivite varstei lui.  De asemenea, oferirea a prea multe alternative in alimentatie si exemplul unor mese nesanatoase pe care le vad la parinti au un efect negativ asupra copiilor, acestia fiind tentati sa aleaga de cele mai multe ori alimentele procesate, extrem de apetisante si bineinteles dulciurile.

"Niciun copil nu va alege sa manance orez fiert cu legume  in detrimentul cartofilor prajiti, budinca de chia(quinoa) in locul unei ciocolate sau gogosi, sau lapte vegetal in locul unui suc acidulat. In timpul dezvoltarii sale este foarte important ca acesta sa aleaga cand si cat vrea sa manance, nu, insa, si ce vrea sa manance. Parintii, sub atenta indrumare a unui medic specialist, sunt cei care trebuie sa urmareasca si sa alcatuiasca o dieta corecta pentru fiecare copil, care sa cuprinda un necesar nutritional complet si diversificat si sa fie adaptata pentru varsta, activitatea fizica, afectiunile, gusturile si preferintele acestuia", a subliniat Maria Martac.

Alimentele cu cel mai mare grad alergen la copii

Unele dintre cele mai intalnite probleme de nutritie la adulti care, din pacate, se manifesta inca de la varste fragede si la copii sunt intolerantele sau alergiile alimentare.

Astfel, daca in primele luni de viata, peste 30% dintre copii dezvolta intoleranta la lactoza, odata cu diversificarea si introducerea cerealelor in alimentatie, poate aparea si intoleranta la gluten. Mai mult, dupa 6-8 luni si 1 an, copiii se pot confrunta si cu alte tipuri de intolerante sau alergii, alimentele cu cel mai mare grad alergen in cazul acestora, pe langa laptele de vaca sau cerealele, fiind oul, soia, amidonul, mierea, nucile, alunele, susanul etc.

"Durerile de burta, disfunctiile digestive, varsaturile, balonarea, aparitia rush-ului, lipsa poftei de mancare, balonarea, agitatia, lipsa somnului sau retardul de crestere, sunt doar cateva dintre simptomele care indica o intoleranta sau o alergie alimentara, bineinteles, manifestarile fiind diferite de la caz la caz. Este recomandat ca la aparitia oricarui simptom care poate fi asociat cu o anumita intoleranta sau alergie, parintele sa isi supuna copilul la un set amanuntit de analize pentru a confirma sau a infirma diagnosticul. Astfel, acesta poate preveni evolutia bolii si aparitia complicatiilor dintr-o etapa precoce", a mai spus reprezentanta AlimenteSpeciale.ro, de profesie biolog.

De asemenea, potrivit acesteia, odata ce diagnosticul unei intolerante sau a unei alergii este stabilit, parintele trebuie sa fie foarte atent ca din alimentatia copilului sa fie scos pentru o perioada de timp, sau definitiv (in functie de situatie), alimentul cu efect alergen.

Interesul pentru produsele de nutritie dedicate copiilor in crestere in ultimii ani

In ceea ce priveste interesul parintilor romani cu privire la alimentatia copiilor, potrivit Mariei Martac, aceasta a crescut considerabil in ultimii ani, mai ales in cazul cuplurilor tinere, care sunt din ce in ce mai informate si preocupate de acest aspect.

Astfel, aceasta tendinta poate fi usor remarcata si in evolutia vanzarilor AlimenteSpeciale.ro de pe acest segment, peste 40% din vanarile lunare fiind sustinute, in prezent, de produsele speciale de nutritie dedicate copiilor. De asemenea, cererea si interesul pentru acest tip de produse este in crestere constanta, de la un an la altul.

"Faptul ca din ce in ce mai multi parinti au inceput sa acorde un interes mai mare alimentatiei copilului nu poate decat sa ne bucure. Cu toate aceastea, din pacate, in cele mai multe dintre cazuri, acest interes creste odata cu depistarea unei afectiuni sau a unor nevoi speciale de alimentatie (intoleranta alimentara, alergie la anumite alimente, probleme digestive), marea majoritate a parintilor reactionand la probleme si nu neaparat in scopul preventiei", a incheiat Maria Martac.

De asemenea, desi cererea de pe acest segment este destul de mare, potrivit AlimenteSpeciale.ro, piata locala a producatorilor de nisa nu este inca foarte dezvoltata, majoritatea produselor de alimentatie destinate copiilor fiind importate de la producatori europeni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre