Studiu: Cat de bine stiu romanii sa faca fata racelii si gripei

/ / Modificat: 2015-11-16
Studiu: Cat de bine stiu romanii sa faca fata racelii si gripei

Cat de bine stiu romanii sa faca fata racelii si gripei:

6 din 10 trateaza infectiile respiratorii cu medicamente, 

doar 40% merg la medic, in caz de boala

Majoritatea romanilor (peste 70%) fac 1-2 episoade de infectii respiratorii in fiecare sezon rece, arata studiul national „Cum se pregatesc romanii pentru sezonul rece?”; 

Desi majoritatea participantilor la studiu identifica semnele si simptomele unei infectii respiratorii, doar jumatate dintre ei stiu care sunt diferentele dintre guturaiul comun (raceala) si gripa;

In cazul unei infectii respiratorii, 6 din 10 romani apeleaza la pastile care amelioreaza simptomele racelii si gripei. Pacientii aleg, de cele mai multe ori (7 din 10 respondenti), produse de marca, in care au cea mai mare incredere; 

Doar 40% dintre respondenti apeleaza la medicul de familie, si asta doar daca simptomele nu cedeaza. Aceeasi atitudine se mentine si in cazul copiilor: doar 3 din 10 parinti cer ajutorul doctorului de la primele semne de raceala si gripa;

Majoritatea romanilor (76%) aleg pentru ei si familiile lor sa consume mai multe legume si fructe proaspete pentru sporirea imunitatii. O treime aleg suplimentele, in acelasi scop. 

De ce tin cont romanii cand aleg medicamente anti-raceala si gripa

In sezonul rece, multi romani incearca sa previna infectiile respiratorii prin remedii si solutii naturale. De exemplu, 7 din 10 incearca sa isi sporeasca imunitatea printr-o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, iar 5 din 10 se odihnesc mai mult.

La fel, 3 din 10 romani aleg sa tina bolile la distanta prin suplimente alimentare, arata un studiu national realizat de Ivox, la cererea Societatii Nationale de Medicina Familiei, pe un esantion de 3018 respondenti de peste 18 ani, in perioada 7-14 septembrie 2015.   

Atunci cand nu sunt ocoliti de viroze, 63% dintre romani apeleaza la pastile impotriva racelii si gripei, in combinatie cu ceaiuri calde. 4 din 10 respondenti au declarat ca prefera medicamente sub forma de pastile, iar 3 din 10 - plicuri pulbere solubila. 

Atunci cand aleg un astfel de tratament, majoritatea opteaza pentru combinatii intre mai multe substante active (74%), marci cunoscute (66%), in care pot avea incredere. Cei mai multi (72%) nu apeleaza la antibiotice atunci cand sunt raciti. 

Doar 4 din 10 romani merg la medicul de familie, si asta doar in cazul in care simptomele racelii sau gripei nu cedeaza. De asemenea, doar 3 din 10 parinti merg cu copilul la medic de la primele simptome de boala, mai arata studiul. 

Combinatiile de substante active, eficace in tratarea virozelor 

Analizand rezultatele studiului, Dr. Ileana Efrim, medic de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei, apreciaza ca:

"Romanii au inceput sa isi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: cauta informatii din surse de incredere si nu mai apeleaza la antibiotice la primele semne de raceala si gripa. Dupa cum am punctat in nenumarate randuri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratarii racelii si gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infectiilor bacteriene. In schimb, combinatiile de substante active pot fi eficace in tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii in gat, congestiei nazale sau a sinusurilor". 

Diferenta dintre raceala si gripa 

Desi, la prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, fiecare are particularitati care le diferentiaza, astfel incat pacientul poate lua din timp masurile corecte de combatere si diminuare a simptomelor. 

Principala diferenta dintre raceala si gripa este aceea ca raceala are o durata mai scurta si este mai putin agresiva decat gripa, care are o manifestare mai lunga si poate afecta sever organismul.

Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si dureri in gat, urmate de cresterea consistenta a mucozitatii nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid. Raceala are o evolutie limitata in timp. 

Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra inalta (39-40°C), frisoane, stare generala de rau si dureri puternice de cap, ochi si muschi, tuse seaca ce poate persista mult dupa trecerea episodului acut (simptome mult mai severe). Durata gripei este mai mare si se poate complica la copii, varstnici si bolnavii cronici (afectiuni cardiace, diabetici, astm bronsic etc.).

In cazul suspiciunii de gripa, daca simptomele se prelungesc ca durata, nu scad in intensitate sau chiar se agraveaza, pacientii trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a-si trata corespunzator afectiunea acuta;

Pentru calmarea simptomelor de debut, sunt recomandate pastilele care au la baza combinatii de substante active; 

Antibioticele sunt interzise la debutul infectiilor respiratorii de sezon. Ele vor fi prescrise doar de medicul de familie, atunci cand este cazul (complicatii, evolutie grava de la debut, bolnavi cronici).

Hidratarea corespunzatoare (ceaiuri calde) si o alimentatie usoara bazata pe legume si fructe sustin procesul de vindecare in cazul infectiilor respiratorii. 

"In caz de raceala si gripa, pe langa tratamentul simptomelor, care poate fi achizitionat fara prescriptie medicala, recomandarea noastra este sa va hidratati corespunzator, sa consumati multe fructe si legume, sa nu faceti excese si sa va odihniti suficient. In cazul in care apelati la antitermice si antialgice, recomandarea noastra este sa cititi prospectul cu atentie si sa respectati dozele inscrise pe ambalaj", a adaugat Dr. Marina Pircalabu, medic de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre