Medicii sunt ingrijorati - numarul cazurilor de gripa spitalizate la adulti si copii este in crestere alarmanta!

/ / Modificat: 2016-02-09
Medicii sunt ingrijorati  - numarul cazurilor de gripa spitalizate la adulti si copii este in crestere alarmanta!

Asociatia Pro Imunizare (www.stopgripa.ro) trage un semnal de alarma in ce priveste cresterea numarului de cazuri de imbolnaviri de gripa la copii si adulti - afectiune virala acuta extrem de contagioasa -, reafirmand inca odata importanta masurilor de preventie.

Conform celor mai recente statistici ale Ministerului Sanatatii 1,95 de persoane din toata tara au fost diagnosticate cu gripa, dintre acestea 72 fiind infectate cu virusul AH1N1 (gripa porcina). O persoana nevaccinata antigripal si care suferea si de alte afectiuni grave si-a pierdut viata, fiind confirmata infectia cu virusul AH1N1. 

Alaturi de persoanele cu afectiuni cronice (pulmonare, cardiovasculare, renale, etc.) si adultii sanatosi sunt expusi pericolului infectiei cu virus gripal, la aceasta categorie inregistrandu-se din ce in ce mai multe cazuri de imbolnaviri si spitalizari. "Ne confruntam cu o avalansa de cazuri de gripa, existand situatii in care starea pacientului se modifica critic de la o ora la alta, impunandu-se transferul la sectia de terapie intensiva. As vrea sa precizez faptul ca foarte multi din cei carora li se agraveaza starea de sanatate nu sufera de comorbiditati," declara Prof. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase, Sef sectie adulti, INBI "Prof. Dr. Matei Bals".

Medicii trag un semnal de alarma in ce priveste automedicatia si recomanda ca de la primele semne de boala  sa fie consultat medicul. “Exista cazuri, in prezent spitalizate in sectia de terapie intensiva, in care pacientul s-a prezentat la medic doar in momentul aparitiei dificultatilor respiratorii, impunandu-se in regim de urgenta oxigenoterapia prin respiratie asistata,” declara Prof. Dr. Victoria Arama.

"In ultimele zile, din ce in ce mai multi copii au ajuns la camera de garda prezentand simptome specifice gripei. De la sfarsitul lunii ianuarie putem spune ca a inceput epidemia de gripa si estimam ca spre sfarsitul lunii februarie ne vom confrunta cu varful epidemic, ca in fiecare an. Majoritatea copiilor au fost diagnosticati cu gripa de tip A si provin din focare familiale, din colectivitati si sunt nevaccinati antigripal. Procentul de copii vaccinati impotriva gripei este foarte mic, considerandu-se in mod gresit ca aceasta boala este foarte usoara",  declara Conf. Dr. Monica Luminos, medic primar boli infectioase, Sef sectie terapie intensiva copii, INBI “Prof. Dr. Matei Bals". 

Conf. Dr. Monica Luminos, atentioneza parintii si precizeaza ca in fata gripei copiii sunt cea mai vulnerabila categorie. Pentru acest sezon gripal, particularitatile formelor de gripa la copii sunt febra foarte mare si somnolenta accentuata insotita de manifestari digestive. 

Vaccinarea antigripala, singura metoda de preventie activa, este recomandata de medici a fi efectuata in fiecare an, in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), organismul avand nevoie de cel putin doua saptamani de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi impotriva virusului. Pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal (ianuarie si februarie).

Reguli simple de igiena care pot limita raspandirea gripei:

  • Foloseste servetele de hartie! Cand stranuti sau tusesti acopera-ti nasul si gura cu un servetel si arunca-l imediat la gunoi!;
  • Desi poate parea incomod, stranuta in incheietura cotului! Stranutul in palma trebuie evitat pentru ca virusurile se transmit foarte usor prin contact direct!;
  • Spala-te pe maini cat mai des cu apa calda si sapun! Evita cat mai mult atingerea ochilor, a nasului si a gurii si spala-te pe maini dupa fiecare contact.;
  • Daca esti racit sau ai gripa este mai bine sa ramai acasa! Astfel te vei proteja pe tine, dar si pe cei din jurul tau – colegi, parinti si bunici!;
  • Mergi la medicul de familie de la primele semne de imbolnavire!;
  • Intreaba medicul de familie despre vaccinarea antigripala, aceasta fiind considerata de catre specialisti singura metoda de preventie activa!

Pentru mai multe informatii despre gripa si metodele de preventie, accesati www.stopgripa.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre