ABC-ul parentingului astazi (7)

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi (7)

S

Sedentarism

Sedentarismul este termenul pe care niciun parinte modern nu vrea sa-l foloseasca pentru descrierea stilului de viata al copilului sau, dar caruia, din pacate, tot mai multi sunt nevoiti sa ii faca fata.

Interesul crescut al celor mici pentru calculator si televizor a ingrosat randurile copiilor diagnosticati cu obezitate infantila si alte afectiuni cauzate de sedentarism.

Interesul pentru o viata activa, bogata in miscare fizica, trebuie incurajat de mic in viata copilului modern pentru a fi ferit de riscurile sedentarismului.

Si impunerea unor reguli clare si constante in timpul folosit in compania gageturilor, dar si educatia corespunzatoare cu privire la riscurile si pericolele la care este expus atunci cand le foloseste, poate ajuta la prevenirea dependentei de acestea si la evitarea unui stil de viata sedentar.

Straini

Parintii moderni se tem ca micutii lor sunt putin cam prea prietenosi cu persoanele straine, care pot deveni oricand un pericol la adresa sigurantei lor.

discutie-mama-fiica

Intr-o epoca in care tot mai putini parinti isi lasa copiii singuri afara, chiar daca au ajuns la varste destul de mari, din cauza pericolelor care numeroase care ii pandesc, discutiile despre straini si despre comportamentele adecvate pe care cel mic trebuie sa le aiba in preajma lor trebuie initiate de la varste din ce in ce mai mici. O instruire timpurie a copilului pe subiectul strainilor sta la baza sigurantei acestuia.

Step by step

Step by step este un program educational implementat in Romania in anul 1994, care se adreseaza copiilor de la 0-13 ani.

Este inca o optiune educativa moderna, spre care se orienteaza parintii din ziua de azi, intrucat la temelia sistemului stau nevoile si interesele copilului, respectarea diversitatii si este bazat pe actiune, cu scopul de a ajuta copiii sa deprinda ailitati si cunostinte necesare pentru maturitate.

Surogat (mama surogat sau purtatoare)

Mama surogat sau purtatoare este una dintre solutiile pe care cuplurile moderne afectate de infertilitate le au la dispozitie pentru a deveni parinti.

Este o practica destul de controversata in lume, existand tari in care este legalizata, tari in care este interzisa si tari in care exista un vid legislativ in aceasta privinta, asa cum este cazul Romaniei.

Mama surogat nu este inca o practica legalizata in Romania, dar exista demersuri pentru institutionalizarea ei.

Siguranta

Siguranta copilului este prioritatea parintilor moderni, care se vad pusi fata in fata cu un val de pericole si riscuri nebanuite la care este expus micutul.

bebelusi_siguranta

In ziua de astazi, parintele nu mai are grija doar cum sa invete copilul sa traverseze strada, sa ajunga cu bine la scoala sau sa nu se accidenteze in parc. Masurile de siguranta pe care trebuie sa le ia in considerare s-au extins asupra alimentatiei, jucariilor, calatoriei cu masina, vacantelor, mediului online, anturajului pe care-l frecventeaza si a multor altor aspecte adaptate vietii moderne.

Sex

Sexul nu mai este demult un subiect tabu in randul copiilor, interesati de la varste tot mai mici de intelegerea acestei relatii de natura fizica dintre doua persoane.

Astfel ca, parintii moderni sunt nevoiti sa lase deoparte pudismul si stanjeneala si sa deschida subiectul sexului sau metodelor contraceptive de la varste din ce in ce mai fragede, uneori chiar de dinainte ca micutii sa ajunga la varsta pubertatii.

Stiluri parentale moderne

Clasificarea stilurilor parentale a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, specialistii incercand sa se adapteze constant cerintelor societatii si nevoilor copiilor moderni. A fi parinte este o arta ale carei principii se schimba, astfel ca nu mai vorbim doar de stilul parental autoritar, indulgent, protector sau indiferent, ci de noi tendinte, mai mult sau mai putin recomandate sau eficiente: parintele elicopter, atasament parental, stilul parental intuitiv, stilul permisiv modern.

Scoala acasa (homeschooling)

Educatia la domiciliu a atras tot mai mult atentia parintilor moderni, care considera homeschoolingul o metoda mai sigura si mai practica pentru formarea educationala a copiilor. Homeschoolingul nu a fost inca institutionalizata in Romania, dar exista o asociatie (Asociatia Homeschooling Romania) care depune eforturi pentru reglementarea acestui tip de invatamant in tara noastra.

activitati_gradinita

Scoala dupa scoala (after-school)

After-school-ul a devenit "bona moderna" a parintilor de copii scolari. Aceste institutii preiau copiii de la scoala si au grija de ei, pana la ora la care parintii termina serviciul sau treburile. Programul presupune imbinarea activitatilor educative - invatat, realizarea temelor etc. - cu cele recreative - sporturi, jocuri, dansuri etc.

Chiar daca presupune un cost suplimentar lunar (intrucat programele nu sunt gratuite), parintii prefera sa plateasca aceste sume pentru a oferi copilului un mediu constructiv si armonios in care sa-si petreaca timpul dupa scoala, fara a sta cu teama ca trebuie sa il lase singur sau cu persoane neavizate pentru a avea grija de el.

Ghidul tau de parenting! Afla mai multe!

ABC-ul parentingului astazi!

ABC-ul parentingului astazi (2)

ABC-ul parentingului astazi (3)

ABC-ul parentingului astazi (4)

ABC-ul parentingului astazi (5)

ABC-ul parentingului astazi (6)

ABC-ul parentingului astazi (7)

ABC-ul parentingului astazi (8)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre