ABC-ul parentingului astazi (5)

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi (5)

M


Malformatii congenitale

Fie ca le numesti malformatii congenitale, fie ca le spui defecte din nastere sau anomalii, sunt unele dintre problemele care pun presiune pe umerii gravidelor moderne.

Varsta tot mai inaintata la care femeile incearca sa devina mame in ziua de astazi le predispune nu doar la infertilitate, ci si la riscuri numeroase pentru copii, sindromul Down fiind unul dintre cele mai frecvente.

Exista insa numeroase screening-uri si investigatii de ultima generatie (ecografii 3D, 4D, amniocenteza) care ajuta la depistarea timpurie (in sarcina) a principalelor modificari implicate in formarea anomaliilor.

Meditatie

Tehnicile de meditatie reprezinta una dintre cele mai moderne si eficiente tehnici antistres la care apeleaza mamicile epuizate si suprasolicitate de numeroasele griji, treburi si probleme cu care au de-a face zilnic.

Oaza lor de relaxare este echivalenta cu 1-2 sedinte saptamanale de meditatie, in care isi elibereaza mintea de toate gandurile si problemele si isi regasesc echilibrul, puterea si energia pentru a o lua de la capat in fiecare zi, cu zambetul pe buze.

Montessori

Educatia alternativa este o preocupare din ce in ce mai frecventa a parintilor moderni, mereu in cautarea celor mai bune oportunitati de educatie pentru copiii lor. Metoda Montessori este un sistem educational alternativ din ce in ce mai implementat astazi in gradinite si scoli.

montessori-room

Este un sistem care se bazeaza pe invatarea experientiala, exprimarea libera a copilului, dar pune accentul mai ales pe dezvoltarea abilitatilor naturale ale acestuia, educatia fiind doar un ghid in aprofundarea lor.

Metoda Hanen

Metoda Hanen este un program care vine in ajutorul parintilor moderni. Ii ajuta sa dezvolte o comunicare mai buna cu copilul, mai ales la varste mici, dar si sa ajute micutul sa isi dezvolte mai usor limbajul, vocabularul sau vorbirea.

Este un program de instruire pentru toti parintii care intampina dificultati in modul in care se inteleg cu copiii sau care au prichindei ce manifesta intarzieri in dezvoltarea comunicarii.

N

Nastere

Nasterea copilului, acest proces firesc si natural de care este capabil organismul unei femei, a suferit numeroase schimbari de-a lungul timpului.

In modernitate, exista o lupta dusa intre nasterea naturala ("sanatoasa", fireasca si benefica pentru copil) si cea prin cezariana (lipsita de dureri, rapida si controlata) atat in randul medicilor, cat si al gravidelor.

Si, de parca cele doua alternative nu erau destul de confuzante pentru mamici, au mai aparut si alte metode si tipuri de nasteri: Lotus, sub apa, acasa, cu moasa, cu doula etc., care fac si mai dificila decizia viitoarelor mamici privind metoda aducerii pe lume a copilului.

Nume pentru copii

Alegerea numelui copilului inca mai incinge spiritele in parenting-ul modern, intrucat exista numeroase tendinte si evenimente care influenteaza decizia parintilor moderni.

nume-copii

Multi incearca sa inventeze nume, pentru a oferi o nota personala si autentica acestuia, in timp ce altii se lasa infuentati de alegerile pe care le fac celebritatile pentru copiii lor.

O


Obezitate

Obezitatea, aceasta boala morbida a modernitatii, este o preocupare a parintilor actuali, care se vad pusi in fata unui fenomen in continua dezvoltare in randul copiilor. Nu doar sedentarismul si alimentatia sunt factori de risc pentru obezitatea infantila.

Periodic, specialistii descopera noi cauze (antibiotice, nastere prin cezariana etc.), cu care parintii trebuie sa se puna la curent periodic, pentru a-si proteja prichindeii de riscurile acestei boli grave.

Online

Nu exista parenting modern fara mediul online. Spatiul virtual s-a strecurat incet, dar sigur in viata familiilor si in cresterea si educatia copilului contemporan, devenind un real instrument de parenting.

shopping-online

In mediul online, parintii isi gasesc resursele informationale, sfaturile si solutiile de care au nevoie in problemele cu care se confrunta de zi cu zi. Reprezinta un mediu care intermediaza socializarea si formarea de prietenii noi, dar si relatiile amoroase (dating online).

P


Pinterest

Pinterestul este una dintre cele mai in voga platforme sau retele de socializare online. Incepe treptat sa atinga aceeasi notorietate precum Facebookul.

Mamicile si parintii moderni au invadat Pinterestul, devenind mediul in care au gasit o sursa de inspiratie sau motivatie zilnica, dar si un spatiu virtual flexibil si complex, pe care pot fi incarcate poze, videoclipuri si initiate prietenii frumoase cu alti parinti.

Pubertate Precoce

Pubertatea precoce este un fenomen cu care parintii moderni se confrunta aproape inevitabil. Asistam la o scadere constanta a varstei la care copiii intra la pubertate, cu cel putin doi ani.

Astazi, fetele trec in etapa adolescentei si manifesta primele semne ale pubertatii la 10-11 ani, iar baietii la 11-12 ani.

Acest lucru inseamna ca parintii trebuie sa initieze discutiile cu copiii pe acest subiect de la varste mult mai fragede, pentru a-i pregati din timp pentru schimbarile care apar odata cu tranzitia la aceasta etapa a copilariei. 

Parenting neconditionat

Parentingul neconditionat este o tehnica moderna de crestere si ingrijire a copiilor care isi propune sa ajute parintii moderni sa isi creasca copiii in functie de necesitatile pe care le au.

Este un stil actual de educatie, care are la baza iubirea neconditionata fata de copii si evitarea impunerii autoritatii, pedepselor severe si nocive, care afecteaza buna dezvoltare a celor mici.

Metoda a fost propusa de psihologul Alfie Kohn, care a scris si o carte pe acest subiect, ce reprezinta un ghid util pentru orice parinte modern.

Purtarea bebelusului

Wrap, sling, port-bebe, cos, scoica, carucior - toate sunt dispozitive utile pentru purtarea sau transportarea bebelusului.

port_bebe_marsupiu_sling_efecte_coloana_bebelusi

Parintii moderni au de optat intre o multime de dispozitive de purtat bebelusul, insa dintre toate, slingul pare sa fie cel mai benefic si confortabil pentru copii, de la nastere si pana cand merg pe propriile lor picioare.

Mamicile moderne adora slingul, datorita usurintei cu care poate fi utilizat, dar si a numeroaselor beneficii pe care le are pentru copil.

Pedepse

Pedepsele sunt nedorite, dar de multe ori necesare in procesul de disciplinare a copilului. Chiar daca disciplinarea pozitiva (prin accentuarea comportamentelor pozitive si evitarea situatiilor negative, care impun necesitatea aplicarii pedepselor) este o tehnica moderna si de dorit in parentingul modern, exista situatii in care metodele punitive sunt necesare pentru corectarea anumitor comportamente.

reguli_educatie_greseli

Sistemul reguli-pedepse trebuie mentinut si in parentingul modern, dar aplicat corect si cu masura. Pedepsele nu trebuie sa fie niciodata violente (nici fizic, nici verbal) si trebuie intotdeauna explicate si aplicate intr-un sistem organizat.

Prietenie

Prietenia este o valoare care ar trebui resuscitata in epoca moderna, intrucat a devenit din ce in ce mai putin apreciata. Este important ca parintii moderni sa isi creasca copiii in spiritul prieteniei, sa ii incurajeze sa-si cultive aceasta emotie care se infiripa in mod firesc in viata lor inca de la cativa ani si sa-i invete principiile pe care se sprijina aceasta relatie interumana.

Nu in ultimul rand, parintii moderni ar trebui sa fie modele pozitive pentru micutii lor si sa le demonstreze, prin puterea exemplului, ce inseamna prietenia si cat de importanti sunt prietenii.

Ghidul tau de parenting! Afla mai multe!

ABC-ul parentingului astazi!

ABC-ul parentingului astazi (2)

ABC-ul parentingului astazi (3)

ABC-ul parentingului astazi (4)

ABC-ul parentingului astazi (5)

ABC-ul parentingului astazi (6)

ABC-ul parentingului astazi (7)

ABC-ul parentingului astazi (8)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre